2013. október 4., péntek

Szeptember - Visszatérés az oviba

Szeptember 2-án ismét teljes lendülettel beindult az óvoda, és még ha kicsit nehezen is szakadtunk el a nyári szünettől, egy hónap alatt azért mindenki visszarázódott a megszokott rendbe. Az első hét nagyrészt ezzel is telt: amellett, hogy igyekeztünk kihasználni azt a kevés időt, amíg még játszóterezhettünk, felelevenítettük a az előző évben megszokott szabályokat, szokásokat. Persze azért új dolgokat is tanultunk. Mivel a legtöbbeknek komoly nehézségeket okoz a hónapok megjegyzése, egy új, "hónapos kör" bevezetésével igyekeztünk segíteni a problémán. A hónapos körben a gyerekek a saját születési hónapjuk és napjuk szerint ülnek körbe, és hogy még könnyebb legyen az emlékezés, egy kis játékot is fűztünk hozzá. Halász Judit: Hónapok c. dala közben mindenkinek a saját hónapjának nevét meghallva kell felállnia és körbeindulnia, így decemberre egy szép kis körtánc kerekedik. 

A szokásos szeptemberi programjaink sem maradhattak el. Idén is megünnepeltük a magyar népmese napját, amikor is a gyerekek meghallgathatták Benedek Elek: Az egér farkincája c. meséjét, festhettek népmesei motívumokat, és megnézhettek egy csoporton belüli rövidke bábelőadást A kiscipó c. meséről. A mese végére már mindenki együtt énekelte a kiscipó dalát: "Én vagyok a kiscipó, lisztből sütött nagyanyó, engem nem lehet megenni, mert elgurulok, hopp, így ni!"

Rögtön a népmese napja után következett a zene világnapja, immár októberbe lépve, ahol szokásos módon minden csoport ugyanazt az előre kiválasztott zenedarabot hallgatta meg, és alkotott annak kapcsán. Ebben az évben a választás Smetana: Moldva c. darabjára esett, aminek hallatán sok féle szép rajzot készítettek az őzikés gyerekek. A zene világnapját méltón megünnepeltük egy rövid zenebonával is, amikor mindenki választhatott magának egy hangszert, és kivételesen nem mi voltunk a leghalkabbak az emeleten. :)

Október első hetét végül az állatok világnapjával zártuk, amit bár óvoda szinten nem ünneplünk közösen, azért mindig meg szoktunk róla emlékezni. Beszélgettünk arról, kinek milyen állatai vannak otthon, játszottunk állatokkal kapcsolatos találós kérdésekkel, és az udvarra érve a kerítésen keresztül még az iskolába hozott pónit is megcsodálhattuk. Sajnos idén az iskolba hozott állatokat nem tudtuk közelebbről megnézni, de talán valamikor lesz még alkalom találkozni velük.

A csoportunk összetételét tekintve is történt egy-két változás. Luca a nyár végén pécsi óvodába iratkozott, így ő elbúcsúzott tőlünk, viszont négy új őzikével is gyarapodtunk: Reith Levi és Willant Kornél középsősökként, Till-Halász Boldi és Nagy Balázs pedig kiscsoportosokként csatlakoztak hozzánk. Reméljük, sok szép élményt szereznek majd itt, az Őzike csoportban.