2013. november 25., hétfő

Hangoló

November 28-án, csütörtökön HANGOLÓ előadás lesz,
kérünk szépen 450.- Ft-ot.

Aki októberben befizetett 350.- Ft-ot az erdei iskolára (ami sajnos rossz idő miatt elmaradt), az csak 100.- Ft-ot hozzon.

2013. november 22., péntek

2013. november 18 - 22.

Ezen a héten még az ősz témakörével foglalkoztunk – Hampelmann barátunk segítségével.
Felelevenítettük a Heile, heile Segen kezdetű mondókánkat, amivel az időjárásról tanult kifejezéseket tudjuk gyakorolni. Minden szókapcsolathoz, egyszerű mondathoz társul valamilyen mozdulat, így a mozgássor elmutogatásával a kifejezések aktív használatára lehet ösztönözni a gyerekeket. Az időjárás témakörénél maradva megtanultunk, eljátszottunk egy kedves éneket, amely az esőcseppekről szól: Regentropfen, Regentropfen kezdettel. A dal szókincse egyszerű, a dallam élethűen utánozza az esőcseppek földre érkezését. Az igazi esernyő használata jó motivációnak bizonyult, a gyerekek hamar, örömmel énekelgették ezt az éneket – még játékidőben is.
Ragasztással, színezéssel, rajzolással készítettünk egy őszi képet, amely 4 részletét egy négysoros mondóka ihlette: Bunte, bunte Blätter. Tevékenykedés közben lehetőség volt mondogatni, ízlelgetni a szavakat, gyakorolni az ábrázolás közben szokásos kifejezések megértését, a színek nevét, számlálni a felragasztott almákat.
A színeket az ismert hideg-meleg keresős játék során is gyakorolhattuk: piros, zöld, sárga almát rejtettünk el valahova a csoportszobában, majd a keresgélő gyereket „kalt-warm” szavakkal segítettük a megtalálásban.
Hampelmann barátunk egy mesét is hozott ezen a héten a gyerekeknek: Der Apfel und der Gartenelf. Bábokkal játszottam el a gyerekeknek a történetet, amelynél számukra ismerős szavakat igyekeztem használni, illetve a díszlettel, figurákkal érthetővé, élvezhetővé tenni a mesét.

Ezen a héten új óvodás érkezett hozzánk: Kinga, aki Hanna kishúga. A bölcsödéből jött, így ismerős volt számára az Őzike csoport. Kinga önálló, talpraesett kislány, könnyen beilleszkedett a gyerekek közé, s a többi kisgyerek is szívesen fordul hozzá, barátkozik vele.

Szerdán a középső és nagycsoportosokkal a Bóbita bábszínházban jártunk.
Külön busszal szállítottak minket Pécsre, ez is nagy élményt jelentett a gyerekeknek. A bábszínházban kedves nénik terelgettek minket, s az előadás is csak nekünk, kozármislenyi óvodásoknak szólt. Az „Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona” c. mese valóban tündérországba repített bennünket: a bábok, a díszlet, a zene, az előadásmód – mind-mind felejthetetlen élményt biztosítottak. A gyerekek csendben, elvarázsolva figyelték az előadást.

2013. november 19., kedd

2013. november 11-15.

A hét eleje igen borongósra sikerült, a rossz idő miatt az udvarra se tudtunk kimenni, ezért megbeszéltük, mi mindenre használhatjuk az ilyen esős napokat. Első körben természetesen mindenkinek a benti játékok (autó, társasjáték, kártya, stb.) jutottak eszébe, de amikor szóba került, hogy akár még segíteni is lehet ilyenkor otthon, sokan lelkesen meséltek róla, mi mindenből veszik ki a részüket a ház körüli munkák során. A "Borika takarít" c. mesét követően egy gyors rendrakó-versenyt is rendeztünk, ahol az önként jelentkezők az általuk választott polcot vagy játszósarkot pakolhatták el. A hangsúly azonban inkább a minőségen, semmint a gyorsaságon volt.

Ezúttal sem maradtunk zene nélkül. A korábban tanult "De jó a dió" c. nótával gyakoroltuk a ritmus és az ütem tapsolását először hangosan, majd magunkban énekelve. Sokan jelentkeztek arra is, hogy hármas csoportokban, a többiek elé kiállva mutassák meg tudományukat.

A héten kicsit a sormintákat is próbálgattuk. Miután különböző formákból sorozatokat alkottunk, a rajzasztaloknál mindenkinek a számára előkészített mintát kellett folytatnia, és így körbedíszíteni a kapott lapot. Aki elkészült, rajzolhatott bele egy tetszőleges képet, hogy igazi képeslap lehessen belőle. Szinte kivétel nélkül aprólékosan, nagy odafigyeléssel dolgoztak a gyerekek, amiért igazán büszkék lehetünk rájuk.

2013. november 11., hétfő

Középsősök, nagycsoportosok!

November 20-án, szerdán megyünk a Bóbita bábszínházba, bérletünk első előadásán két népmesét nézhetünk meg: A malacon vett királylány – A só címmel.
Délelőtt 10 órakor kezdődik az előadás, busz jön értünk és hoz vissza minket. Enni- és innivalóra nem lesz szükség.

Kérjük, hogy keddig hozzátok be a bérlet árát, 1500.- Ft-ot.

2013. november 8., péntek

2013. november 4-8.

Visszaérkezvén az őszi szünetről belevetettük magunkat a Márton napi előkészületekbe.
A nagyoknak ismerős volt ez az ünnep, emlékeztek a tavalyi eseményekre, s különösen a lampionos felvonulás, a tábortűz emléke maradt meg bennük. Sokan mesélték, hogy meg van még az elmúlt évben készített lámpásuk is.
Amíg tavaly egy gyertyagyújtás hangulatát idéző éneket tanultunk („zündet eure Kerzen an”), addig idén líraibb dalt énekeltünk: „Ich geh’ mit meiner Laterne”. Ez az ünnepség végéről, a hazamenetelről szól, de természetesen a fényt elvisszük otthonainkba, had’ világítson a sötétedő őszi estén.
Dalunk ihlette a lámpásokat díszítő házikó motívumot is. Üvegfestékkel dolgoztak a gyerekek, ami odafigyelést igényelt: ez a festék folyékonyabb a már ismert temperánál, valóban ügyelni kellett, hogy az ecset hegyével fessenek, kevés festéket használjanak, különben összefolynak a színek. A domború felület is más feladathelyzet elé állította a gyerekeket, mint ahogy papírra szoktunk festeni. Mindenki figyelmesen, gondosan ügyeskedett, s igen csinos lámpások kerültek ki a szorgos kezek alól.
Szép, színes képeskönyvünk segítségével felelevenítettük Szent Márton életének néhány epizódját. A hallottak alapján igyekeztünk összegyűjteni, hogy milyen ember lehetett Márton. A nagyobbak ráéreztek jótetteinek hátterére, szépen megfogalmazták, hogy „jószívű volt”, „segített az embereknek”, stb. Élmény volt a lámpás fényénél beszélgetni, énekelve emlékezni Mártonra, táncra perdülni a tanult énekünkre.
Pénteken „ünnepi” reggeli várt minket: finom kakaó kaláccsal, amit együtt fogyasztottunk el a világító lámpások fényénél. A délelőtt folyamán vendégségben voltunk a Csibe csoportban, itt meglátogattak minket a pillangós nagycsoportosok és eljátszották nekünk Márton történetét. Az együttlétet közös körjáték zárta. Utána meggyújtottuk minden kisgyerek mécsesét és énekelve körbejártuk az óvodát: azok is részesüljenek ebben az élményben, akik nem tudnak eljönni az esti lampionos felvonulásra.
Az esti programon együtt vett részt az óvoda 9 csoportja. Mi a kígyózó menet végén mentünk, innen gyönyörűen látszottak a lámpások fényei. A tábortűz körül együtt énekeltünk, eszegettünk, beszélgettünk.

Köszönjük a felajánlott pogácsákat, süteményeket, innivalót!

Képek megtekinthetők itt

2013. november 5., kedd

Kedves Szülők!

Szeretettel várunk Benneteket a november 8-án, pénteken 17 órakor kezdődő Márton napi lampionos felvonulásunkra.

A gyerekekkel ezen a héten lámpást festünk, énekeket tanulunk, megismerkedünk Szent Márton legendájával. Pénteken napközben gyertyafényes kakaós-kalácsos reggeli vár a gyerekekre, meglátogatjuk egymást a többi csoporttal, vendég gyerekek dramatikus játékot adnak elő. A nap zárásaként szervezzük meg a lampionos felvonulást, melyen szülői kísérettel vesznek részt a gyerekek.

Péntek délután, aki szeretne, hazamehet a szokásos idejében és utána jön vissza, de maradhatnak is a gyerekek az óvodában a gyülekezőig – ahogy a családnak megfelelő.
Őzikések gyülekező helye: az iskola és óvoda közötti udvarrészen, a zöld „sárkányos” szobornál (ott vártuk be egymást tavaly is).
Ha esik az eső, sajnos elmarad a felvonulás.
Szeretettel várjuk a volt őzikés nagytestvéreket is, illetve a kisebbeket is.