2013. november 22., péntek

2013. november 18 - 22.

Ezen a héten még az ősz témakörével foglalkoztunk – Hampelmann barátunk segítségével.
Felelevenítettük a Heile, heile Segen kezdetű mondókánkat, amivel az időjárásról tanult kifejezéseket tudjuk gyakorolni. Minden szókapcsolathoz, egyszerű mondathoz társul valamilyen mozdulat, így a mozgássor elmutogatásával a kifejezések aktív használatára lehet ösztönözni a gyerekeket. Az időjárás témakörénél maradva megtanultunk, eljátszottunk egy kedves éneket, amely az esőcseppekről szól: Regentropfen, Regentropfen kezdettel. A dal szókincse egyszerű, a dallam élethűen utánozza az esőcseppek földre érkezését. Az igazi esernyő használata jó motivációnak bizonyult, a gyerekek hamar, örömmel énekelgették ezt az éneket – még játékidőben is.
Ragasztással, színezéssel, rajzolással készítettünk egy őszi képet, amely 4 részletét egy négysoros mondóka ihlette: Bunte, bunte Blätter. Tevékenykedés közben lehetőség volt mondogatni, ízlelgetni a szavakat, gyakorolni az ábrázolás közben szokásos kifejezések megértését, a színek nevét, számlálni a felragasztott almákat.
A színeket az ismert hideg-meleg keresős játék során is gyakorolhattuk: piros, zöld, sárga almát rejtettünk el valahova a csoportszobában, majd a keresgélő gyereket „kalt-warm” szavakkal segítettük a megtalálásban.
Hampelmann barátunk egy mesét is hozott ezen a héten a gyerekeknek: Der Apfel und der Gartenelf. Bábokkal játszottam el a gyerekeknek a történetet, amelynél számukra ismerős szavakat igyekeztem használni, illetve a díszlettel, figurákkal érthetővé, élvezhetővé tenni a mesét.

Ezen a héten új óvodás érkezett hozzánk: Kinga, aki Hanna kishúga. A bölcsödéből jött, így ismerős volt számára az Őzike csoport. Kinga önálló, talpraesett kislány, könnyen beilleszkedett a gyerekek közé, s a többi kisgyerek is szívesen fordul hozzá, barátkozik vele.

Szerdán a középső és nagycsoportosokkal a Bóbita bábszínházban jártunk.
Külön busszal szállítottak minket Pécsre, ez is nagy élményt jelentett a gyerekeknek. A bábszínházban kedves nénik terelgettek minket, s az előadás is csak nekünk, kozármislenyi óvodásoknak szólt. Az „Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona” c. mese valóban tündérországba repített bennünket: a bábok, a díszlet, a zene, az előadásmód – mind-mind felejthetetlen élményt biztosítottak. A gyerekek csendben, elvarázsolva figyelték az előadást.