2013. november 8., péntek

2013. november 4-8.

Visszaérkezvén az őszi szünetről belevetettük magunkat a Márton napi előkészületekbe.
A nagyoknak ismerős volt ez az ünnep, emlékeztek a tavalyi eseményekre, s különösen a lampionos felvonulás, a tábortűz emléke maradt meg bennük. Sokan mesélték, hogy meg van még az elmúlt évben készített lámpásuk is.
Amíg tavaly egy gyertyagyújtás hangulatát idéző éneket tanultunk („zündet eure Kerzen an”), addig idén líraibb dalt énekeltünk: „Ich geh’ mit meiner Laterne”. Ez az ünnepség végéről, a hazamenetelről szól, de természetesen a fényt elvisszük otthonainkba, had’ világítson a sötétedő őszi estén.
Dalunk ihlette a lámpásokat díszítő házikó motívumot is. Üvegfestékkel dolgoztak a gyerekek, ami odafigyelést igényelt: ez a festék folyékonyabb a már ismert temperánál, valóban ügyelni kellett, hogy az ecset hegyével fessenek, kevés festéket használjanak, különben összefolynak a színek. A domború felület is más feladathelyzet elé állította a gyerekeket, mint ahogy papírra szoktunk festeni. Mindenki figyelmesen, gondosan ügyeskedett, s igen csinos lámpások kerültek ki a szorgos kezek alól.
Szép, színes képeskönyvünk segítségével felelevenítettük Szent Márton életének néhány epizódját. A hallottak alapján igyekeztünk összegyűjteni, hogy milyen ember lehetett Márton. A nagyobbak ráéreztek jótetteinek hátterére, szépen megfogalmazták, hogy „jószívű volt”, „segített az embereknek”, stb. Élmény volt a lámpás fényénél beszélgetni, énekelve emlékezni Mártonra, táncra perdülni a tanult énekünkre.
Pénteken „ünnepi” reggeli várt minket: finom kakaó kaláccsal, amit együtt fogyasztottunk el a világító lámpások fényénél. A délelőtt folyamán vendégségben voltunk a Csibe csoportban, itt meglátogattak minket a pillangós nagycsoportosok és eljátszották nekünk Márton történetét. Az együttlétet közös körjáték zárta. Utána meggyújtottuk minden kisgyerek mécsesét és énekelve körbejártuk az óvodát: azok is részesüljenek ebben az élményben, akik nem tudnak eljönni az esti lampionos felvonulásra.
Az esti programon együtt vett részt az óvoda 9 csoportja. Mi a kígyózó menet végén mentünk, innen gyönyörűen látszottak a lámpások fényei. A tábortűz körül együtt énekeltünk, eszegettünk, beszélgettünk.

Köszönjük a felajánlott pogácsákat, süteményeket, innivalót!

Képek megtekinthetők itt