2014. február 28., péntek

2014. február 24-28.

Bár a jelmezes télűző mulatságunkat megtartottuk már, a farsang időszakából van még néhány nap, így ezt a hetet is a táncoknak, vidámságnak szenteltük.
Felelevenítettük, hogy kinek mi tetszett az ovis farsangon, s ezeket az élményeket rajzokban is megjelenítették a gyerekek. Keddi napon, együtt kezdtük a rajzolgatást, majd a hét során folyamatosan lehetett még tovább szépítgetni, befejezni a műveket. Mutatós, színes, vidám emlékek születtek.
Újdonságként hoztam a gyerekeknek egy boszorkányos mondókát: Ich bin ein kleine Hexe – ha már oly nagyon tetszett az őzikéknek ez a figura. A játékhoz kaptunk kölcsön élethű boszorkányseprűt és kalapot, ami egész eredetivé tette a mulatságot. A szöveg szerint elmondja a banya, hogy milyen színű a cipője, így ismét gyakorolhattuk a két héttel ezelőtti szókészletet.
Tavaly igen tetszett a gyerekeknek a Susztertánc. Átismételtük a mozdulatokat, illetve megtanítottuk az új gyerekeknek, előkerestük a hozzávaló zenét, és már járhattuk is a táncot. Előtte egy egyszerű táncba hívó játékot mutattam a társaságnak (vidám zenére, tapsoló mozdulatokkal hívjuk egymást a kör közepébe), amit örömmel tanultak meg. A Susztertánc mellett a múlt hét péntekén tanult táncokból jártunk el még egyet: Komm, wir wollen wandern. Ebben újdonságnak számított a keresztfogás, s az azzal való haladás menetirányba.
Nem csak mi, hanem az állatok is farsangolnak: bábok segítségével elmeséltem a gyerekeknek a Katzentatzentanz c. rövid történetet. Második meghallgatásnál, amelyet a gyerekek kértek pénteken, már velem együtt énekelgették a visszatérő refrént.
Pénteken elköszöntünk a februártól, s beszélgettünk arról, hogy a mostani hétvége az utolsó a farsangi időszakban. Megemlítettük a mohácsi busójárást, majd záró programként vetítettem a gyerekeknek néhány fényképet erről az eseményről és a mi farsangunkról.

2014. február 21., péntek

2014. február 17-21.

Farsangi fényképek megtekinthetők itt

2014. február 14., péntek

2014. február 10-14.

Farsang, karnevál, zene, tánc, színes forgatag - ez a gondolatsor adta az ötletet, hogy különböző játékokon keresztül gyakoroljuk, tanuljuk újra németül a „Színek” témakört, szókészletet.
Az előző évek tapasztalata alapján könnyen tanulható, a gyerekek által kedvelt szókincset dolgoztunk fel, biztosítva a tanuláshoz szükséges sikerélményt, az aktív közreműködés lehetőségét. Számos játékot hoztam a gyerekeknek, melyeket szívesen fogadtak:
- a matematikából ismert színes rúd készletet felhasználva „mutatkoztak be” egymásnak a különböző színek, majd lépcsőt építettünk a készlet elemeiből
- papír csíkokból színes füzért készítettük, amit farsangi dekorációként használtunk az öltözőnkben, csoportszobában
- közösen játszottunk társasjátékot, amely a színek felismerésére, azonosítására épül
- elmeséltem németül a „Boribon és a 7 lufi” történetet – a lufik a szivárvány hét színét jelenítették meg
- bohócokat, a kisebbek lufikat festettek vízfestékkel, ahol a technika gyakorlása mellett a munka végeztével felsoroltuk, hogy milyen színek láthatók a kész képen
- színek a csoportszobában játék: egyik kisgyerek mondott egy színt, mire 3 kiválasztott társának annak megfelelő tárgyat kellett keresnie - tíz számolás alatt
A tánc sem maradt el ezen a héten: felelevenítettük a tavaly igen kedvelt „Wir haben eine Ziehharmonika” kezdetű énekünket, és átismételtük a „Wir gehen jetzt im Kreise” játékunkat. Beszélgettünk, hogy ki milyen hangszert ismer, illetve hoztam a gyerekeknek xilofont, metalofont. Az idén tanult dalainkat játszottam a hangszereken, s a gyerekeknek kellett kitalálni, hogy melyik éneket hallják.
Szinte minden kisgyerek nap mint nap meséli, hogy milyen jelmezbe öltözik majd be a farsangi mulatságunkon. Számolgatják, hogy mennyit kell addig aludni. Most már valóban rövid idő választ el bennünket attól a naptól, izgatottan várakozunk.

2014. február 9., vasárnap

"Farsang van, farsang van ...

... járjuk a táncot gyorsabban!
Fergeteges ez a tánc,
még a ház is muzsikál!"

Kedves Szülők, Gyerekek!

Idei farsangi mulatságunkat február 20-án, csütörtökön tartjuk.
Ezen a napon várjuk a jelmezbe öltözött gyerekeket, hogy tánccal, énekszóval űzzük el a telet, várjuk a tavaszt.

Erre az alkalomra kérünk szépen egy kis süteményt, rágcsálnivalót, üdítőt.

Köszönjük

2014. február 8., szombat

Februári tisztasági csomag

Ebben a hónapban kérünk szépen:
- 1 cs (100 db-os) papírzsebkendőt
- 1 tubus fogkrémet
- 1 cs (2 db) papírtörölközőt

Köszönjük!

2014. február 7., péntek

2014. február 3-7.

Február első hete részben a hétfői Mackó-nap, részben már a farsang jegyében telt. Tanultunk egy új verset, "A medve már forgolódik" kezdettel, és beszélgettünk a Gyertyaszentelőről. A behozott macikákkal különböző mozgásos gyakorlatokat végeztünk, játékokat játszottunk. Természetesen idén is mindenki kapott egy jeles nyakláncot a mackója nyakába, nehogy véletlenül elszökjenek gazdáiktól. Fél 11-11 körül szokás szerint minden csoport kiállítást rendezett a folyosón a macikból - voltak fiatalabb, idősebb, kisebb, nagyobb, hasonló és egészen egyedi darabok is. A konyhás nénik ebédre bundás mackóval, uzsonnára mézes kenyérrel kedveskedtek nekünk, hogy teljessé tegyék a tavaszváró hangulatot.

A Mackó-nap lecsengése után megkezdtük farsangi előkészületeinket. Meghallgattuk Gryllus Vilmos Maszkabáljáról a Virágcsokor c. számot, és lassanként az éneket is tanulgatva egy körjátékot is eljátszottunk hozzá. A csoport dekorálására bohócsapkákat készítettünk sok féle színben, amiket a gyerekek kedvük szerint díszíthettek a színes figurák felragasztásával. Egyetlen "szabály" volt csak: igyekeztek úgy válogatni, hogy a sapka színétől eltérőekkel dekoráljanak.

A hét lezárásaként ellátogattunk az iskolában található városi könyvtárba, ahol Eszter néni nagyon érdekes és tartalmas programokkal várt bennünket. Nem csak új ismeretekkel gazdagodtunk, de énekelhettünk, nézhettünk farsangi meséket, és szép színezőket is kaptunk ajándékba, amiket már a csoportban színezhettek, vághattak ki a gyerekek. Köszönjük Eszter néninek a lehetőséget, reméljük máskor is élhetünk vele.

A Mackó-nap fényképei megtekinthetők itt