2014. szeptember 26., péntek

2014. szeptember 22-26.

Az első ismerkedős, beszoktatós időszak után ezen a héten vendégségbe jött hozzánk Hampelmann barátunk. A gyerekek igen kedvelik, amikor vele játszhatunk, most a legkisebb, új gyerekeknek meséltünk arról, hogy honnan is érkezett németül beszélő játszótársunk.
- átismételtük a már ismert köszönésformákat, bemutatkozó dialógust („Wer bist du? – Ich bin …” Frage-Antwort)
Ehhez kapcsolódott a népszerű Hatschi-patschi játék: valakinél elbújik a Hampelmann, akit meg kell keresnie az egyik gyereknek a tanult kérdést feltéve, majd a sikeres megtalálás után egy körön át megkergeti Hampelmann az őt észrevevő gyermeket
- tanultunk egy új köszönős éneket: Hallo, hallo, schön, dass du da bist
- ismételtük, tanítgattuk új ovisainknak a jeleket – németül
Vajon mivel, hogyan érkezett hozzánk Hampelmann a messzi Németországból? Összekapcsoltuk az előző ismerkedős témát a közlekedés témakörrel: énekek, mondókák által, mozgásos játékokba beépítve gyakoroltuk a legismertebb közlekedési eszközök neveit. Lefestettük Németország és Magyarország zászlóit, majd összekötöttük a két országot sínekkel, utakkal, folyóval, s a lehetséges utazó alkalmatosságok képeivel. Igazi térképet is nézegettünk, hiszen a Duna mentén hajóval is lehet utazni Németországból Magyarországra.

Szeptemberben igen sok szülinaposunk van, mindig előkerül egy-egy tavalyi, kedvelt ének a köszöntések során. Az éneklést körjáték is követi: szívesen játszunk, ismételünk az eddigi repertoárból („Was machen wir so gerne hier im Kreis?”, „Ich bin ein kleine Hexe”, „Es fliegt ein Vogel”)