A hét témája:
Vitamin-hét
Ezen
a héten a vitamin-napok keretében a zöldségeké és a gyümölcsöké volt a
főszerep. Célunk az volt, hogy a
gyermekek minél több ismeretet szerezzenek a zöldségekről, gyümölcsökről,
játékos formában ismerkedjenek azok fajtáival, ízével, változatos felhasználási
módjaival. Hétfőn beszélgettünk a
zöldségekről, formájukról, színükről, ízükről, a növények részeiről, melyik hol
terem. Ellátogattunk a közeli zöldségeshez,
ahol közösen vásároltuk meg a csalamádéhoz szükséges alapanyagokat. A
gyerekek segítettek kiválasztani a megfelelő zöldségeket, szenügyrevették,
megtapintották, megnevezték őket. A számukra ismeretlen zöldségek
megnevezésével bővült szókincsük (pl.: patiszon, sárgaborsó, zeller), lehetőségük
nyílt a termények összehasonlítására, a különböző tulajdonságok
megtapasztalására (pl. kicsi-nagy, érett-éretlen, kemény-puha, stb.). Ismereteket szereztek a zöldségek árusítása (mérés,
eladás) és megvásárlása terén. Kedden
megbeszéltük melyik zöldséggel mi a teendő, majd nekiláttunk a
csalamádékészítésnek. A kicsik segítettek megmosni a zöldségeket, a puhábbakat
műanyag késekkel szeletelték. A nagyobbak felszelték a paprikát, segédkeztek a
répa, káposzta reszelésénél. Munka közben kóstolgatták a nyers zöldségeket. Majd
elkészítettük a csalamádé “levét”, előtte szaglás és ízlelés alapján
kitalálhatták, milyen fűszerekkel ízesítünk. Nagyon tetszett a gyerekeknek a
“végeredmény”, a sok színes csalamádéval teli üveg. Szerdán gyümölcsökkel
ismerkedtünk, megtapogattuk a formájukat, megkülönböztettük őket színük,
nagyságuk alapján. Eljátszottuk a “Hej a sályi piacon” című énekes játékot,
majd a “varázsalmánkat” körbeadtuk zenére, s mikor megállt a zene, akinél volt
az alma, mondott egy gyümölcsnevet. Gyümölcsnapunkon a középsősök és a nagyok
egy érdekes méhészeti előadáson vettek részt, ezalatt a kicsikkel elkezdtük a
gyümölcssalátakészítést. Megmostuk, megpucoltuk a gyümölcsöket, a szőlőt
ügyesen leszemezgették, a puhább gyümölcsöket összevágták. Mikor megérkeztek a
többiek, közösen folytattuk a munkálatokat, összeszeleteltük a többi gyümölcsöt
is, majd összekevertük az alapanyagokat, végül megízesítettük a salátákat.
Készült nagyon finom mézes és krémes joghurtos, mindkét saláta ebéd utáni
desszertként el is fogyott. Salátakészítés közben többször elmondtuk közösen új
versünket: Mentovics Éva: Szőlő című rövid versikéjét. A hét utolsó napján
eljátszottuk fakanálbábokkal Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma és csengő
barack című meséjét. Élvezettel hallgatták a gyerekek a mesét, örömmel vettek
részt a bábozásban. Festettünk dugónyomattal
gyümölcsöket, a színpompás alkotásokban egész héten gyönyörködhettünk.
Fényképek megtekinthetők itt
Fényképek megtekinthetők itt