2014. október 17., péntek

2014. október 13-17.

A hét témája:  Vitamin-hét

Ezen a héten a vitamin-napok keretében a zöldségeké és a gyümölcsöké volt a főszerep.  Célunk az volt, hogy a gyermekek minél több ismeretet szerezzenek a zöldségekről, gyümölcsökről, játékos formában ismerkedjenek azok fajtáival, ízével, változatos felhasználási módjaival.  Hétfőn beszélgettünk a zöldségekről, formájukról, színükről, ízükről, a növények részeiről, melyik hol terem. Ellátogattunk a közeli zöldségeshez,  ahol közösen vásároltuk meg a csalamádéhoz szükséges alapanyagokat. A gyerekek segítettek kiválasztani a megfelelő zöldségeket, szenügyrevették, megtapintották, megnevezték őket. A számukra ismeretlen zöldségek megnevezésével bővült szókincsük (pl.: patiszon, sárgaborsó, zeller), lehetőségük nyílt a termények összehasonlítására, a  különböző tulajdonságok megtapasztalására (pl. kicsi-nagy, érett-éretlen, kemény-puha, stb.). Ismereteket szereztek a zöldségek árusítása (mérés, eladás) és megvásárlása terén.  Kedden megbeszéltük melyik zöldséggel mi a teendő, majd nekiláttunk a csalamádékészítésnek. A kicsik segítettek megmosni a zöldségeket, a puhábbakat műanyag késekkel szeletelték. A nagyobbak felszelték a paprikát, segédkeztek a répa, káposzta reszelésénél. Munka közben kóstolgatták a nyers zöldségeket. Majd elkészítettük a csalamádé “levét”, előtte szaglás és ízlelés alapján kitalálhatták, milyen fűszerekkel ízesítünk. Nagyon tetszett a gyerekeknek a “végeredmény”, a sok színes csalamádéval teli üveg. Szerdán gyümölcsökkel ismerkedtünk, megtapogattuk a formájukat, megkülönböztettük őket színük, nagyságuk alapján. Eljátszottuk a “Hej a sályi piacon” című énekes játékot, majd a “varázsalmánkat” körbeadtuk zenére, s mikor megállt a zene, akinél volt az alma, mondott egy gyümölcsnevet. Gyümölcsnapunkon a középsősök és a nagyok egy érdekes méhészeti előadáson vettek részt, ezalatt a kicsikkel elkezdtük a gyümölcssalátakészítést. Megmostuk, megpucoltuk a gyümölcsöket, a szőlőt ügyesen leszemezgették, a puhább gyümölcsöket összevágták. Mikor megérkeztek a többiek, közösen folytattuk a munkálatokat, összeszeleteltük a többi gyümölcsöt is, majd összekevertük az alapanyagokat, végül megízesítettük a salátákat. Készült nagyon finom mézes és krémes joghurtos, mindkét saláta ebéd utáni desszertként el is fogyott. Salátakészítés közben többször elmondtuk közösen új versünket: Mentovics Éva: Szőlő című rövid versikéjét. A hét utolsó napján eljátszottuk fakanálbábokkal Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack című meséjét. Élvezettel hallgatták a gyerekek a mesét, örömmel vettek részt a bábozásban. Festettünk dugónyomattal gyümölcsöket, a színpompás alkotásokban egész héten gyönyörködhettünk.

Fényképek megtekinthetők itt