2015. október 22., csütörtök

2015. október 19-22.

Folytattuk az elmúlt hét témáját (őszi termések) – németül. Ez a szókincs használatos a mindennapok során, így leginkább az ismeretek alkalmazására tettük a hangsúlyt: játszottuk gyümölcsös dominót és boltos játékot Hampelmannal, egy régen hallott almás mesét játszottam el a gyerekeknek, mozgásos játékként gyümölcsszedést imitáltunk. Mindegyik tevékenységben szívesen részt vettek a gyerekek, leginkább a boltos játék tetszett nekik. Ebben külön sikerélmény volt, hogy a szituációnak megfelelően aktívan használták a köszönésformákat, a gyümölcsök neveit, a számokat. Lelkesen jelentkeztek a vevő szerepére.
Vizuális tevékenységként almakoszorút készítettünk ragasztás technikájával, a nagyokkal sormintát követve. Általában nem okozott gondot a feladat, sőt, a középsősök közül is többen megértették a sorminta lényegét, s annak megfelelően dolgoztak. Az elkészült munkákkal öltözőnket díszítettük.
Csütörtökön a középsős és nagycsoportos gyerekekkel elmentünk a pécsi Planetáriumba. Két kisgyerek már járt ott korábban is, a többieknek teljesen új élmény volt ez a kirándulás. Az óvodás korosztálynak megfelelő, beszélgetős előadást láthattunk, élvezték a gyerekek a csillagokról, égitestekről szóló meséket. A visszaindulásig fennmaradó időben a Zsolnay negyed játszótereit vettük birtokba, élvezve a szép októberi napsütést. Külön élményt jelentett a buszozás, a városi gyalogos közlekedés, ám a csendes beszédet, az illemtudó magatartást még gyakorolnunk kell egy kicsit.

2015. október 16., péntek

2015. október 12-16.

A vitaminnapok keretében a hét első felében a gyümölcsöké, a hét második felében a zöldségeké volt a főszerep.
Hétfőn a gyümölcsökről beszélgettünk, összegyűjtöttünk annyi gyümölcsöt, amennyit csak tudunk, illetve megismerkedtünk egy új fogalommal: a csonthéjas gyümölcs kifejezéssel. Kedden elsétáltunk a közeli zöldségeshez. (A tervezetthez képest együtt az egész csoport, mivel elég sok hiányzónk volt ezen a napon.) Séta közben megfigyeltünk egy diófát s annak termését, így elméleti ismereteinket gyakorlatival egészítettük ki. A zöldségesnél megnevezték, szemügyre vették, a vásároltakat megtapintották a gyerekek, lehetőségük nyílt a termények összehasonlítására, a különböző tulajdonságok megtapasztalására (pl. kicsi-nagy, kemény-puha, érett-érettlen). Ismereteket szereztek a gyümölcsök, zöldségek árusítása (mérés, eladás) és megvásárlása terén. A megvásárolt, illetve összegyűjtött gyümölcsök segítségével eljátszottuk a Hej, a sályi piacon kezdetű énekes játékot, mely során felhasználtuk a korábban megismert csonthéjas gyümölcsöket is.
Vizuális tevékenységként készítettünk tenyérnyomattal egy gyümölcsfát, melyre ujjfestéssel almákat vagy körtéket festettünk, ki-ki tetszése szerint. A nagyobbak tovább díszítették alkotásaikat napocska és fű festésével. Közben többször mondogattuk új versünket: Tóthárpád Ferenc Körtefa, almafa c. költeményét.
Szerdán nekiláttunk a gyümölcssaláta készítésének: a kicsik szőlőt szemezgettek, banánt karikáztak műanyag késsel, a nagyobbak szilvát, almát és körtét aprítottak. Közben megismerkedtünk egy új gyümölcs, a gránátalma tulajdonságaival, ízével. Hogy könnyebben menjen a munka, Gryllus Vilmos: Alma c. zenéjét hallgattuk, énekeltük. A mézzel és joghurttal ízesített gyümölcssalátáinkat ebéd után kóstoltuk meg.
Csütörtökön elkészítettük a csalamádét, melynél a kisebbek a paprika mosásában, a karfiol szétszedésében segítettek, míg a nagyobbak pucolták a sárgarépát, darabolták a paprikát. Igen tetszett a gyerekeknek a hagyma, fokhagyma aprítása. Közösen megbeszéltük, mivel ízesítjük az előkészített csalamádét, majd egy napos pihentetés után üvegekbe töltöttük a finomságot. S természetesen ebédnél nem maradhatott el a kóstoló sem.
Eseménydús, élményekkel teli hetet zártunk pénteken.

Fényképek megtekinthetők itt

2015. október 10., szombat

Közérdekű közlemény

Október 12-16:
Vitaminhét az óvodában

Az elmúlt évek hagyományát követve megszervezzük idén is e programunkat. Célunk, hogy mesék, énekek, beszélgetések által felhívjuk a gyerekek figyelmét az őszi termények sokaságára, az egészséges életmód fontosságára.

Tervezett programunk:
Hétfőn kérjük, hogy hozzanak a gyerekek 200.- Ft-ot, amit összegyűjtünk egy közös pénztárcába a későbbi vásárlásainkhoz.
Kedden a kicsikkel elsétálunk a helyi zöldségeshez, megnézzük, vásárolunk gyümölcsöket.
Szerdán gyümölcssalátát készítünk.
Csütörtökön elmegyünk a nagyokkal zöldségeket vásárolni.
Pénteken csalamádét készítünk.

Támogatásotokat előre is köszönjük!

2015. október 9., péntek

2015. október 5-9.

A hétfői fotózkodós nap után kedden izgalmas program várt ránk: bepótoltuk a múlt heti Magyar Népmese Napjához kapcsolódó hétpróbás játékot, ami a rossz idő miatt csúszott át október 6-ra.
A gyerekek emlékeztek a tavalyi, első ízben megrendezett hétpróbára, ismerős volt nekik a játékszabály: az udvaron hét állomáson kellett „mesés” ügyességi feladatokat teljesíteni, amiért jutalom pecsét járt. Természetesen az volt a cél, hogy mind a hét próbát kiállják a bátor jelentkezők. A gyerekek legnagyobb része be is gyűjtötte mindegyik pecsétet, türelemmel várták ki a sort egy-egy játéknál. A csoporton belüli eredményhirdetésnél az igyekezetüket, szorgalmukat dicsértük, figyelembe véve, hogy mely korcsoporthoz tartoznak. A gyerekek részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk, tetszett nekik ez a játék.
A hét második felében folytattuk a múltkori témáinkat (köszönésformák, „Sing mit uns” dal és „Ich bin ich” mondóka ismétlése), illetve új ismeretként gyakoroltuk az „Ich bin Mädchen/Junge” kifejezéseket. Ehhez egy új mondóka-ének párosítást is tanítottam (Dreh dich kleiner Kreisel), amit szívesen fogadtak, énekeltek a gyerekek. A párbeszédes mondóka során a mondatok aktív használatára is szükség van, a nagyobbak már bátran mondták a megfelelő szöveget. Játszottuk a „Was machen wir so gerne” körjátékot is, s igazán örülök, hogy a játék során sok igét fel tudnak sorolni a gyerekek.
Vizuális tevékenységünk is a "Mädchen-Jungen" kifejezésekhez kapcsolódott: lány és fiú formát kellett kiegészíteni az érzékszervek megrajzolásával, majd kiszínezni a képet. Akinek kedve volt, ragasztással díszíthette művét.

Fényképek a hétpróbás játékról megtekinthetők itt

2015. október 2., péntek

2015. szeptember 28 - október 2.

A hét témája: Mesés, zenés napok

Szeptember 30-án a „nagy mesemondó” Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. A hét első felében a népmese köré szerveződtek a programok. Megbeszéltük ki milyen magyar népmesét ismer, ki tud megnevezni Benedek Elek mesét. Megkértem a gyerekeket, hogy hozzanak otthonról népmesés könyveket, érkeztek is szép számmal a szebbnél szebb mesekönyvek, melyekből örömmel válogattunk történeteket a délutáni pihenéshez. Több éve óvodai hagyomány, hogy erre az ünnepre kiválasztunk közösen egy mesét, amit minden csoportban elmesélnek az óvó nénik. Idén „A farkas, a róka, a nyúl meg a varjú” című magyar népmesére esett a választás, melyet meglepetésként kedden minden csoportban eljátszott négy meseszereplőnek öltözött óvónő. A gyerekek rendkívül élvezték az előadást, vidáman tapsoltak és közösen énekeltek a szereplőkkel a történet végén. (Fényképek itt) Másnap egy szép magyar népmesés motívumokkal díszített lapra, mindenki lerajzolhatta a számára legkedvesebb mesejelenetet. Szerdára terveztük a tavaly oly nagy sikert aratott „Hétpróbás” játékokat, melyet a rossz idő miatt, sajnos nem tudtunk megtartani az udvaron, de a következő héten reméljük sikerül bepótolni.
Október 1-jén ünnepeljük a zene világnapját, így a hét második felében a zene töltötte be napjainkat. A héten vendégünk volt főiskolai hallgatónk Vivien, aki bekapcsolódott mindennapjainkba, és csütörtökön zenés foglalkozást tartott a gyerekeknek. Meghallgattuk közösen Hacsaturján híres Kardtánc dallamát, melynek pörgős üteme egyből magával ragadta a gyerekeket. A zenehallgatás kapcsán játszottunk hangszerfelismerőt, aki ügyesen megnevezett egy hangszert, választhatott magának egyet a kosárból. Majd a hangszereket megszólaltattuk halkan, hangosan, lassan, gyorsan. Ezután következett a „zenestop” játék, melyben zenére táncoltunk, majd mikor megállt a zene, szoborrá kellett változni, aki nem fülelt jól, és nem állt meg azonnal, kiesett. A hét utolsó napján összekötöttük a zenét a mesével. Figura Ede: Madárijesztő szerelem című cd-jéről hallgattunk részleteket, melyeket fejbábokkal eljátszottunk, eltáncoltunk. Nagyokat kacagtak a gyerekek Szeplős Panka vicces kérőin.
Nagyon élvezték a gyerekek a mesés, zenés hetet, érdeklődve hallgatták a mesejátékot és a népmeséket, nagy öröm volt számukra, hogy kipróbálhatták a hangszereket és kedvükre táncolhattak.