2015. október 16., péntek

2015. október 12-16.

A vitaminnapok keretében a hét első felében a gyümölcsöké, a hét második felében a zöldségeké volt a főszerep.
Hétfőn a gyümölcsökről beszélgettünk, összegyűjtöttünk annyi gyümölcsöt, amennyit csak tudunk, illetve megismerkedtünk egy új fogalommal: a csonthéjas gyümölcs kifejezéssel. Kedden elsétáltunk a közeli zöldségeshez. (A tervezetthez képest együtt az egész csoport, mivel elég sok hiányzónk volt ezen a napon.) Séta közben megfigyeltünk egy diófát s annak termését, így elméleti ismereteinket gyakorlatival egészítettük ki. A zöldségesnél megnevezték, szemügyre vették, a vásároltakat megtapintották a gyerekek, lehetőségük nyílt a termények összehasonlítására, a különböző tulajdonságok megtapasztalására (pl. kicsi-nagy, kemény-puha, érett-érettlen). Ismereteket szereztek a gyümölcsök, zöldségek árusítása (mérés, eladás) és megvásárlása terén. A megvásárolt, illetve összegyűjtött gyümölcsök segítségével eljátszottuk a Hej, a sályi piacon kezdetű énekes játékot, mely során felhasználtuk a korábban megismert csonthéjas gyümölcsöket is.
Vizuális tevékenységként készítettünk tenyérnyomattal egy gyümölcsfát, melyre ujjfestéssel almákat vagy körtéket festettünk, ki-ki tetszése szerint. A nagyobbak tovább díszítették alkotásaikat napocska és fű festésével. Közben többször mondogattuk új versünket: Tóthárpád Ferenc Körtefa, almafa c. költeményét.
Szerdán nekiláttunk a gyümölcssaláta készítésének: a kicsik szőlőt szemezgettek, banánt karikáztak műanyag késsel, a nagyobbak szilvát, almát és körtét aprítottak. Közben megismerkedtünk egy új gyümölcs, a gránátalma tulajdonságaival, ízével. Hogy könnyebben menjen a munka, Gryllus Vilmos: Alma c. zenéjét hallgattuk, énekeltük. A mézzel és joghurttal ízesített gyümölcssalátáinkat ebéd után kóstoltuk meg.
Csütörtökön elkészítettük a csalamádét, melynél a kisebbek a paprika mosásában, a karfiol szétszedésében segítettek, míg a nagyobbak pucolták a sárgarépát, darabolták a paprikát. Igen tetszett a gyerekeknek a hagyma, fokhagyma aprítása. Közösen megbeszéltük, mivel ízesítjük az előkészített csalamádét, majd egy napos pihentetés után üvegekbe töltöttük a finomságot. S természetesen ebédnél nem maradhatott el a kóstoló sem.
Eseménydús, élményekkel teli hetet zártunk pénteken.

Fényképek megtekinthetők itt