A
vitaminnapok keretében a hét első felében a gyümölcsöké, a hét második felében
a zöldségeké volt a főszerep.
Hétfőn
a gyümölcsökről beszélgettünk, összegyűjtöttünk annyi gyümölcsöt, amennyit csak
tudunk, illetve megismerkedtünk egy új fogalommal: a csonthéjas gyümölcs
kifejezéssel. Kedden elsétáltunk a közeli zöldségeshez. (A tervezetthez képest
együtt az egész csoport, mivel elég sok hiányzónk volt ezen a napon.) Séta
közben megfigyeltünk egy diófát s annak termését, így elméleti ismereteinket
gyakorlatival egészítettük ki. A zöldségesnél megnevezték, szemügyre vették, a
vásároltakat megtapintották a gyerekek, lehetőségük nyílt a termények
összehasonlítására, a különböző tulajdonságok megtapasztalására (pl. kicsi-nagy,
kemény-puha, érett-érettlen). Ismereteket szereztek a gyümölcsök, zöldségek
árusítása (mérés, eladás) és megvásárlása terén. A megvásárolt, illetve
összegyűjtött gyümölcsök segítségével eljátszottuk a Hej, a sályi piacon kezdetű énekes játékot, mely során
felhasználtuk a korábban megismert csonthéjas gyümölcsöket is.
Vizuális
tevékenységként készítettünk tenyérnyomattal egy gyümölcsfát, melyre ujjfestéssel
almákat vagy körtéket festettünk, ki-ki tetszése szerint. A nagyobbak tovább
díszítették alkotásaikat napocska és fű festésével. Közben többször mondogattuk
új versünket: Tóthárpád Ferenc Körtefa,
almafa c. költeményét.
Szerdán
nekiláttunk a gyümölcssaláta készítésének: a kicsik szőlőt szemezgettek, banánt
karikáztak műanyag késsel, a nagyobbak szilvát, almát és körtét aprítottak.
Közben megismerkedtünk egy új gyümölcs, a gránátalma tulajdonságaival, ízével.
Hogy könnyebben menjen a munka, Gryllus
Vilmos: Alma c. zenéjét hallgattuk, énekeltük. A mézzel és joghurttal
ízesített gyümölcssalátáinkat ebéd után kóstoltuk meg.
Csütörtökön
elkészítettük a csalamádét, melynél a kisebbek a paprika mosásában, a karfiol
szétszedésében segítettek, míg a nagyobbak pucolták a sárgarépát, darabolták a
paprikát. Igen tetszett a gyerekeknek a hagyma, fokhagyma aprítása. Közösen
megbeszéltük, mivel ízesítjük az előkészített csalamádét, majd egy napos
pihentetés után üvegekbe töltöttük a finomságot. S természetesen ebédnél nem
maradhatott el a kóstoló sem.
Eseménydús,
élményekkel teli hetet zártunk pénteken.Fényképek megtekinthetők itt