2015. október 2., péntek

2015. szeptember 28 - október 2.

A hét témája: Mesés, zenés napok

Szeptember 30-án a „nagy mesemondó” Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. A hét első felében a népmese köré szerveződtek a programok. Megbeszéltük ki milyen magyar népmesét ismer, ki tud megnevezni Benedek Elek mesét. Megkértem a gyerekeket, hogy hozzanak otthonról népmesés könyveket, érkeztek is szép számmal a szebbnél szebb mesekönyvek, melyekből örömmel válogattunk történeteket a délutáni pihenéshez. Több éve óvodai hagyomány, hogy erre az ünnepre kiválasztunk közösen egy mesét, amit minden csoportban elmesélnek az óvó nénik. Idén „A farkas, a róka, a nyúl meg a varjú” című magyar népmesére esett a választás, melyet meglepetésként kedden minden csoportban eljátszott négy meseszereplőnek öltözött óvónő. A gyerekek rendkívül élvezték az előadást, vidáman tapsoltak és közösen énekeltek a szereplőkkel a történet végén. (Fényképek itt) Másnap egy szép magyar népmesés motívumokkal díszített lapra, mindenki lerajzolhatta a számára legkedvesebb mesejelenetet. Szerdára terveztük a tavaly oly nagy sikert aratott „Hétpróbás” játékokat, melyet a rossz idő miatt, sajnos nem tudtunk megtartani az udvaron, de a következő héten reméljük sikerül bepótolni.
Október 1-jén ünnepeljük a zene világnapját, így a hét második felében a zene töltötte be napjainkat. A héten vendégünk volt főiskolai hallgatónk Vivien, aki bekapcsolódott mindennapjainkba, és csütörtökön zenés foglalkozást tartott a gyerekeknek. Meghallgattuk közösen Hacsaturján híres Kardtánc dallamát, melynek pörgős üteme egyből magával ragadta a gyerekeket. A zenehallgatás kapcsán játszottunk hangszerfelismerőt, aki ügyesen megnevezett egy hangszert, választhatott magának egyet a kosárból. Majd a hangszereket megszólaltattuk halkan, hangosan, lassan, gyorsan. Ezután következett a „zenestop” játék, melyben zenére táncoltunk, majd mikor megállt a zene, szoborrá kellett változni, aki nem fülelt jól, és nem állt meg azonnal, kiesett. A hét utolsó napján összekötöttük a zenét a mesével. Figura Ede: Madárijesztő szerelem című cd-jéről hallgattunk részleteket, melyeket fejbábokkal eljátszottunk, eltáncoltunk. Nagyokat kacagtak a gyerekek Szeplős Panka vicces kérőin.
Nagyon élvezték a gyerekek a mesés, zenés hetet, érdeklődve hallgatták a mesejátékot és a népmeséket, nagy öröm volt számukra, hogy kipróbálhatták a hangszereket és kedvükre táncolhattak.