2016. január 15., péntek

2016. január 11-15.

„Szállongó hópihék”

Az előző hét időjárása igen változatos volt, többféle csapadékformát is megfigyelhettek a gyerekek. Láthattunk esőt, ónos esőt, havat, melyek mind kapcsolódtak e heti témánkhoz. Beszélgettünk a víz körforgásáról és halmazállapotairól. Kértem a gyerekeket, hogy hozzanak otthonról időjárásról szóló könyveket. Érekezett is egy remek könyv, amiben több olyan színes ábrát is találtam, mely kapcsolódott a témánkhoz. Korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyerekek nagyon kedvelik a projektoros vetítést, ezért úgy gondoltam, nem csak képekben, hanem egy kis filmen is bemutatom nekik a víz körforgásának történetét. Mivel a film pár perces volt csak, és sok-sok érdekességet láttak és hallottak benne a gyerekek, így a kicsik figyelmét ugyanúgy lekötötte, mint a nagyokét. Másnap egy verses mese elmondásával és filc ábrák segítségével közösen elmeséltük a víz körforgását.
Vizuális foglalkozás alkalmával „Felhőmobilt” készítettünk, melyet forgatva a négy oldalán lévő ábrák segítségével a gyerekek egyedül is könnyen el tudták mondani, hogyan lesz a felhőből eső, az eső hogy folyik a tengerbe, majd a nap hatásásra a tengervízből újra felhő.
Szerdán, amíg a kicsik sószobában voltak, a nagyokkal éredekes kísérleteket végeztünk a vízzel, illetve annak szilárd állapotú formájával. Mindenki kapott egy jégkockát, melyre szívószállal levegőt fújtunk és azt vettük észre, hogy kis idő múlva lyuk keletkezett a jégen. Ezután megnéztük hogyan változik a hőérzetünk jéghideg és meleg víz hatására. Három tálba töltöttünk vizet: az egyikbe meleget a másikba langyosat a harmadikba jéghideget (még jégkockát is dobtunk bele). Először a bátor jelentkező a két szélsőbe tette a kezét, melyekbe a jéghideg és a meleg víz volt, majd pár másodperc múlva a langyosba, azt tapasztalta, hogy amelyik keze a hideg vízben volt, az melegnek érezte a langyos vizet, amelyik a melegben, az hidegebbnek. Természetesen a végére mindenki felbátorodott és jelentkezett a kísérletre. Hogy a kicsik se maradjanak ki a jeges mókából, egy virágformákat készítő jégkockatartóba vizet töltöttünk és a virágok közepébe madzagot tettünk. Másnap, mikor megfagyott a jég, az akasztójánál fogva feltettük egy ágra a „jégvirágokat” és közösen figyeltük meg, hogyan olvadnak el.
A héten még megismerkedtünk egy mesebeli  kis Hótündérrel és egy téli versikét is tanultunk. Játszottunk „Pingvinek a jégen” játékot zenére, melynél rendkívül élvezték a gyerekek, hogy az egyre „olvadó jégtáblán” (egy lepedőt hajtottam a lábuk alatt egyre kisebbre) kellett összekapaszkodva egyensúlyozniuk. 

Fényképek megtekinthetők itt