2016. január 8., péntek

2016. január 4-8.

A két hetes téli szünet, pihenés után jó volt újra találkozni, mesélni, kivel mi történt ebben az ünnepi időszakban.
Ezen az első héten még a karácsony eseményeihez kapcsolódtak témáink: beszélgettünk újévi népszokásokról, jókívánságokról, megemlékeztünk Vízkereszt ünnepéről. Segítségünkre volt Gryllus Vilmos Beköszöntő c. éneke, melyet a hét végére már szinte meg is tanultunk. Örömteli volt, hogy egyik nagycsoportosunk a sok-sok tárgyi újévi jókívánság mellett azt fogalmazta meg, hogy „mindig maradjon a szeretet köztünk”. Mit is lehetne erre mondani? Teljesüljön e 7 éves gyermek szép gondolata a 2016-os évben!
Az otthon töltött időről beszélgettünk szóban, megjelenítettük rajzban. Hoztam a gyerekeknek karácsonyi csomagolópapírt, ennek formáit (karácsonyfa, ajándék) felhasználhatták rajzaikban. A szépítésre, befejezésre több nap is a gyerekek rendelkezésére állt, így igazán szép munkák születtek. A kész képeket pénteken néztük meg közösen, ekkor volt lehetőség az átélt élmények elmesélésére.
Szerettünk volna január 6-án elsétálni a Városházához Betlehem nézőbe, de ez a zord időjárás miatt elmaradt. Másik nap sem jutottunk el, így vershallgatás formájában (József Attila: Betlehemi királyok), illetve a matematika foglalkozás kerettörténetében emlékeztünk meg a Háromkirályokról. Boldizsárunk nekünk is van: őt névnapján, Armit pedig szülinapján köszöntöttük ezen a szerdai napon
A gyerekek emlékeztek, hogy tavaly ilyenkor tanultuk a Komatálat hoztam kezdetű játékot. Közkívánatra összeszedtük, hogy milyen finomságok kerüljenek a komatálba (kalács, tojás, dió, alma, kolbász, hmm …) s ismét játszottuk ezt a vendégeskedős játékot. Dallam, szöveg, játékszabály – egyik felelevenítése sem okozott gondot a gyerekeknek.