2016. február 26., péntek

2016. február 22-26.

A hét közepén a nagyokkal helyi járatú autóbusszal elutaztunk a Tudásközpontba. A kiránduláshoz kapcsolódott heti témánk: a közlekedés. Több érdekes könyvet mutattam a gyerekeknek, mely a közlekedésről szólt, összegyűjtöttem járművekről szóló verseket, meséket. Behoztam egy régi mesekönyvet, mely két barátról szól, akik azt beszélik meg, mivel utazzanak. Mesehallgatás közben egy kis feladatuk volt a gyerekeknek, meg kellett számolniuk, hányféle járművet hallottak a történetben. Ez alapot adott annak, hogy felsoroljuk milyen közlekedési eszközöket ismerünk és mikkel utaztunk már. Kedden elolvastam a gyerekeknek Hoppla meséiből azt a részt, mely a Tudásközpontról szól, azért, hogy másnap össze tudják kötni a kiránduláson látottakat a mesében elhangzottakkal. A szerdai utazást izgatottan várták a nagyok, élvezték a buszozást, séta közben pedig megbeszéltük mire kell figyelnünk ha gyalogosan közlekedünk. A Tudásközpontban miután leraktuk a kabátokat, megérkezett a kísérőnk, aki végigkalauzolt minket a hatalmas épületben. Rendkívül sok érdekességet hallottunk, láttunk, mindenkinek nagyon tetszett a Kaptár, ahol több mint 60 ezer darabból álló színes Zsolnay díszburkolat nyújt csodálatos látványt. Miután szép csendben végigjártuk a felnőtt könyvtár olvasótermeit, végre megérkeztünk a gyermekbirodalomba, ahol mindenki kedvére beszélhetett és keresgélhetett a rengeteg könyv között.  A hét második felében színes autókat készítettünk papírból, a fiúk tűzoltóautóra színezték a kivágott mintát, a lányok inkább virágos, szivecskés díszítést választottak. Az elkészült autókkal zenére „közlekedtünk” az autós szőnyegen. 

Fényképek itt

2016. február 19., péntek

2016. február 15-19.

Folytattuk előző heti témánkat („Testrészek, érzékszervek”) - Hampelmann barátunkkal, németül.
Szerencsére számos szemléltető eszköz, zenés, mozgásos játék áll rendelkezésünkre, hogy ezt a szókincset átismételjük, az elfeledett szavakat újra megtanuljuk. Elsőként egy nagy filcből készült fej formára kerestük meg a hiányzó érzékszerveket: egy lány és egy fiú arc mosolygott ránk a játék végére. (Ismét tudatosan használhattuk az év elején tanult „Mädchen-Jungen” kifejezéseket.) A gyerekek nagyon jól megértették a szituációból a „Wie viel Augen/Nase/Mund u.s.w. haben wir?” kérdést, s ügyesen is válaszoltak rá. Egyik zenés játékunk segítségével bővítettük a testrészek körét, amikor már nem csak a fejen található érzékszervek neveivel ismerkedtünk. A gyakorlásra kitűnő játék a memória. Sokszor hangzik el egy-egy szó, amint a gyerekek próbálják a párokat megtalálni, s természetesen közben a figyelmüket, emlékezetüket is mozgósítaniuk kell. Mindig büszkék, ha a közös játék során sikerül begyűjteniük 1-2-3 párt. Péntekre oly mértékben ismerőssé váltak a tanult kifejezések, hogy egy szembekötős játék során már a gyerekeknek kellett megnevezniük, hogy melyik testrészüket simogatta meg Hampelmann.
Vizuális tevékenységként önarcképet készítettünk. Először egy ovális forma (tükör) szélét díszítettük ujjnyomattal: két színt választhattak a gyerekek, majd felváltva jobb és bal kézzel sormintaszerűen nyomdáztak az ujjaikkal. A nagyobbaknak eközben mondogattam a „rechte Hand – linke Hand” kifejezéseket. A festés megszáradása után mindenki lerajzolta önmagát: ki az arcát, ki teljes alakos képet – ezt a gyerekekre bíztam. Természetesen rajzolgatás közben is bőven akadt lehetőség a heti szókincs gyakorlására.

2016. február 12., péntek

2016. február 8-12.

A hét témája: öltözködés, testrészek

Bár az időjárás nagyon enyhe volt ezen a héten, azért fontosnak tartottam, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, mire kell figyelni a hideg téli napokban az öltözködés terén. Kihangsúlyoztuk, hogy milyen fontos a réteges öltözködés, a gyerekek ügyesen fel is sorolták, milyen ruhadarabokat kell felhúzni, hogy ne fázzunk. Jól illett ehhez a témához heti mesénk is: a „Didergő király”. A nagycsoportosok matematika foglalkozásának egyik feladata volt, hogy a látott ruhadarabok között melyik a nem oda illő, vagyis a kakukktojás. A játék során nagyon gyorsan reagált mindenki, hamar észrevették az eltérő ruhaneműt.
Az öltözködés témakört összekötöttem a testrészek megnevezésével, megbeszéltük, melyik ruhadarabot melyik testrészünkön viselünk. Egy nagy csomagolópapírra lefektettük Mátét, körberajzoltuk, majd „felöltöztettük”: megrajzoltuk a ruháit és kiszíneztük. Ez a móka nagyon tetszett mindenkinek, szívesen vettek rész a közös rajzolásban. (Fényképek itt)
Énekeltünk egy kedves és vicces testrészes dalt, közben végig mutogattuk az említett testrészeket. Lotti és Médi ehhez kapcsolódva elénekelt nekünk egy általuk ismert hasonló éneket is. Új mondókát is tanultunk a héten, melyben szintén a testrészeinket soroltuk fel. Hamar megkedvelték a gyerekek ezt a kis mondókát, többször mondogatták mosdózás és sorakozás alkalmával.

2016. február 5., péntek

2016. február 1-5.

Csupa vidámság volt ez a hét: a farsang vége felé járunk, eljött a jelmezes mulatozás ideje, illetve február 2-án, kedden volt óvodánkban a Mackó-nap.
A gyerekek által igen kedvelt Mackó-napon mindenki elhozhatta egyik kedvenc plüss maciját, akik nálunk vendégeskedtek e jeles alkalommal. A reggelt „keresztelővel” indítottuk, minden bundás kapott egy nyakláncot gazdája jelével, amire ráírtuk a maci nevét. Igen változatos neveket találtak ki a gyerekek, de voltak mackó-druszák is. Délelőtt mindenki játszhatott a saját vagy társa macijával, vagy ha éppen nem voltak szolgálatban a medvék, akkor egy padon ülve, az erkélyajtón át kémlelték az éppen aktuális időjárást. 10 óra körül összepakoltunk, s elkövetkezett a közös játék ideje. Bemutatkoztak a mackók: elmondták nevüket és ha volt esetleg valami érdekes tudnivaló róluk, majd megtáncoltattuk kedvenceiket. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a medve jóslat szerint még tart a tél, mivel hétágra sütött a nap. No sebaj, jön még pénteken a maszkabál, akkor majd elűzzük a telet! A közös játék után kiültek macijaink a folyosóra, hogy az óvoda minden csoportja megnézhesse őket, amint körbesétálnak az oviban. S közben mi is útra keltünk: megnéztük a többi csoport mackó kiállítását. Ebédre Dóri által hozott málnaszörpöt ittunk, finomságként kekszet eszegettünk. Az ebéd utáni alvás ezen a napon kimondottan jól esett: macik és gazdáik együtt bújtak be a puha ágyikóba.
A hét többi napján egyre fokozódó izgalommal számoltuk: mennyit kell még aludni a jelmezes mulatságunkig. A gyerekek nagyon szeretnek maskarázni, hetek óta mesélik, hogy minek öltöznek majd be. A lányok természetesen kedvelik a szép ruhákat, annak minden féle variációját, a fiúknál kedvencek valamilyen küzdősport, rendvédelmi szervezet tagjai, illetve idén a Starwars figurák. Jelmezbemutató, közös tánc, fényképezkedés színesítette a péntek délelőttünket, s nem maradhatott el a sütemények, rágcsálnivalók elfogyasztása sem. Köszönünk minden finomságot! Körbesétáltunk az óvodában: megnéztük a többi jelmezest, s mi is megmutattuk magunkat más csoportoknak. Reméljük, ennyi vígasság, hangoskodás után már nem mer itt maradni sokáig a tél!

Fényképek a Mackó-napról és a Farsangról