2016. február 12., péntek

2016. február 8-12.

A hét témája: öltözködés, testrészek

Bár az időjárás nagyon enyhe volt ezen a héten, azért fontosnak tartottam, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, mire kell figyelni a hideg téli napokban az öltözködés terén. Kihangsúlyoztuk, hogy milyen fontos a réteges öltözködés, a gyerekek ügyesen fel is sorolták, milyen ruhadarabokat kell felhúzni, hogy ne fázzunk. Jól illett ehhez a témához heti mesénk is: a „Didergő király”. A nagycsoportosok matematika foglalkozásának egyik feladata volt, hogy a látott ruhadarabok között melyik a nem oda illő, vagyis a kakukktojás. A játék során nagyon gyorsan reagált mindenki, hamar észrevették az eltérő ruhaneműt.
Az öltözködés témakört összekötöttem a testrészek megnevezésével, megbeszéltük, melyik ruhadarabot melyik testrészünkön viselünk. Egy nagy csomagolópapírra lefektettük Mátét, körberajzoltuk, majd „felöltöztettük”: megrajzoltuk a ruháit és kiszíneztük. Ez a móka nagyon tetszett mindenkinek, szívesen vettek rész a közös rajzolásban. (Fényképek itt)
Énekeltünk egy kedves és vicces testrészes dalt, közben végig mutogattuk az említett testrészeket. Lotti és Médi ehhez kapcsolódva elénekelt nekünk egy általuk ismert hasonló éneket is. Új mondókát is tanultunk a héten, melyben szintén a testrészeinket soroltuk fel. Hamar megkedvelték a gyerekek ezt a kis mondókát, többször mondogatták mosdózás és sorakozás alkalmával.