2016. november 11., péntek

2016. november 7-11. Márton nap

Az őszi szünetről visszaérkezve mindenki meggyógyult, teljes erőbedobással készülhettünk a hagyományos Márton napunkra.
A nagyobb gyerekek emlékeztek, hogy milyen szokások jellemzőek erre az ünnepre, örömmel elevenítették fel korábbi emlékeiket. A hét során szépen előkerültek énekeink (Ich geh’ mit meiner Laterne, Szent Mártonnak ünnepén), s hogy bővítsük a repertoárt, a Laterne, Laterne kezdetűt is megtanultuk. Mesekönyv segítségével beszélgettünk Szent Mártonról, az ő segítőkészségéről, jóságáról, szerénységéről. A könyvet bármikor elővehették a gyerekek, s ők éltek is ezzel a lehetőséggel: szívesen nézegették a képeket.
Ebben az évben egyszerű, de mutatós lámpásokat készítettünk. Egy hatszögletű üveget bevontunk zöld gyűrtpapírral, amire színezett libák képei, csillagok kerültek. Ez a technika a kicsiknek is sikerélményt adott. Szerdára már el is készültünk, így énekelgetés és libasorban vonulás közben örömmel próbáltuk ki, milyen szépnek látszik a gyertya fénye. Csütörtökön vendégségbe mentünk: a Csibe csoportban tekinthettük meg a Cica csoportosok dramatizálását, mely Mártonnak a koldussal való találkozását elevenítette fel. Természetesen közös éneklés zárta együttlétünket.
A pénteki napot izgatottan várták (leginkább) a nagyok, ők tudták, hogy más ez a reggel, mint a többi. Besötétítettük a csoportszobát, az asztalokra lámpások kerültek, s két nagylány mindenkinek megterített. Barnus, mint egykor Szent Márton, étellel kínálta társait, s a finom kalácshoz kakaó is járt. Közben Márton napi énekeket hallgattunk, a gyerekek örömmel fedezték fel az általunk is tanultakat. Az ebédnél folytathattuk a hagyományokat: libanyakból készült finom húslevest, sült libát és lúdláb sütemény kaptunk a konyhás néniktől. Petra anyukája mutatós és finom liba formájú kekszet sütött nekünk, amit nagy örömmel osztott szét a kislány.
Délután együtt gyülekeztünk a lámpásos felvonuláshoz. Nem csak az óvoda, hanem az iskola lelkes tanulói is beálltak a sorba, így igazán hosszú menetet alkotva sétáltunk lámpásainkkal a Művelődési házhoz. Mikor már mindenki leért, látványos tűzgyújtásban lehetett részünk: igazi lovas keltette életre a lángokat. Finom innivalóval, libazsíros kenyérrel, pogácsával vendégeltek meg bennünket, majd a nagyteremben néptáncbemutató, táncház, mese várta a legkitartóbbakat. Köszönjük a Művelődési ház programszervezését, emlékezetes estét szerezve ezzel a gyerekeknek.

Fényképek megtekinthetők itt