2017. február 28., kedd

Januári-februári énekek, versek


Heile, heile Segen,
drei Tage regen,
drei Tage Schnee,
es tut schon nimmer weh.

Szalai Borbála:
Pingvingyerekek

Három apró állatkerti
pingvingyerek
jókor reggel libasorban
útnak ered.
Édesanyjuk odaáll a
kiskapuba,
onnan nézi, hogyan totyog
a három fia
kora reggel az állatkert
ovijába –
frissen mosott fehér ingben
s szénfekete
kiskabátban.


Guten Morgen, guten Tag,
wir wollen heut‘ ganz lustig sein.
Bitte reih mir deine Hände,
du bist Freund in uns’rem Tänzchen.
Spielen, tanzen, klatschen so,
1-2-3, das Leben ist froh!

Osvát Erzsébet:
Minek a medvének bunda?

Minek a medvének bunda?
Hisz a telet átalussza.
Becammog a barlangjába,
kicsi bocsa a nyomába.
A hidegre haragusznak,
lefeküdnek, elalusznak.
A kis bocs már békén horkol,
álmában a mézre gondol.
Csámcsog hozzá egy kicsit.
Pedig hát ez nem illik!

Énekek kottái itt

2017. február 24., péntek

2017. február 20-24. Farsang az óvodában

Végre elérkezett február 20-a, az ovis farsang ideje!
A gyerekek már hetekkel ezelőtt mondogatták, hogy minek öltöznek be ezen a napon. Úgy látszik, a maskarázás ősi ösztöne – hogy jó más bőrébe bújni - működik bennük. Ilyenkor a lányok pöröghetnek gyönyörű ruháikban, a fiúk kiélvezhetik harcos mivoltukat.
Már a reggeli gyülekező alatt nézegettük a lelkes farsangoló gyerekeket, fotózkodtunk, táncoltunk. Miután mindannyian megérkeztünk, körbetettük a székeket, s jelmezbemutatót tartottunk: mindenki elmesélhette, hogy minek öltözött be, bemutathatta jelmezét s kellékeit. Ezen a délelőttön kívánság műsor volt, sorra táncoltuk az őzikék kedvenceit (pl. pingvintánc, robotok-tündérek, stb.) Mulatozás közben, pihenőt tartva megnyílt a büfé: sok-sok édes és sós finomság, üdítő várta a táncos csapatot. Köszönjük a szülők hozzájárulásait!
A délelőtt folyamán még elmentünk vendégségbe a Mazsola csoportba, ahol az óvó nénik csapata mesejátékkal kedveskedett a gyerekeknek: eljátszottuk a három selyp királylány történetét. Ezt követően egy óvodai séta keretében megnéztük a többi csoport jelmezeit, mulatozását is. Fáradtan, de a télűzés reményében múlt el ez a nap.
A hét többi napján is még a farsanghoz kapcsolódó tevékenységek töltötték ki időnket. (A gyerekek jól emlékeztek, hogy az idei farsangi időszak február 28-ig tart.) A hétfői élményeket rajzban is megjelenítettük. Minden kisgyerek jelmezes fotóját kinyomtattuk, amit felragaszthattak egy-egy rajzlapra. A nagyok önmaguk fényképe köré rajzolták, hogy mi tetszett nekik a hétfői mulatozás során, kikkel táncoltak, a kisebbekkel télűző-tavaszváró képet készítettünk virágos csomagolópapírok segítségével. Több napok keresztül volt lehetőségük a gyerekeknek szépíteni, hozzárajzolni műveikhez, s péntekre igazán mutatós rajzok születtek.
Több napon is a hangszereké volt a főszerep: egyszer én játszottam az óvoda xilofonján, s a gyerekeknek ki kellett találni, melyik dal kezdődallamát hallják, máskor elővettük hangszereinket, s azzal kísértük énekeinket. Szinte a tanév minden dalát végig énekeltük ezekben a napokban. Úgy gondoljuk, jelmezeinkkel, hangszereinkkel (még egy kereplő is előkerült, felemlegetve a mohácsi busójárást) mi mindent megtettünk, hogy elfusson a tél, s jöjjön a tavasz!

Fényképek megtekinthetők itt

2017. február 10., péntek

2017. február 6-10.

Elérkeztünk a februárhoz, farsang havához. Beszélgetéseinkben visszatértünk a régmúlt időkhöz, hiszen nagyszüleink, dédszüleink korában nem csak a táncos mulatságok, hanem az esküvők, lakodalmak ideje is volt a farsangi időszak.
Időszak: naptár nézegetéssel indult a hét, amely során próbáltuk tudatosítani, hogy ezek a mulatozós napok mindig január 6-tól indulnak, s hogy meddig tartanak, az minden évben más-más napra esik. (Ez az időpont a Húsvéttal van kapcsolatban, illetve a záró napok egyik legismertebb eseménye a busók téltemetése – idén február 28.) Kinga jól emlékezett, hogy a maskarázás legfőbb célja a tél elűzése.
Kedden régi esküvői fényképek nézegetése során beszélgettünk az elmúlt idők lakodalmi szokásairól, a különböző szimbólumokról. Elsősorban a baranyai sváb falvak emlékei között kutakodtam, ezt a világot próbáltam megismertetni a gyerekekkel. Örömteli, hogy sok helyen elevenítik fel ezeket a hagyományokat, így még rövid videó filmet is tudtunk nézni, illetve bele tudtunk hallgatni az autentikus sváb zenébe. Megfigyeltük a régi öltözeteket, a hét során többször is meséltem a különböző szokásokról (pl. rozmaring ág szimbóluma; a lakodalmi menet mikéntje; az ifjú pár köszöntése, stb.) Az egyik fotóból kirakót készítettem a gyerekeknek, majd az összeragasztott képet kékfestő motívumot imitáló kerettel díszítettük. Szívesen vettek részt a gyerekek mind a ragasztásban, mind a nyomdázásban, élvezettel nézték, hogyan szépül meg az általuk összerakott kép.
Ha már farsang, akkor nem múlhat el a hét tánc nélkül: egy olyan játékot hoztam a gyerekeknek, amelybe beleénekeljük az éppen táncospárt kereső gyerek nevét. Mindig örömmel fogadják az ilyen típusú dalokat, szeretik hallani saját nevüket. Az egyszerű dallam és szöveg mellé megtanultuk a keresztfogás mikéntjét, illetve egy táncba hívó mondókával hangolódtunk a közös játékra. 


2017. február 3., péntek

2017. február 2. Mackó nap az óvodában

„Irgum-burgum, dörmög a medve, meddig tart el még ez a tél?”
A sok-sok hideg nap után, szerintem már mindenkiben megfogalmazódott ez a kérdés. Talán ezért is várták olyan izgatottan idén kicsik és nagyok egyaránt a február másodikai mackó-napot. A néphagyomány szerint ez a nap igen fontos. Ekkor a téli álmából ébredező időjós maci kidugja az orrát barlangjából, hogy megnézze milyen az  idő. Ha ekkor napsütésre ébred és meglátja az árnyékát, már bújik is vissza  szunyókálni még pár hetet, és számunkra ez nem jelent mást, mint hosszú telet. Ha viszont a medve kemény hideget és havat lát ébredezésekor, kibújik a barlangjából és vidám sétára indul, abban a tudatban, hogy mindjárt itt a tavasz. Nem, nem írtam el semmit, a medve logika szerint ez bizony így van! 
Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy ezt a napot megünnepeljük, ilyenkor minden a macikról szól. Egész héten macis mesék, versek, énekek, játékok töltötték ki napjainkat és szebbnél szebb medvés alkotások készültek. Ügyes kis kezek papírtányérból macis álarcot vágtak ki, festettek mackófejet, barlangjában szunyókáló medvecsaládot, és volt olyan csoport, ahol csudafinom macis kekszet is sütöttek. A mackó-napra minden kisgyerek kedvenc plüss medvéjével érkezett, melyeket kényeztettünk egész nap. Miután a gyerekek bemutatták őket társaiknak, megkezdődött a játék, a tánc és a medve-móka. Ebéd előtt kiültettük a macikat a folyosóra, minden csoport körbejárta az ovit és megcsodáltuk egymás kicsi és nagy, régi és új kedvencét. Alvásidőben természetesen mindenki összebújt macijával, melyek között akadt olyan hatalmas is, hogy kisgazdájának alig maradt hely az ágyon. Békésen álmodott kisgyermek és medve, még ha nem is téliálmot, de mindenképpen édeset! 


Fényképek megtekinthetők itt