2017. február 24., péntek

2017. február 20-24. Farsang az óvodában

Végre elérkezett február 20-a, az ovis farsang ideje!
A gyerekek már hetekkel ezelőtt mondogatták, hogy minek öltöznek be ezen a napon. Úgy látszik, a maskarázás ősi ösztöne – hogy jó más bőrébe bújni - működik bennük. Ilyenkor a lányok pöröghetnek gyönyörű ruháikban, a fiúk kiélvezhetik harcos mivoltukat.
Már a reggeli gyülekező alatt nézegettük a lelkes farsangoló gyerekeket, fotózkodtunk, táncoltunk. Miután mindannyian megérkeztünk, körbetettük a székeket, s jelmezbemutatót tartottunk: mindenki elmesélhette, hogy minek öltözött be, bemutathatta jelmezét s kellékeit. Ezen a délelőttön kívánság műsor volt, sorra táncoltuk az őzikék kedvenceit (pl. pingvintánc, robotok-tündérek, stb.) Mulatozás közben, pihenőt tartva megnyílt a büfé: sok-sok édes és sós finomság, üdítő várta a táncos csapatot. Köszönjük a szülők hozzájárulásait!
A délelőtt folyamán még elmentünk vendégségbe a Mazsola csoportba, ahol az óvó nénik csapata mesejátékkal kedveskedett a gyerekeknek: eljátszottuk a három selyp királylány történetét. Ezt követően egy óvodai séta keretében megnéztük a többi csoport jelmezeit, mulatozását is. Fáradtan, de a télűzés reményében múlt el ez a nap.
A hét többi napján is még a farsanghoz kapcsolódó tevékenységek töltötték ki időnket. (A gyerekek jól emlékeztek, hogy az idei farsangi időszak február 28-ig tart.) A hétfői élményeket rajzban is megjelenítettük. Minden kisgyerek jelmezes fotóját kinyomtattuk, amit felragaszthattak egy-egy rajzlapra. A nagyok önmaguk fényképe köré rajzolták, hogy mi tetszett nekik a hétfői mulatozás során, kikkel táncoltak, a kisebbekkel télűző-tavaszváró képet készítettünk virágos csomagolópapírok segítségével. Több napok keresztül volt lehetőségük a gyerekeknek szépíteni, hozzárajzolni műveikhez, s péntekre igazán mutatós rajzok születtek.
Több napon is a hangszereké volt a főszerep: egyszer én játszottam az óvoda xilofonján, s a gyerekeknek ki kellett találni, melyik dal kezdődallamát hallják, máskor elővettük hangszereinket, s azzal kísértük énekeinket. Szinte a tanév minden dalát végig énekeltük ezekben a napokban. Úgy gondoljuk, jelmezeinkkel, hangszereinkkel (még egy kereplő is előkerült, felemlegetve a mohácsi busójárást) mi mindent megtettünk, hogy elfusson a tél, s jöjjön a tavasz!

Fényképek megtekinthetők itt