2018. január 26., péntek

2018. január 22-26.


Mielőtt elérkezne a várva várt beöltözős farsangi mulatság, közeledünk február másodikához, a Mackó naphoz, így ezen a héten a mackókról beszélgettünk, velük ismerkedtünk. Hétfőn meséltem a gyerekeknek a Gyertyaszentelő nap hagyományairól és a medvejóslásról. Szerettem volna, ha a gyerekek minél többet megtudnak a medvékről, ezért projektoros vetítés során képeket mutattam róluk. Megismerkedtünk a medvefajtákkal, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hol élnek, mivel táplálkoznak, stb. A nagyobb gyerekek kimondottan érdeklődtek, sokat kérdezgettek, tetszett nekik a vetítés. Előkerültek képek a téli álmot alvó, illetve a környezetükbe beolvadó állatokról, s beszélgettünk az állatok téli viselkedéséről. Ennek kapcsán játszottuk, hogy az állatos képek közül ki kellett választani a téli álmot alvó állatokat.
Új mondókánk is a macikhoz kapcsolódott, melyet hamar megtanultak a gyerekek. Nagyon viccesnek tartották a „nincsen neki rádiója” részt – szívesen mondogatták napközben is. A hét közepén a „Medvevadászat” című mozgásos játékkal ismerkedtünk, amelynek szintén nagy sikere volt. S természetesen a heti mesénk főszereplői is a medvék voltak, a „Jó éjt, bocsok!” című történet hőseiként. Egy eddig a gyerekek számára ismeretlen módon, árnyjátékkal kísértem a mesét, amelyet érdeklődve néztek, hallgattak.
Énekeink, mondókáink kísérőjeként egy körökből összeállított és ragasztott egyszerű maci formát készítettünk, melyet ujjbábként is használhattak a gyerekek.

2018. január 19., péntek

2018. január 15-19.

E hetünk kezdetén végre hóesésre ébredhetett Kozármisleny apraja-nagyja!
Más hétfőkön a tornaszobában szoktunk mozogni, de most nem kívántuk a benti foglalatosságot: minden kisgyerek a szabadba vágyott. Beöltöztünk jó meleg ruháinkba, s már kezdődhetett is a hógolyózás, hóangyal készítés, szaladgálás a gyönyörű, friss havon. (Fényképek itt – nem biztos, hogy lesz még ilyen csuda dologban részünk!)
A téliesre fordult idő miatt különösen fontos lett, hogy folytassuk előző heti témánkat, vagyis tánctanulással, mulatozással kényszerítsük aktuális évszakunkat, hogy amikor majd eljön a rendes ideje, adja át helyét a tavasznak. Felelevenítettük a múlt heti beszélgetések során hallottakat, s tovább bővítettük tánctudásunkat.
Egyrészt: hosszú idő után végre sikerült német táncházat szerveznünk a farsangi időben, hogy a németes csoportokba járó gyerekek szakszerű tanárral, hiteles zenére sajátíthassanak el egyszerű lépéseket, gazdagodva a közös tánc élményével. Középsőseink, nagycsoportosaink vettek részt ezen a programon, akik igen ügyesen követték Judit néni tanítását. (Fényképek itt)
Másrészt: a kicsik sem maradtak le a táncos mulatozásról, az idei „őzikés” tánctanulásban ők is részt vettek. Egy egyszerű, de mutatós játékot választottam (Ringelreih’n), amelynél a kör megtartása és a játékos utánzó mozdulatok adják a tánc lényegét. Az ismétlődő szöveget, könnyű dallamot hamar elsajátították a gyerekek.
Tovább díszítettük környezetünket: színes papírcsíkokból készítettünk füzért, mely jó alkalom volt a színek német neveinek gyakorlására, valamint bohócokat színeztünk, amelyeknél a nagyoknak figyelni kellett a jelzésekre, hogy melyik jelhez melyik színt kell használni. Szép lett a csoportszobánk, az öltözőnk, most már jöhet a beöltözős farsangi mulatozás napja!


2018. január 12., péntek

2018. január 8-12.

Ezen a héten belevetettük magunkat a farsangi előkészületekbe. Elsőként az évszakok, hónapok, napok neveinek gyakorlása közben próbáltuk tudatosítani, hogy a „farsang” nem egy napot, hanem egy időszakot jelent, amely pontosan az elmúlt héten emlegetett Vízkereszt után kezdődik. Megismerkedhettek a gyerekek régi falusi szokásokkal, néphagyományokkal, kiemelve, ami őhozzájuk legközelebb áll: a farsangi alakoskodást, a zenés-táncos mulatozást. Ennek megfelelően több napot is énekléssel, zenével, tánccal töltöttünk, amiben külön öröm volt, hogy többször kérték az újdonságként bemutatott népzene meghallgatását. A nagy létszám miatt eleinte kissé nehezen ment a szép kör kialakítása, de másodszorra már ügyesen figyeltek a térformára, a lépések elsajátítására.
Farsangi hangolódásként ideillő meséket válogattunk a Bogyó és Babóca sorozatból, hogy a kis állatok miként készülnek a jelmezbálba. Ezek a történetek mindig közkedveltek a gyerekek körében, most is szívesen hallgatták az éppen aktuális epizódokat. A hét során pingponglabda, zseníliadrót, színes krepp papír segítségével vidám bohócokat barkácsoltunk, amelyek öltözőnket díszítik ebben a mulatozós, télkergető időszakban.

2018. január 5., péntek

2018. január 3-5.

A téli szünetet követően egy rövidke, 3 napos héttel köszöntöttük egymást s az új évet. Mindenki örömmel mesélte az otthoni ünneplés, pihenés eseményeit, amelyeket a szó mellett rajzban is megjelenítettünk: filccel, ceruzával rajzolva, díszítésképpen karácsonyi csomagolópapír mintáit kivagdosva, ragasztva. E rövidke idő is elég volt, hogy megtanuljuk azt az újévi köszöntő verset, amit a családoknak készített naptár borítójára nyomtattunk:

Szeretetben, egészségben
Legyen részed egész évben.
Légy szerencsés, vidám, boldog,
Felejtsd el a bút és gondot.
Kezdődjön hát egy új élet:
Legyen békés, boldog éved!
(Mentovics Éva: Újévi köszöntő)

Még élveztük a feldíszített karácsonyfa látványát, a csillagszórók fényét, s felelevenítettük beszélgetéseinkben a kis Jézus látogatóit: a pásztorokat s a három napkeleti bölcset. (Segítségünkre volt ebben József Attila: Betlehemi királyok c. verse.) Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva mi is ellátogattunk a közeli templomba megnézni az óriási karácsonyfát, a felállított betlehemet. A szép januári napsütésben jól esett a séta, mellyel lezártuk a karácsonyi ünnepkör.