2018. január 26., péntek

2018. január 22-26.


Mielőtt elérkezne a várva várt beöltözős farsangi mulatság, közeledünk február másodikához, a Mackó naphoz, így ezen a héten a mackókról beszélgettünk, velük ismerkedtünk. Hétfőn meséltem a gyerekeknek a Gyertyaszentelő nap hagyományairól és a medvejóslásról. Szerettem volna, ha a gyerekek minél többet megtudnak a medvékről, ezért projektoros vetítés során képeket mutattam róluk. Megismerkedtünk a medvefajtákkal, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hol élnek, mivel táplálkoznak, stb. A nagyobb gyerekek kimondottan érdeklődtek, sokat kérdezgettek, tetszett nekik a vetítés. Előkerültek képek a téli álmot alvó, illetve a környezetükbe beolvadó állatokról, s beszélgettünk az állatok téli viselkedéséről. Ennek kapcsán játszottuk, hogy az állatos képek közül ki kellett választani a téli álmot alvó állatokat.
Új mondókánk is a macikhoz kapcsolódott, melyet hamar megtanultak a gyerekek. Nagyon viccesnek tartották a „nincsen neki rádiója” részt – szívesen mondogatták napközben is. A hét közepén a „Medvevadászat” című mozgásos játékkal ismerkedtünk, amelynek szintén nagy sikere volt. S természetesen a heti mesénk főszereplői is a medvék voltak, a „Jó éjt, bocsok!” című történet hőseiként. Egy eddig a gyerekek számára ismeretlen módon, árnyjátékkal kísértem a mesét, amelyet érdeklődve néztek, hallgattak.
Énekeink, mondókáink kísérőjeként egy körökből összeállított és ragasztott egyszerű maci formát készítettünk, melyet ujjbábként is használhattak a gyerekek.