2018. október 19., péntek

Október 15-19.


Folytattuk előző heti témánkat, az ősz kincseivel való ismerkedést – németül. Nem teljesen ismeretlen a gyerekek számára az őszi gyümölcsök szókincs, mivel napi szinten hallják a szavakat pl. gyümölcsevés közben. Most arra törekedtem, hogy aktívan használják azokat, s erre legjobb alkalom a boltos játék volt. A szituációnak megfelelően köszönni kellett németül, mondani a vásárolni kívánt áru nevét, számolni a fizetendő összeget. Voltak bátor jelentkezők, akik igen jól beszélgetettek az eladóval, vagyis Hampelmann barátunkkal. Az aktív szóhasználatra a „Was machen wir” kezdetű körjátékunknál is szükség volt, mert képeket húzogatva meg kellett nevezni, hogy éppen mit eszünk. Most új éneket nem tanultunk, inkább elővettük a „Spannenlanger Hansel” c. tavalyi dalunkat, mert ez egy kicsit feledésbe merült az elmúlt tanévben (alapos felelevenítést igényelt a szöveg, illetve a játékszabály). Nagyon tetszett a gyerekeknek az „Apfelstrudel” c. zenehallgatási anyag, melyhez egy kis masszázsjáték tartozott. Élvezték a testi kontaktus jótékony hatását, szinte mindenki jelentkezett, hogy szeretne almás rétes lenni. (Az ének és játék megtekinthető itt.)
A sikerre való tekintettel pénteken lisztgyurmából „sütöttünk” rétest. A lisztgyurma tapintása egy újfajta taktilis ingert biztosított a gyerekeknek, örömmel gyúrták, gömbölyítették, darabolták a kevésbé ismert anyagot. Másik vizuális tevékenységünk volt, hogy félbevágott almával nyomdáztunk almakoszorút. Ez a technika már a kisebbeknek sem ismeretlen, szívesen jöttek a gyerekek a festéshez, mely ügyeskedés eredménye az öltözőnket díszítette.
A nagycsoportosoknak ismét megszerveztük a többi németes csoporttal a gyümölcsök téma köré csoportosuló játékainkat "Arbeitstationen" módszerrel. Tavaly próbáltuk először az ismeretek gyakorlásának, rögzítésének ezt a módját, s most is sikert aratott a gyerekeknél, hogy mozgásos ügyességi feladatokban vehettek részt a tornateremben. Idén is kipróbálhatták a kukorica morzsolót, amely eszközzel már nem nagyon találkoznak a gyerekek. A lemorzsolt szemeket lisztgyurmába nyomkodva mindenki készíthetett egy képet magának, illetve érdekes játék volt a csutákból való építkezés.

Fényképek megtekinthetők itt



2018. október 17., szerda

Október 25-én, csütörtökön HANGOLÓ előadás lesz, kérünk szépen 500.- Ft-ot.
Ezt a zenés-verses műsort az óvoda tornatermében nézzük meg, és minden korosztály részt vesz rajta.

2018. október 12., péntek

Október 8-12. Vitaminhét az óvodában


Az egészséges táplálkozás, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztás nagyon fontos, vitaminhetünkön különösen nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a gyerekek minél többféle zöldséggel és gyümölccsel ismerkedjenek meg. Hétfőn egy „varázsdobozzal” érkeztem, mely tele volt zöldséggel és gyümölccsel. Először közösen megbeszéltük, mit rejt a doboz, majd letakartam kendővel, s a gyereknek a tapintásukra hagyatkozva kellett felismerni a benne lévő kincseket. Mindenki elmondhatta, hogy mi alapján ismerte fel a megfogott terméket: alakja, fogása, felülete, majd miután kihúzták, megbeszéltük a többi tulajdonságát is: színe, íze, mérete, stb. A sokféle tapasztalatgyűjtés mellett beszélgettünk a gyerekekkel a zöldségek és gyümölcsök felhasználási lehetőségeiről is.
Egyik délelőttre a középsős és nagycsoportos gyerekeknek játékos vetélkedőt készítettem. Három csapatra bontva az őzgidákat, három különböző feladatot oldottak meg, ahol egy-egy asztaltársaságnak a tárgyi tudásuk mellett az összedolgozás képességét is mozgósítaniuk kellett, hogy eljussanak a pontos megoldáshoz. A jó munka eredményeként természetesen egy kis apróságot is kaptak: almából és szőlőszemből készült, „ehető” hajót kebelezhettek be a gyerekek.
Szerdára kirándulós programot szerveztünk a nagycsoportosoknak. Helyi járattal beutaztunk Pécsre, a Vásárcsarnokba, hogy megszemlélhessük az ősz kincseit, megnézzünk egy piaci hangulatot, és közösen bevásároljunk a másnap készítendő csalamádénkhoz. Szép és érdekes termékeket láthattunk, sok kedves árussal találkoztunk, akik egy-egy lekvárral, savanyú káposztával, birsalmával ajándékoztak meg bennünket. Sétánk végén összegyűjtöttük kosarunkba a csalamádé alapanyagait, annak rendje-módja szerint lemérettük, kifizettük a megvásároltakat, majd egy kis úti csomagos tízóraizás után visszautaztunk Kozármislenybe. A kicsiknek megmutattuk, hogy mit rejt a kosarunk, s ebéd után megkóstoltuk a Pécsen vásárolt sóskát is.
A csalamádékészítésnél a kisebbekre bíztuk a paprikák megmosását, s ők igen élvezték is a vízben való pancsolgatást. A késsel, zöldséghámozóval való munkafolyamatokat a nagyobbak végezték, szorgosan tisztultak meg a sárgarépák, uborkák, apró darabokra vagdosták a paprikákat. A szeletelést ügyes konyhai gépre bíztuk, s ezek után már csak az ízesítés, kóstolgatás maradt hátra. A tavalyi tapasztalataink alapján örömmel fogyasztják a gyerekek azt a csalamádét egy-egy ebédnél, amely elkészítéséhez az ő munkájuk is kellett, szívesen emlékeznek a közös szorgoskodás élményére.

Fényképek megtekinthetők itt

A gyümölcsök közül az alma ihletett meg minket, hogy elkészítsük őszi dekorációnkat az öltözőnkbe:



2018. október 5., péntek

Október 1-5.


Október 1 – a zene világnapja. Adott volt heti témánk: énekelünk, játszunk, zenélünk. A gyerekekhez közel álló tevékenység a muzsikálás, ösztönösen érzik, élvezik a ritmust, az éneklést, így nem volt nehéz bevonni őket közös játékainkba. Sok mozgásos, zenés játékot játszottunk (tavalyról ismertet és újat is), így az őzgidáknak meg kellett tornáztatniuk az emlékezetüket: egyrészt felidézni a már ismert lépéseket, szabályokat, másrészt megjegyezni az új játékok menetét. Jól illett ehhez a témához új énekünk: Wir haben eine Ziehharmonika, melynek dallamát, szövegét a hét végére már elég jól meg is jegyezték a gyerekek. Gyufás skatujából mi is barkácsoltunk harmonikát, melynek közepe - a nevéhez méltóan – harmonika hajtással készült. A legtöbb kisgyereknek újdonság volt ez a technika, de ahogy folyamatosan mondtuk és ismételtük a mozdulatokat, elég ügyesen elkészítették a hangszerüket. Fontos tapasztalatgyűjtés volt a héten, hogy nem csak hangszerekkel tudunk ritmust játszani, hanem a különböző testrészeinkkel is. Jó lehetőség adódott, hogy sok-sok igét gyakoroljunk játék közben: pl. „klatschen, patschen, schnipsen” stb. Eljöttek még a héten Hampelmann barátai is: egy mackó és egy kisegér, akik a mély és magas hangon éneklést szimbolizálták. Elsődleges cél volt, hogy a gyerekek felismerjék a különböző hangmagasságokat, a „hoch-tief” kifejezések aktív használata későbbi gyakorlások eredménye lehet.
E zenés hetünk szerdáján igazi csemegében volt részünk: a zeneiskola tanárai és növendékei egy hangszerekről szóló mesét játszottak el nekünk, melyben természetesen megszólaltak az igazi hangszerek is. Az ovisok érdeklődve figyelték a nagyobb gyerekek játékát, talán egy-két nagycsoportosban meg is fogalmazódott: én is szeretnék majd egyszer valamilyen hangszeren muzsikálni! (Néhány fénykép az előadásról megtekinthető itt.)

Októberi hírek

Október 8-12: "Vitaminhét" az óvodában
A gyümölcsökkel való ismerkedés, kóstolgatás mellett ezen a héten csalamádét is készítünk zöldségekből. Ennek alapanyagát együtt vásároljuk meg a nagycsoportosokkal a pécsi Vásárcsarnokban. Kérjük, minden gyerek hozzon a közös pénztárcánkba 200.- Ft-ot.
10-én, szerdán megyünk a nagyokkal vásárolni a 8.10-es buszjárattal. Kérjük, ezen a napon legkésőbb 7.45-ig érjenek az óvodába a gyerekek. A reggelijüket becsomagoltatjuk és magunkkal visszük, esetleg innivalót hozzanak magukkal.

Október 11. (csütörtök): fényképezkedés
Jelentkezni az óvodai faliújságon lehet.

Munkarend változás:
október 13. (szombat) munkanap október 22. (hétfő) helyett.
Kérjük, írjátok alá a faliújságon elhelyezett papírt, hogy igényeltek-e ügyeletet a szombati munkanapon.