2018. október 19., péntek

Október 15-19.


Folytattuk előző heti témánkat, az ősz kincseivel való ismerkedést – németül. Nem teljesen ismeretlen a gyerekek számára az őszi gyümölcsök szókincs, mivel napi szinten hallják a szavakat pl. gyümölcsevés közben. Most arra törekedtem, hogy aktívan használják azokat, s erre legjobb alkalom a boltos játék volt. A szituációnak megfelelően köszönni kellett németül, mondani a vásárolni kívánt áru nevét, számolni a fizetendő összeget. Voltak bátor jelentkezők, akik igen jól beszélgetettek az eladóval, vagyis Hampelmann barátunkkal. Az aktív szóhasználatra a „Was machen wir” kezdetű körjátékunknál is szükség volt, mert képeket húzogatva meg kellett nevezni, hogy éppen mit eszünk. Most új éneket nem tanultunk, inkább elővettük a „Spannenlanger Hansel” c. tavalyi dalunkat, mert ez egy kicsit feledésbe merült az elmúlt tanévben (alapos felelevenítést igényelt a szöveg, illetve a játékszabály). Nagyon tetszett a gyerekeknek az „Apfelstrudel” c. zenehallgatási anyag, melyhez egy kis masszázsjáték tartozott. Élvezték a testi kontaktus jótékony hatását, szinte mindenki jelentkezett, hogy szeretne almás rétes lenni. (Az ének és játék megtekinthető itt.)
A sikerre való tekintettel pénteken lisztgyurmából „sütöttünk” rétest. A lisztgyurma tapintása egy újfajta taktilis ingert biztosított a gyerekeknek, örömmel gyúrták, gömbölyítették, darabolták a kevésbé ismert anyagot. Másik vizuális tevékenységünk volt, hogy félbevágott almával nyomdáztunk almakoszorút. Ez a technika már a kisebbeknek sem ismeretlen, szívesen jöttek a gyerekek a festéshez, mely ügyeskedés eredménye az öltözőnket díszítette.
A nagycsoportosoknak ismét megszerveztük a többi németes csoporttal a gyümölcsök téma köré csoportosuló játékainkat "Arbeitstationen" módszerrel. Tavaly próbáltuk először az ismeretek gyakorlásának, rögzítésének ezt a módját, s most is sikert aratott a gyerekeknél, hogy mozgásos ügyességi feladatokban vehettek részt a tornateremben. Idén is kipróbálhatták a kukorica morzsolót, amely eszközzel már nem nagyon találkoznak a gyerekek. A lemorzsolt szemeket lisztgyurmába nyomkodva mindenki készíthetett egy képet magának, illetve érdekes játék volt a csutákból való építkezés.

Fényképek megtekinthetők itt