2019. február 22., péntek

2019. február 18-22.

Már nagyon régóta várták, emlegették az őzikék azt a napot, amikor végre jelmezekbe bújva tánccal, vigalommal járulhatunk hozzá a tél elűzéséhez. E hét hétfőjén igazi karneváli hangulat alakult ki: sokat muzsikáltunk, játszottunk – a gyerekek kívánságainak megfelelően. Az idei ünneplést azzal tettük egyedivé, hogy elbáboztuk a gyerekeknek a mi jelmezeinkhez illő mesét, mely a szép királylányról és a békává változtatott királyfiról szólt. S természetesen tettünk egy rövid sétát az óvodában, hogy másokkal is találkozhassunk, megcsodálhassuk egymás jelmezeit.
Keddtől egy olyan témát dolgoztunk fel, mely igazán illik ehhez a farsangi időszakhoz: régi, esküvői szokásokat elevenítettünk fel, sokféle módszert alkalmazva a megismeréshez. Először egy-egy szemléltető eszközt használva meséltem a gyerekeknek esküvői öltözetekről, szimbólumokról, szokásokról, amelyek ma már nem is ismertek. A Csibe csoporttal közösen szervezett vetítés alkalmával képeket és rövid véméndi lakodalmas kisfilmeket nézegettünk e témában. Szintén a Csibe csoportból Lénáéknak volt gyerek méretű népviseletük, melyet nekünk is megmutatott, így élőben is megnézhettük, miként öltöztek régen a kislányok. A hét kiemelkedő eseménye volt még, hogy eljött hozzánk Petra apukája, aki igazi harmonikán játszott nekünk hagyományos sváb lakodalmas zenét, sőt az előre megbeszéltek szerint élő muzsikára táncolhattuk a Mit den Füßen geht es kezdetű táncunkat. Felejthetetlen élmény volt ez a délelőtt a gyerekeknek.
Vizuális tevékenységként a lányokkal régi menyasszonyi fejdíszt, a fiúkkal rozmaring ágas kalapot készítettünk. A mutatós barkácsolás minden kisgyereket vonzott, s az elkészült darabokkal egy mini kiállítást tudtunk varázsolni az öltözőnkbe, mely a magyarországi németek emlékeit idézte fel.


Fényképek megtekinthetők a farsangról, a heti eseményekről

2019. február 8., péntek

Február 4-8.

Hétfőn végre elérkezett a várva várt Mackó-nap, amikor minden kisgyerek elhozhatta otthonról kedvenc plüss maciját. Hagyományainknak megfelelően szeretettel vártunk a bundás barátokat, s minden „vendégünk” kapott egy nyakláncot nevének és gazdijának megjelölésével. A tízóraink ilyenkor természetesen mindig tartalmaz valami medve csemegét. Most mézet osztogattunk kalácsra annak, aki szereti eme édes és egészséges finomságot. Délelőtt lehetett a mackókat etetni, kényeztetni, építkezős játékba bevonni őket, majd pakolás után körbe ültünk, s mindenki bemutathatta kedvencét, illetve megbeszéltük, hogy milyen időjárásra számíthatunk a szokásos február 2-i jóslat szerint. Hétfő lévén tornázni mentünk, s erről az alkalomról sem maradtak le medvéink: olyan gyakorlatokat, játékokat találtunk ki, amelyekben őket is „megmozgattuk”. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt tetszett ez a különleges testnevelés foglalkozás. A délelőtt hátralévő részében nem maradhatott el az óvodai séta: megnéztük a többi csoport kiállítását is. Ebéd után a mackókkal bújtak ágyba a gyerekek, s még a szokásosnál is jobbat aludtak ezen a napon.
A hét hátralévő részében az állatokról szerzett eddigi német tudásunkat elevenítettük fel. A megnevezéseket is jól át kellett ismételnünk (már régen került elő ez a témakör), valamint a lakóhelyük szerinti csoportosítást is gyakoroltuk. Régi és új dalokat, mondókákat, memória játékot is segítségül hívtunk ehhez az ismétléshez, hogy a mozgás és játék által még jobban rögzüljenek a kifejezések. Pénteken projektoros vetítés alkalmával elmeséltem Szutyejev: A három cica c. meséjét, németül.
Új dalunkhoz kapcsolódott vizuális tevékenységünk is: táncoló mackókat készítettünk, mely során az volt a legfőbb cél, hogy rajzoljanak a gyerekek, illetve a maci ruhák díszítéséhez találjanak ki különböző motívumokat. Aprólékosan dolgoztak az őzgidák, csinosodtak a ruhácskák, olykor egész különleges formákkal lettek igazán érdekesek táncoló papír medvéink.


Mackó napi fényképek megtekinthetők itt

2019. február 1., péntek

2019. január 28-február 1.

Hétvégén Mackó-nap lesz, s utána hétfőn ünnepeljük majd óvodánkban a macikat. Ennek megfelelően a héten a medvékkel ismerkedtünk. Behoztam egy medvés könyvet, melynek segítségével átbeszéltük a mackók külső tulajdonságait, életterüket. Sok ismeretet gyűjtöttünk össze mind az én, mind pedig a gyerekek által hozott medvés könyvekből. Szerettem volna, ha tudatosul a gyerekekben, hogy bár a plüss macik nagyon aranyosak, valójában a medve egy veszélyes, ragadozó állat: felsoroltuk, valamint a filc szemléltető eszközökkel bemutattam, milyen változatosan táplálkoznak a medvék. Visszatérve a kedves játék mackókhoz meglepetésként behoztam „Mackó komát”, egy különleges plüss macit, aki énekelt nekünk, mi pedig tornáztunk a zenére. Nagyon tetszett a gyerekeknek ez a kis mozgásos játék, így a héten többször is megismételtük. Új versünkhöz, Weöres Sándor: Medve-nóta c. költemény részletéhez is egy mozgásos játékot játszottunk, ami szintén igen közkedveltté vált. 
Beszélgettünk medve fajtákról is, ehhez kapcsolódott vizuális tevékenységünk. A gyerekek kiválaszthatták, milyen fajta macit szeretnének készíteni, majd a mackó fejet megfestették kör alakú szivacs és pom-pom segítségével. Mindenki könnyen elsajátította az újfajta festési technikát, így mutatós, szép macik készültek.