2019. február 22., péntek

2019. február 18-22.

Már nagyon régóta várták, emlegették az őzikék azt a napot, amikor végre jelmezekbe bújva tánccal, vigalommal járulhatunk hozzá a tél elűzéséhez. E hét hétfőjén igazi karneváli hangulat alakult ki: sokat muzsikáltunk, játszottunk – a gyerekek kívánságainak megfelelően. Az idei ünneplést azzal tettük egyedivé, hogy elbáboztuk a gyerekeknek a mi jelmezeinkhez illő mesét, mely a szép királylányról és a békává változtatott királyfiról szólt. S természetesen tettünk egy rövid sétát az óvodában, hogy másokkal is találkozhassunk, megcsodálhassuk egymás jelmezeit.
Keddtől egy olyan témát dolgoztunk fel, mely igazán illik ehhez a farsangi időszakhoz: régi, esküvői szokásokat elevenítettünk fel, sokféle módszert alkalmazva a megismeréshez. Először egy-egy szemléltető eszközt használva meséltem a gyerekeknek esküvői öltözetekről, szimbólumokról, szokásokról, amelyek ma már nem is ismertek. A Csibe csoporttal közösen szervezett vetítés alkalmával képeket és rövid véméndi lakodalmas kisfilmeket nézegettünk e témában. Szintén a Csibe csoportból Lénáéknak volt gyerek méretű népviseletük, melyet nekünk is megmutatott, így élőben is megnézhettük, miként öltöztek régen a kislányok. A hét kiemelkedő eseménye volt még, hogy eljött hozzánk Petra apukája, aki igazi harmonikán játszott nekünk hagyományos sváb lakodalmas zenét, sőt az előre megbeszéltek szerint élő muzsikára táncolhattuk a Mit den Füßen geht es kezdetű táncunkat. Felejthetetlen élmény volt ez a délelőtt a gyerekeknek.
Vizuális tevékenységként a lányokkal régi menyasszonyi fejdíszt, a fiúkkal rozmaring ágas kalapot készítettünk. A mutatós barkácsolás minden kisgyereket vonzott, s az elkészült darabokkal egy mini kiállítást tudtunk varázsolni az öltözőnkbe, mely a magyarországi németek emlékeit idézte fel.


Fényképek megtekinthetők a farsangról, a heti eseményekről