2019. február 8., péntek

Február 4-8.

Hétfőn végre elérkezett a várva várt Mackó-nap, amikor minden kisgyerek elhozhatta otthonról kedvenc plüss maciját. Hagyományainknak megfelelően szeretettel vártunk a bundás barátokat, s minden „vendégünk” kapott egy nyakláncot nevének és gazdijának megjelölésével. A tízóraink ilyenkor természetesen mindig tartalmaz valami medve csemegét. Most mézet osztogattunk kalácsra annak, aki szereti eme édes és egészséges finomságot. Délelőtt lehetett a mackókat etetni, kényeztetni, építkezős játékba bevonni őket, majd pakolás után körbe ültünk, s mindenki bemutathatta kedvencét, illetve megbeszéltük, hogy milyen időjárásra számíthatunk a szokásos február 2-i jóslat szerint. Hétfő lévén tornázni mentünk, s erről az alkalomról sem maradtak le medvéink: olyan gyakorlatokat, játékokat találtunk ki, amelyekben őket is „megmozgattuk”. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt tetszett ez a különleges testnevelés foglalkozás. A délelőtt hátralévő részében nem maradhatott el az óvodai séta: megnéztük a többi csoport kiállítását is. Ebéd után a mackókkal bújtak ágyba a gyerekek, s még a szokásosnál is jobbat aludtak ezen a napon.
A hét hátralévő részében az állatokról szerzett eddigi német tudásunkat elevenítettük fel. A megnevezéseket is jól át kellett ismételnünk (már régen került elő ez a témakör), valamint a lakóhelyük szerinti csoportosítást is gyakoroltuk. Régi és új dalokat, mondókákat, memória játékot is segítségül hívtunk ehhez az ismétléshez, hogy a mozgás és játék által még jobban rögzüljenek a kifejezések. Pénteken projektoros vetítés alkalmával elmeséltem Szutyejev: A három cica c. meséjét, németül.
Új dalunkhoz kapcsolódott vizuális tevékenységünk is: táncoló mackókat készítettünk, mely során az volt a legfőbb cél, hogy rajzoljanak a gyerekek, illetve a maci ruhák díszítéséhez találjanak ki különböző motívumokat. Aprólékosan dolgoztak az őzgidák, csinosodtak a ruhácskák, olykor egész különleges formákkal lettek igazán érdekesek táncoló papír medvéink.


Mackó napi fényképek megtekinthetők itt