2010. szeptember 17., péntek

2010. szeptember 13-17.

E hetünk témája: „A levegő, mint az élet egyik lételeme”

Beszélgettünk a levegő fontosságáról, gyakoroltuk a helyes légzést (orron be, szájon ki). Hogyan kell orrot fújni („kis elefánt, nagy elefánt”)?
Mire használjuk még a levegőt, mit tudunk felfújni a szánkkal? (autógumi, bicikli kereke, lufi, gumimatrac, labda, stb.)

Tapasztalások:
Lufit, vízbe buborékot, és szívószállal szappanbuborékot fújtunk.
Elmondtuk Nagy Bandó András „Szappanbuborék” című versét.
Megbeszéltük hogyan lélegeznek az állatok. Mivel lélegeznek a szárazföldön, és mivel a vízben élők. Állatos képeket nézegettünk, különválogattuk a szárazföldi és külön a vízi állatokat. Majd kiszíneztük az állatokat, és két kartonlapra felragasztottuk őket, egyik lapra a vízben élőket, másikra a szárazföldieket.

Mindenki kedvére választhatott vízi állatos színezőt, amit nagyon ügyesen színeztek ki a gyerekek.
A mese témája is ehhez kapcsolódott: Bálnamese (Égbőlpottyant új mesék).

Testnevelés során légzőgyakorlatokat végeztünk: orron be, szájon kifújni, mintha lufit fújnánk, mintha méhecskék lennénk, vagy legyek, szúnyogok, sziszegtünk, mint a kígyók. Utánoztuk az állatok mozgását (csibejárás, békaugrás, fókamászás, tekeregtünk, mint a kígyók). A mozgáskottalapok segítségével végeztünk gyakorlatokat (futás, majd a lapon lévő állatfigura utánzása, nyuszi, medve, béka, stb.).

Készítettünk szívószállal fújt képet, amit nagyon élveztek a kicsik és a nagyok egyaránt. A csodás „alkotásokat” kitettük a faliújságra.