2010. december 3., péntek

2010. november 29- december 3.

A hét témája: Mikulásvárás


A december a gyermekek számára a két legnagyobb ünnepet hozza el. Hónap elején a Mikulás, a végén pedig a Karácsony szerez sok örömöt a kicsiknek.
A hét első napjaiban beszélgettünk arról, hogy véget ért az ősz, december a tél első hónapja, mely sok izgalmat tartogat számunkra. Hamarosan eljön hozzánk Télapó! Megbeszéltük honnan ered az ünnep, hogy réges-régen egy Miklós nevű püspök ezen a napon megajándékozta a szegényeket. Innen kapta a nevét Mikulás, aki azóta jár nagy puttonyával és ajándékot osztogat nem csak a szegény gyerekeknek, hanem minden jó kisgyermeknek. Meghallgatták a Szent Miklós ünnepén, ill. a Mese a Mikulásról című mondókát. Közösen felelevenítettük a tavalyi Mikulásos verseket, dalokat. Furulya kísérettel elénekeltük a Hull a pelyhest, valamint megtanultunk egy vidám kis éneket, amit előadunk majd, ha eljön hozzánk a Télapó. Egy új versikével is készültünk a Mikulásnak (Hegyen, völgyön mély a hó). Mesehallgatás során, Bartócz Ilona: Jön a Mikulás! című meséjét hallgatták, majd közösen eljátszottuk bábokkal a történetet.
Színeztünk csodaszép Mikulásos képeket, hajtogattunk színes papírból mini Mikulást, és készítettünk „kívánságcsizmákat”. A kiscsizmákat kidíszítettük csillogós mintákkal és mindenki festett rá az ujjacskájával hópelyheket. Ragasztottunk hozzá ajándékcsomagot, amire ráírtuk, ki mit szeretne a Télapótól. Az elkészült alkotások az öltözőt szépítik, színesítik. Felkészültünk a Mikulás fogadására, mindenki nagy izgalommal várja a hétfőt!
Pénteken mezítláb tornáztunk a tornateremben. Nagyon jó torna a lábnak, ha lábujjhegyen, sarkon, a talp külső és belső élén járnak a gyerekek. Megpróbáltunk a lábujjakkal kendőt felcsippenteni, valamint különböző felületeken jártak a gyerekek mezítláb:  jó és érdekes volt egy kicsit a talp érzőidegeit "tornáztatni". Érdemes otthon is hasonló, mezítlábas játékokat játszani (pl. szalvéta széttépése a lábujjakkal), és majd nyáron minél többet járkálni természetes, göröngyös felületeken.