2011. február 25., péntek

2011. február 21-25.

A hét témája: Farsangolás

Már hetek óta készülődtünk a farsangra, énekekkel, versekkel, táncolással hangolódtunk rá a nagy napra. Végre elérkeztünk ahhoz a héthez, melynek utolsó napján minden kisgyerek magára öltheti jelmezét. A hét elején felelevenítettük a farsangolás eredetét, beszélgettünk a busójárásról, levetítettünk a gyerekeknek két rövid összefoglalót a mohácsi busójárásról. Rendkívül érdeklődve figyelték az ijesztő maskarákba öltözött busók télűző bolondozásait, az ünnepi forgatagot, a máglyarakást.
Játszottunk „bohócosat” (körbe álltak a gyerekek, valaki a kör közepén mutatott egy mozdulatot, a többieknek utánozniuk kellett), majd énekes játékként Halász Judit: Kócbaba című dalára táncoltunk, körbejártunk a teremben (egy kisgyerek elől ment és mutatta a táncmozdulatokat, a többiek utánozták). Aztán hangfelismerő játék következett, egy kisgyerek a kör közepére ült, bekötött szemmel, valaki dobolt (amennyit mutattam neki) és a kör közepén ülőnek ki kellett találnia honnan jött a hang és el kellett mondania hány dobütést hallott. Ezt követően, elfurulyáztam az „Itt a farsang áll a bál…” című éneket, majd együtt elénekeltük. Elmondtuk közösen Lévay Erzsébet: Farsang napján című versét, olyan ügyesen megjegyezték a gyerekek, hogy mire eljön farsang napja, már mindenki kívülről fogja tudni. A héten több farsanggal, és a cirkusszal kapcsolatos mesét hallgattak a gyerekek, pl.: Berg Judit: Farsang, Égből pottyant mesék: Lopelló és Hozirisz.
Pénteken elérkezett a várva várt nap: mindenki felhúzhatta jelmezét, hogy a napközbeni hóesést megijesszük és elkergessük a telet. A reggeli időszak egymás megcsodálásával, fényképezéssel, tánccal telt. Fél 10-kor a többi emeleti csoporttal együtt elmentünk a tornaterembe, hogy megmutassuk egymásnak jelmezeinket, közösen verseljünk, táncoljunk. A gyerekek 3 különböző típusú zenére (az öltözetüknek megfelelően) mutatták meg magukat: együtt táncoltak a királykisasszonyok, tündérek; majd a cowboyok, kalózok, pókemberek, seriffek következtek; végül a mindenféle állatnak és más egyébnek öltözött jelmezesek. Egy-egy zene között farsangi verseket mondogattunk, majd legvégül az összes gyerek együtt táncolt a "Hej, a farsang itt van, jaj, de jó!" kezdetű zenére. A közös együttlétünket két meglepetés zárta: egy igazi busójelmezbe öltözött farsangoló hangos kerepléssel jött közénk (a gyerekek megszeppenve figyelték a jelenetet, majd megkönnyebbülve tapsoltak, amikor a busó felfedte magát: Szilvi néni, a Katica csoportból öltözött be), majd Éva néni és I. Márti néni érkezett meg Riska tehén képében, akit a "mazsolás" Ági néni és Móni néni próbált rávenni, hogy adjon friss tejecskét. A gyerekek jókat derültek a látottakon.
Visszaérkezve a csoportunkba finom süteményekkel kínáltuk a gyerekeket, majd tombolasorsolást tartottunk az őzikéseknek. (Egyik mesénkben hallhattak a gyerekek a tomboláról - innen eredt az ötlet, hogy mi is sorsoljunk egymásnak valami apróságot.) Nálunk mindenki kapott sorszámot, és mindenkinek jutott egy apró ajándék, amit nagy örömmel vittek haza a gyerekek. Az éppen sorra következő számot természetesen mindig az előző nyertes húzta ki a kalapból. A játék után még egy kis táncra maradt idő, illetve fogadtuk a minket meglátogató bölcsiseket, más csoportokból érkező ovisokat. Reméljük, hogy a farsangolóknak örömben telt ez a délelőtt, és valóban elérkezik hozzánk a tavasz.
Mindenkinek köszönjük a finomságokat és innivalókat, amikből még bőven jut az elkövetkezendő hetekre is.

Fényképek megtekinthetők itt