2012. március 30., péntek

2012. március 26-30.

A hét témája: Tavaszi zsongás, nyuszivárás
 
A hét első felében igazi tavaszi időjárás volt, hétágra sütött a nap, ezért igyekeztünk minél több időt a szabadban tölteni. Sétáink során megfigyeltük a kiskertekben nyíló virágokat, aki felismerte ügyesen mondta a nevét.
Megbeszéltük mi jellemző erre a csodálatos évszakra, hogy ilyenkor éled a természet, rügyeznek a fák, virágok nyílnak, visszatérnek a költöző madarak. Virágos képeket nézegettünk, megneveztük a virágok fajtáit, elmondtuk melyik nő ki hagymából, melyik magból. Felsoroltuk mi szükséges ahhoz, hogy egy növény kikeljen a földből, és nagyra nőjön. Elsétáltunk Márti néniék kertjébe, ahol kis cserepekbe virághagymákat ültettünk, majd meglocsoltuk őket. Nagyon élvezték a gyerekek az ültetés minden mozzanatát. Mielőtt visszaindultunk az oviba, kiástunk egy kis orgonabokrot, amit másnap közösen elültettünk az óvoda előkertjében. Egy másik alkalommal virágmagokat nézhettünk közelről, majd balkonládába szórtuk, megöntöztük. Ha kibújnak és megnőnek a kis büdöske virágok, szeretnénk szétpalántázni őket. Pihenéskor a virágokról, a kertészkedésről szóló meséket hallgattak a gyerekek (A pitypang bóbitája, Mókus Péter kiskertje).
A hét második fele a közelgő nagy ünnepünkhöz, a Húsvéthoz kapcsolódott. Felelevenítettük milyen húsvéti népszokásokat ismerünk, mindenki elmesélte miért szereti ezt az ünnepet. Tanultunk egy versikét Tapsifüles nyuszikáról, akinek ilyenkor rengeteg a dolga, a sok színes tojást szét kell osztania. Megnéztük diafilmen a legokosabb nyúlról szóló mesét, a végén megbeszéltük hogyan tudott a róka eszén túljárni a nyuszika. Meghallgattuk a Három nyúl című mesét, mely a nagyobbak által már igen jól ismert, a tavalyi évzáróról, másnap közösen el is báboztuk. Csendes pihenő alkalmával is húsvéti mesék hangzottak el: Húsvét az erdőben, Nyúlpapa ötlete. Énekes játék során a Nyuszi Gyuszi és a Hová mész te kis nyulacska című dalokra ugráltunk, mint a kis nyuszik, kétféle körjátékot is játszottunk, mely közben a „Nyuszi ül a fűben…” kezdetű dalt énekeltük. Színeztünk húsvéti képeket, valamint készítettünk színes kartonból, tojáshéjból kibújó kiscsibét, amit kicsik és nagyok egyaránt nagyon ügyesen vágtak, ragasztottak, díszítettek. A húsvéti előkészületek után, mindenki nagy izgalommal várja Tapsifülest, aki a jövő héten remélhetően ellátogat hozzánk, és meglep minket apró ajándékokkal.

Fényképek megtekinthetők itt