2012. október 31., szerda

2012. szeptemberi - októberi versek, énekek


Hétfőn heverünk,
kedden keverünk,
szerdán szemezünk,
csütörtökön csücsülünk,
pénteken pipálunk,
szombaton szitálunk, 
vasárnap titeket vendégségbe várunk.


Ich bin Peter,
du bist Paul.
Ich bin fleißig,
du bist faul.
Eins, zwei, drei,
du bist frei!
(oder beim Spiel: Komm herein!)

Csoóri Sándor: Dióbél bácsi

Ki lakik a dióhéjban? 
Nem lakhat ott bárki, 
Csak Dióbél bácsi. 
Ha rácsapsz a dióhéjra 
Kinyílik a csontkapuja 
És cammogva előmászik 
Vén Dióbél bácsi- 
Csak a szádat 
Tátsd ki! 

Der Apfel ist rund,
der Apfel ist bunt.
Ich trag' den ins Haus
und komm' wieder raus.


Énekek kottái megtekinthetők itt

2012. október 26., péntek

2012. október 24-26.

Wir hatten eine kurze Woche: wir waren nur drei Tage im Kindergarten.
Wir haben mit solchen Themen weitergearbeitet, wie „Obst im Herbst“ oder „Wir waren auf dem Markt“, b. z. w. das Thema „Die Farben“ aufgefrischt.
-  wir haben einen neuen Reim gelernt: „Der Apfel ist rund“
-  wir haben verschiedene Dinge sortiert: ist das rund oder nicht rund? (Ich war neugierig während des Spiels, ob die Kinder das Wort „rund“ verstehen – die Probe ist gut gelungen. )
-  wir haben den neuen Reim gesagt und inzwischen einen Apfel herum gegeben. Am Ende des Reims musste das Kind auf den Teppich sitzen, das eben den Apfel gehalten hat. Die geschicktesten Kinder sind bis Ende des Spiels im Kreis stehen geblieben.
-  wir haben einen bunten Apfel gemalt: ich habe den Kindern drei Farben (gelb, grün, rot – die für einen Apfel möglich sind) gegeben und jetzt durften sie die Farben vermischen! Die Kinder haben mit ihren Zeigefingern gearbeitet.
-  ich habe den Kindern das Märchen „Die riesengroße Rübe“ erzählt
Es waren Möglichkeiten den Wortschatz aktiv zu üben: wir haben das Spiel „Hatschi-patschi“ aufgefrischt (Benutzung der Aussagen „Wer bist du?“ und „Ich bin …“) und ich habe einen kleinen Dialog zum Kauf-Spiel zusammengesetzt. Wir haben ein kleines Geschäft mit Obst, Gemüse und Kasse eingerichtet und die Käufer sind kommen. Die Kinder mussten die Begrüßungsformen nutzen, auf die Frage „Was möchtest du kaufen?“ antworten und die Münzen zählen. Später habe ich auch die Verkäufer-Rolle den Kindern übergegeben. Die Kinder haben an diesem Spiel gern teilgenommen.

2012. október 19., péntek

2012. október 15-19.


Ezen a héten az ősz és a család álltak a középpontban. A hétfői frissítő torna után kedden a hangunkat edzettük: új dalként megtanultuk a Hej, vára, vára énekes játékot, felelevenítettük a Lipem-lopom a szőlőt, és érkezett egy vendégünk is a Zeneovis Ági néni személyében, akitől kaptunk egy játékos ízelítőt a hétfői Zeneovik hangulatából.
Szerdán a családról beszélgettünk, mindenki elmondhatta, hányan vannak a szűk családban, és fel is sorolhatta a családtagjait név szerint. Megnéztünk néhány fényképet is, amiknek kapcsán beszélgettünk arról, milyen típusú fotókat lehet készíteni (családi fotó, tájkép, csoportkép), illetve milyen alkalmakon szoktunk fotózkodni.
Csütörtökön egy kis meglepetéssel készültünk. Mindenki ahogy megérkezett az óvodába, felragaszthatott néhány színes papírból tépett őszi levelet a közös őszi faágunkra, így mindenki részt vehetett Ancsa néni szülinapi ajándékának elkészítésében. Amikor elkészültünk, és mindenki jelen volt, körbeülve felköszöntöttük az ünnepeltet a szokásos születésnapi dalunkkal, és átadtuk az ajándékot is.
Pénteken a fényképezkedés volt a nap eseménye. Akik korábban feliratkoztak, szép ruhába öltözve, kicsinosítva, kettesével elmehettek a torna terembe, hogy ott szebbnél szebb fotókat készíthessenek róluk. Mivel mindenki ügyesen követte a fotós bácsi utasításait, hamar végeztünk, és bőven maradt időnk, hogy felelevenítsünk egy már tavaly is tanult verset: Csoóri Sándor Dióbél bácsi-ját. Ennek kapcsán megbeszéltük, mi lehet a dió csontkapuja, és kipróbáltuk, milyen cammogva járni. A hetet végül egy vidám játszóterezéssel zártuk.

2012. október 17., szerda

Munkarend változások októberben, novemberben

E hónap végén és november elején az alábbiak szerint alakulnak a munkanapok, szabadnapok, ünnepnapok:

október 20 - szombat
október 21 - vasárnap
október 22 - hétfő: szabadnap!
október 23 - kedd: ünnepnap
október 24 - szerda
október 25 - csütörtök
október 26 - péntek
október 27 - szombat: munkanap (okt. 22. helyett),
                    az óvodában nevelés nélküli munkanap!
október 28 - vasárnap
október 29 - hétfő: iskolai őszi szünet,
                    az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
október 30 - kedd: iskolai őszi szünet,
                    az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
október 31 - szerda: iskolai őszi szünet,
                    az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
november 1 - csütörtök: ünnepnap
november 2 - péntek: szabadnap!
november 3 - szombat
november 4 - vasárnap
november 5 - hétfőtől normál munkanapok
...
november 10 - szombat: munkanap (nov. 2. helyett),
                        az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal

2012. október 12., péntek

2012. október 8-12. Vitaminhét az óvodában

Ezen a héten az őszi zöldségeké, gyümölcsöké volt a főszerep.
Tevékenységeink fő célja volt, hogy ismerkedjenek meg a gyerekek a különböző termésekkel, ha nyersen is ehetők, kóstolják meg azokat, illetve savanyúság készítésével igyekeztünk szemléltetni, hogy miként lehet az ősz ízeit télire eltenni. Az anyagbeszerzést ebben az évben közös programként szerveztük, vagyis együtt mentünk el a piacra illetve a boltba vásárolni.
Kedden a középső és nagycsoportosokkal a pécsi Vásárcsarnokba utaztunk zöldségeket venni. A buszos utazás igen tetszett a gyerekeknek, élvezték ezt a számukra nem szokványos közlekedést. Hamar eljutottunk a piaci forgatagig, belevetettük magunkat a sok szép termény, vásárolnivaló közé. Először sétáltunk egy kört a Vásárcsarnokban, majd egy kozármislenyi ismerős néninél válogattuk össze a savanyúsághoz valókat: vásároltunk kétféle paprikát, karfiolt, sárgarépát, káposztát, uborkát, mutatóba céklát, padlizsánt. A néni ajándékképpen akarta adni a sok-sok finomságot, de végül elfogadott az előzőleg összegyűjtött 200 Ft-osokból három darabot. Hiszen a vásárláshoz a fizetés is hozzátartozik! Hamar tele lett a kosarunk, megköszöntük a zöldségeket, majd még egy kis piaci séta után elmentünk a közeli játszótérre egy kicsit szaladgálni, mászókázni a visszafelé jövő busz indulásáig. Az óvodában megmutattuk a kicsiknek, hogy miket vásároltunk, mindenki elmesélhette, hogy neki mi tetszett legjobban a délelőtti kirándulásból.
Szerdán nekiláttunk a savanyúság készítéséhez. A kisebbek a paprika mosásában, a karfiol apró részekre szedésében tudtak segédkezni, a nagyobbak sárgarépát pucoltak, paprikát daraboltak. Az összekevert csalamádé üvegbe töltésénél érdeklődve figyelték, szagolgatták a gyerekek, hogy milyen fűszerekkel ízesítjük a savanyúságot, ők is raktak egy-egy darab babérlevelet, fokhagymát. Egyik üveghez sóval, cukorral, ecettel felöntőlevet is készítettünk. Reméljük, hogy finomra sikerült a csalamádé, már várjuk, hogy megkóstolhassuk.
Csütörtökön kicsik és nagyok együtt indultunk el a kozármislenyi postánál lévő zöldség-gyümölcs boltba. Itt a gyümölcsök megtekintése, vásárlása volt a cél: szőlő, szilva, körte, banán, citrom, sütőtök került a kosárba, és a boltos néni ajándékaként kaptunk egy nagy görögdinnyét is. A szomszédos kisboltban vásároltunk még két doboz joghurtot a másnapi gyümölcssalátához.
Pénteken ismét daraboltunk, szőlőt szemezgettünk, szimatoltuk a finom illatokat – készült a gyümölcssaláta: egyik joghurtos, a másik karamellával, mazsolával ízesített. Ennyi ínycsiklandó gyümölcs láttán igazán jól esett a végeredmény! Kár, hogy páran nem kértek, mondván, hogy ők nem szeretik. A többség jóllakottan, vitaminokkal eltelve emlékezhet vissza erre az eseménydús hétre.

Fényképek megtekinthetők itt