2012. október 12., péntek

2012. október 8-12. Vitaminhét az óvodában

Ezen a héten az őszi zöldségeké, gyümölcsöké volt a főszerep.
Tevékenységeink fő célja volt, hogy ismerkedjenek meg a gyerekek a különböző termésekkel, ha nyersen is ehetők, kóstolják meg azokat, illetve savanyúság készítésével igyekeztünk szemléltetni, hogy miként lehet az ősz ízeit télire eltenni. Az anyagbeszerzést ebben az évben közös programként szerveztük, vagyis együtt mentünk el a piacra illetve a boltba vásárolni.
Kedden a középső és nagycsoportosokkal a pécsi Vásárcsarnokba utaztunk zöldségeket venni. A buszos utazás igen tetszett a gyerekeknek, élvezték ezt a számukra nem szokványos közlekedést. Hamar eljutottunk a piaci forgatagig, belevetettük magunkat a sok szép termény, vásárolnivaló közé. Először sétáltunk egy kört a Vásárcsarnokban, majd egy kozármislenyi ismerős néninél válogattuk össze a savanyúsághoz valókat: vásároltunk kétféle paprikát, karfiolt, sárgarépát, káposztát, uborkát, mutatóba céklát, padlizsánt. A néni ajándékképpen akarta adni a sok-sok finomságot, de végül elfogadott az előzőleg összegyűjtött 200 Ft-osokból három darabot. Hiszen a vásárláshoz a fizetés is hozzátartozik! Hamar tele lett a kosarunk, megköszöntük a zöldségeket, majd még egy kis piaci séta után elmentünk a közeli játszótérre egy kicsit szaladgálni, mászókázni a visszafelé jövő busz indulásáig. Az óvodában megmutattuk a kicsiknek, hogy miket vásároltunk, mindenki elmesélhette, hogy neki mi tetszett legjobban a délelőtti kirándulásból.
Szerdán nekiláttunk a savanyúság készítéséhez. A kisebbek a paprika mosásában, a karfiol apró részekre szedésében tudtak segédkezni, a nagyobbak sárgarépát pucoltak, paprikát daraboltak. Az összekevert csalamádé üvegbe töltésénél érdeklődve figyelték, szagolgatták a gyerekek, hogy milyen fűszerekkel ízesítjük a savanyúságot, ők is raktak egy-egy darab babérlevelet, fokhagymát. Egyik üveghez sóval, cukorral, ecettel felöntőlevet is készítettünk. Reméljük, hogy finomra sikerült a csalamádé, már várjuk, hogy megkóstolhassuk.
Csütörtökön kicsik és nagyok együtt indultunk el a kozármislenyi postánál lévő zöldség-gyümölcs boltba. Itt a gyümölcsök megtekintése, vásárlása volt a cél: szőlő, szilva, körte, banán, citrom, sütőtök került a kosárba, és a boltos néni ajándékaként kaptunk egy nagy görögdinnyét is. A szomszédos kisboltban vásároltunk még két doboz joghurtot a másnapi gyümölcssalátához.
Pénteken ismét daraboltunk, szőlőt szemezgettünk, szimatoltuk a finom illatokat – készült a gyümölcssaláta: egyik joghurtos, a másik karamellával, mazsolával ízesített. Ennyi ínycsiklandó gyümölcs láttán igazán jól esett a végeredmény! Kár, hogy páran nem kértek, mondván, hogy ők nem szeretik. A többség jóllakottan, vitaminokkal eltelve emlékezhet vissza erre az eseménydús hétre.

Fényképek megtekinthetők itt