2014. január 17., péntek

2014. január 13-17.

Elkezdődött egy újabb év, óhatatlanul is számolgatjuk a hónapokat, évszakokat.
Ezen a héten mi is felelevenítettük az „Es war eine Mutter” kezdetű énekünket, illetve megtanultuk hozzá a 2. versszakot is – bővítve eddigi szókincsünket. Több játék során, rajzolgatás közben is sokszor hallhatták a gyerekek az évszakok nevét német nyelven, majd a pénteki „A, a, a, der Winter, der ist da” kezdetű éneknél már aktívan kellett használni a tanultakat.
Egyik nap Hampelmann barátunk is eljött hozzánk látogatóba. Az évszakok témakörhöz kapcsolódott az a játék, amikor az ő „Wann ist dein Geburtstag?” kérdésére kellett válaszolni, majd a megfelelő színű bójával jelölt szőnyegre ülni. Miután kialakultak a születésnapoknak megfelelő csoportok, évszak-hangszer asszociációs játékot játszottunk.
Másnap a gyerekek torta rajzot kaptak a saját születésnapjuknak megfelelő színű papíron, melyet az évszakra jellemző motívumokkal díszítettek. A munka befejeztével újfent elhangzott az ismert kérdés, majd gyertyák ragasztásával lett teljessé a kép („Wie viel Jahre alt bist du?” – wir zählen.)
Hóban szűkölködő telünk ellenére szinte minden kisgyerek azt mondta, hogy szereti ezt az évszakot. Az alábbi rövid mondókával igyekeztük kifejezni ezt a véleményünket:
Der Tee ist heiß,
der Schnee ist weiß.
Meine Nase ist lila,
der Winter ist prima!