2014. január 24., péntek

2014. január 20 - 24.

Ezen a héten az esős időt kihasználva beszélgettünk egy kicsit a vízről. Összegyűjtöttük, mit tudunk róla, megnéztük a tulajdonságait (szín, szag, íz), megismerkedtünk a halmazállapotaival. Ezután felsoroltuk, mi mindenre jó a víz, és megbeszéltük, miért nem szabad felelőtlenül használni, pocsékolni.

Zelk Zoltán: Párácska c. meséjével a víz körforgásába is belepillanthattunk kicsit, majd a mese kedvenc jeleneteit rajz formájában is felelevenítettük. Igazán szép, színes, részletgazdag munkák születtek, a gyerekeknek szemmel láthatóan tetszett a kis felhő meséje.

Az eső, vihar megjelenítésére tavaly már tanultunk egy játékot, ahol a kezünkkel kopogva-tapsolva próbáltuk felidézni az eső csepergését és az ég dörgését. Idén a hangunkkal igyekeztünk érzékeltetni az esőcseppek egyre szaporább hullását a "Csipp-csöpp"-nek keresztelt játékunkban. A lányok szólaltatták meg a hangutánzó kifejezés "csipp" részét, a fiúk pedig a "csöpp"-et, miközben én szolgáltam metronómként, mutatva az ütemet a kisebb-nagyobb esőcseppeknek. A gyerekek élvezettel koncentráltak a saját "szólamukra", és volt, aki még a nagyon felgyorsított tempót is tartani tudta.

A hét zárásaként elszakadtunk a víz témájától, és kicsit belekóstoltunk a felnőttek világába. Mindenki saját lottószelvényt készített a betűnyomdáink segítségével (Boti és Nóri úgy döntöttek, a nevüket rakják ki, hátha szerencsét hoz), majd izgatottan karikázták a sorsolás alatt a találataikat. A szerencse végül Pannának kedvezett, de azért a többiek is kaptak egy kis vigaszdíjat.