2014. január 31., péntek

2014. január 27-31.

A gyerekek nagy örömére végre esett a hó!
Hétfőn teljesen feldobódva érkeztek az őzgidák, alig várták, hogy kimehessenek az udvarra szaladgálni, hógolyózni. Erővel sem lehetett volna őket bent tartani tornatermi foglalkozáson, így udvari játékkal, mozgással töltöttük ezt a délelőttöt.
Ha már valóban beköszöntött a tél, többször ismételtük a két hete tanult versikénket („Der Tee ist heiß”) és az évszakok nevét felsoroló „Es war eine Mutter” játékot.
Elkészítettük a februári naptárunkat. Mindjárt a hónap elején berajzoltam egy jelet, amit könnyedén felismertek a gyerekek: február 3-án lesz Mackó-nap az óvodában. A nagyobbak emlékeztek és el is tudták mesélni, hogy miként telik el ez a nap. Az időjárási megfigyelés kevésbé jutott eszükbe, így együtt beszéltük meg az ehhez kapcsolódó népi szokásokat.
Felelevenítettük a tavaly tanult „Mackó mackó ugorjál” kezdetű játékot, és tanultunk egy új éneket is: „Ich bin ein kleiner Tanzbär”. A hét végére már rögzült annyira a szöveg és dallam, hogy az énekhez kapcsolódó játékot is meg tudtam mutatni, tanítani.
Előkerestük az állatos memória játékunkat, hogy átismételhessük, újra tanulhassuk az „Állatok” témakör szókincsét. Eléggé elfelejtették már a gyerekek ezeket a szavakat, no de itt a lehetőség a gyakorlásra. Egyik játék során szét is válogattuk az állatok képeit lakóhelyük szerint. Wo leben die Tiere? Beim Haus, im Wald, im Zoo.
Szerdán csoportos munkában mackó fejeket díszítettünk: barna krepp-papír darabkákat téptünk, majd golyócskákat sodortunk, és sűrűn egymás mellé ragasztottuk. A karácsonyi ajándékkészítésnél már megismert műlépet szemlélve alakult ki az az ötlet, hogy mi is utánozzuk a szorgos méheket: hatszög alakú sejtekbe kellett mézcseppet utánozva ujjbeggyel nyomdázni. Az egyszerűnek tűnő feladat kitartást, figyelmet, pontosságot, monotónia tűrést, finom mozgást igényelt a gyerekektől. (Nem szabadott kihagyni egy sejtet sem, és ügyelni kellet, hogy a hatszög „falához” ne érjen hozzá a mézcsepp.) A már tanult „Regentropfen” kezdetű énekünket átköltöttük, mackósítottuk egy kicsit: mélyebb hangon dörmögve énekelgettük, hogy „Honigtropfen, Honigtropfen” – igen tetszett ez a viccelődés a gyerekeknek.
Pénteken úgy búcsúztunk el egymástól, hogy mindenki figyelje a vasárnapi időjárást, és hétfőn hozza el kedvenc plüss maciját az óvodába. Izgatottan várjuk kedves vendégeinket!