2015. január 16., péntek

2015. január 12-16.

A hét témája:  Hóvilág, jégvilág

Ezen a héten a vízzel kapcsolatban tudtunk meg sok újdonságot. Beszélgettünk a víz körforgásáról, halmazállapotáról, a csapadékokról.  Megbeszéltük, hogy folyékony mikor iszunk belőle, vagy amikor fürdünk benne, gáz halmazállapotú mikor anya főz és a fazékból párolog, gőzölög, és szilárd, mikor nagyon hideg van és megfagy, mint a jégcsap, vagy a tó vize. A víz körforgásáról szólt Vera Inber: A jégcsap kalandjai című meséje, melyet filcbábokkal eljátszva szemléltettem a gyerekeknek. Az elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatokkal bővítettük, végeztünk két aprócska kísérletet, melyekben a víz tulajdonságait vizsgálgattuk. Az elsőben kézbe vettünk egy jégkockát és szívószállal levegőt fújtunk rá. Láttuk, hogy a meleg levegő hatására lyuk keletkezik a jégkockán. A másodikban, egy tálba jégkockákat tettünk és először azt néztük meg, hogy szobahőmérsékleten hogy olvadnak, kezünkbe vettük, néztük, ahogy elkezd csöpögni, közben elmondtuk Weöres Sándor: Olvadás című rövid versikéjét. Majd megnéztük, hogy változik a víz halmazállapota, szilárdból folyékonnyá, majd gázzá. Egy tálba jégkockát tettünk, majd addig melegítettük gázrezsó felett, míg elkezdett olvadni, folyékony lett, végül egyre forróbb, és egyszer csak elkezdett gőzölögni és eltűnt. Szájtátva figyelték a gyerekek, hogy párolog a víz és mindenkit meglepett, hogy üres lett végül a tálkánk.
Elbáboztuk Bartók Julianna: A hiú hóember című meséjét, mely szintén az olvadásról szól. Eljátszottuk a víz körforgását, mindenkit vízcseppé varázsoltam a varázspálcámmal, majd a pára szóra magasba emelt kézzel jártunk, a felhő szóra hármasával összeálltak a „vízcseppek” felhővé, majd az eső szó hallatán leguggoltunk. Gryllus Vilmos: Jégeső című zenéjére esőtáncot jártunk, mindenki felhővé változott és a zenére jártunk körbe-körbe, egyre jobban megteltek a kis felhők vízzel, s mikor jött a „mennydörgés”, amit egy nagy kartonnal imitáltam, lehullottak az esőcseppek a földre.
Készítettünk havas tájképet, egy kék lapra hópihéket és hótakarót ragasztottunk, majd az egészet megszórtuk cukorral, hogy olyan szépen csillogjon a havunk, mint az igazi. Rendkívül élvezte mindenki a ragasztást és a cukrozást, a nagyobbak még hóembert és házikókat is rajzoltak a lapra.
Láb-és talptornát végeztünk meztelen talpacskákkal a héten több napon is, melyben örömmel vettek részt kicsik és nagyok egyaránt.

Fényképek a heti eseményekről