2015. január 23., péntek

2015. január 19-23.

Nagy örömünkre ettől a héttől újra velünk van főiskolai hallgatónk, Adél! 
Már sokszor kérdezgették a gyerekek, hogy mikor jön újra (az őszi szünet előtt volt nálunk két hetet), s most ismét együtt tölthetjük mindennapjainkat.
Ezen a héten a „Tél” témakörét dolgoztuk fel. Ismert énekünkkel (Es war eine Mutter) felidéztük az évszakok neveit, majd az évszakórás játék során aktívan kellett használni a kifejezéseket. Válogattunk képeket: melyek illenek a télhez (eddigi szókincs felelevenítése), s szép zenére (Schneeflöckchen, Weissröckchen) táncoltattunk hópelyheket. Igazi babát felöltöztetve ismerkedtek a gyerekek a téli ruházatnak megfelelő szavakkal, majd másnap papírból készült öltöztető babán gyakorolták mindezt.
A tél ihlette új énekünket: „A, B, C, die Katze lief im Schnee”. Az énekhez készítettük havazós képet dugónyomattal, majd egy cica egészítette ki, akinek fehér csizmák kerültek a lábaira. Munka közben többször énekelgettük új énekünket, így hamar megtanulták, megszerették a gyerekek ezt a dalt. További cicás ötletek merültek fel a hét során: mondóka, amely játékszabálya során kiderült, mit szeret enni egy macska, illetve kétszer is meghallgathatták a gyerekek a „Drei Katzen” című mesét Adél szemléletes, élvezetes előadásában.

Kedden Nemes László, a „hangolós” bácsi műsorát tekinthettük meg. Az előadás témája jól illett a mi hetünkhöz, hiszen sok-sok verset, éneket hallhattunk a télről. Az igen kedvelt szerepjátékra is volt alkalom, amely során lehetett havat lapátolni, hóembert építeni, madarakat etetni. Az előadást közös ének zárta: Kányádi Sándor Őszvégi játék c. versének megzenésített részletét tanultuk meg. „Fejre kucsmát, lábra csizmát, hátra bundát, ágyba dunyhát, jön a hideg tél!”

Fényképek a Hangolóról