2015. január 30., péntek

2015. január 26-30.

A hét témája: Brumm, brumm Brúnó

Hamarosan elérkezik a Mackó-nap, így a héten minden a medvékről szólt. Megbeszéltük miért tartjuk a Mackó-napot, mi az a medve jóslat és ennek a kedves hagyománynak népi eredetét. Beszélgettünk arról, milyen „híres” medvéket ismerünk könyvekből, mesékből, a TV-ből (pl.: Micimackó, Vackor, Boribon, TV-maci, Balu kapitány stb.) Bemutattam a gyerekeknek két kis „vendéget”, az egyik az én kedves mackóm, a másik kicsi fiamé, segítségükkel elmondtuk Weöres Sándor: A medve töprengése című versét, mely nagyon tetszett mindenkinek.  Kértem a gyerekeket, hogy ők is hozzák el otthonról kedvenc macijukat, akikkel közösen játszunk és alszunk majd a héten. Érkeztek is mackók szép számmal, így csütörtökön már velük együtt körjátékoztuk a Brumm, brumm Brúnót énekelve. Nem csak az otthonról hozott játék macik, hanem medvékről szóló mesekönyv is segítette a gyerekeket a nyugodt alvásban. Nagyon megkedvelték Puszedli és Habcsók történetét, így mindennap elalvás előtt izgatottan várták, hogy folytatódik a két kis medve kalandja.
Egyik nap alvás idő alatt elhangzott Az alma című mese, melyben a medve igazságosan elosztja az almát az állatok között, ez adta az ötletet a matematika foglalkozáshoz. Elbáboztam nekik a mesét, majd mindenki megtapasztalhatta hogyan lehet elosztani egy almát annyi felé, ahányan vagyunk. Élvezték a gyerekek, hogy végül ők is megehetik az almát, akárcsak a mesében.
Medvés képeket nézegettünk, és beszélgettünk róluk, milyen fajtáit ismerjük (fekete medve, barna medve, koala, panda stb.), melyik hol él, mi jellemző rá. A képek alapján mindenki kiválasztotta milyen medvés álarcot szeretne készíteni. Papírból kivágott macifejet festettek a gyerekek, közösen kevertük a színeket, annak megfelelően ki milyen macit készít.  Izgatottan várták, hogy leülhessenek festeni, boldogan nézegették az elkészült álarcokat, és egész nap kérdezgették, mikor húzhatják már fel őket.