2015. január 9., péntek

2015. január 5-9.

Ez a hét még a karácsonyi ünnepkörbe tartozott.
Mi is örültünk, hogy át tudtuk teleltetni a feldíszített fánkat, hiszen a gyerekek sorra mesélték, hogyan telt a téli szünet, és volt, akivel hiányzás miatt nem is találkoztunk az utolsó napokban – most egy kicsit ők is részesei lehettek az óvodai karácsonynak. Egész héten nagy sikere volt az alvás előtti percekben meggyújtott csillagszórók fényének.
Három téma köré csoportosultak a hét eseményei:
     -  újév köszöntők, újévi népszokások
Beszélgettünk arról, hogy régen is megtátogatták egymást a rokonok, ismerősök ez időtáj. A jókívánságok sok mindenről szóltak, mi is próbáltuk megjegyezni a leggyakrabban előfordulókat. A látogatások során vittek egymásnak finom falatokat – ez a szokás ihlette, hogy megtanuljuk, eljátsszuk a Komatálat hoztam kezdetű dalosjátékot. Igen megszerették ezt a játékot a gyerekek, amely során tapintással kellett kitalálni, hogy mit rejt a komatál. Érdekes volt összeszedni az újév napjához kapcsolódó időjárási jóslásokat, „babonákat”. A hét végén táncra is perdültünk Gryllus Vilmos: Adjon Isten minden jót kezdetű dalára. 
     - Vízkereszt ünnepe
A három napkeleti bölcs betlehemi látogatására emlékeztünk január 6-án. Megtanultuk a nevüket (érdekes „őzikés” vonatkozás: nekünk is van Boldizsárunk – fel is köszöntöttük névnapján), beszélgettünk az általuk adott ajándékokról. Elmondtam a gyerekeknek József Attila: Betlehemi királyok c. versét, valamit tettünk egy sétát a kozármislenyi templomba, hogy mi is meglátogassuk, megnézzük a kis Jézust.
     -  karácsonyi élmények felelevenítése
Nagy örömmel mesélték a gyerekek, mi minden történt velük a szünetben - ezeket az élményeket megpróbáltuk rajzban is kifejezni. Választhattak a gyerekek, hogy sima, fehér lapot kérnek, vagy olyat, amelyen egy fenyőfa látható. Ennek kidíszítése, kiszínezése kellő motivációnak bizonyult, szépen körbe rajzolták a gyerekek a karácsonyfát ajándékokkal, az ünnep résztvevőivel. Szerdán kezdtük a rajzolást, majd később is lehetett folytatni, kiegészíteni, így péntekre szép emlékképek születtek.
A jókívánságok átadása, ajándékozás ötletéből eredt a postás játékunk. Minden kisgyerek kapott 3 képeslapot, amellyel megajándékozhatta három pajtását. Örömteli, hogy sokan adtak képeslapot a szeptemberben hozzánk kerülő kicsiknek is (valóban: szívesen játszanak a gyerekek a legkisebbekkel is), és számos kölcsönös baráti kapcsolat igazolódott be e játék során. Az életkori sajátosságoknak megfelelően a nagyok választása tudatosnak mondható, míg a kisebbek esetleg spontán ötlet alapján adták társaiknak a képeslapokat.
Jól esett a karácsonyi szünetben otthon lenni, és jó volt újra találkozni egymással. Lassacskán visszarázódtunk az óvodai életbe, élveztük a régi és újonnan kapott játékokat, egymás társaságát.