2010. október 15., péntek

2010. október 11-15.

„Vitaminhét” az óvodában

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek mindennapi étkezésének részét képezze minél több zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Éppen ezért, óvodánkban idén is megrendeztük a „vitaminhetet”, melynek célja, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztási lehetőségeinek új módjával, elkészítésével. Kedden a zöldségnap keretében, „Karalábé Katáé” és kis barátaié volt a főszerep, csütörtökön, a gyümölcsnapunkon pedig „Vitamin Vili” segített nekünk sok-sok gyümölcsös finomságot készíteni.

Már hétfőn ráhangolódtunk a következő napra, beszélgettünk a zöldségekről, formájukról, színükről, ízükről, a növények részeiről. Fejbábok segítségével eljátszottuk a Répa mesét, amit rendkívül élveztek a gyerekek. Kedden érkeztek hozzánk az érdekesebbnél érdekesebb formájú és nagyságú zöldségek, amiket ezúton is nagyon köszönünk minden kedves szülőnek! Reggeli után egyből nekiláttunk a zöldségbábok elkészítésének. Az ügyes kis kezek szúrkodták a fogpiszkálókat a krumplikba, így jött létre sok kis krumplisüni. A fiúk nagy örömmel állítottak elő répamobilokat, kelkáposztalevélből és cukkiniből vitorláshajókat, uborkából és gesztenyéből kajakosokat, a lányok répa és karalábé szeletekből nyakláncokat fűztek, készült még gesztenyefejű pólyásbaba és pattiszon szoknyás benszülött lány is. Közösen megépítettünk egy csodás erdőt brokkoli fákkal, krumpli gombákkal és répavirágokkal. A gyerekek újabb és újabb ötletekkel álltak elő, amit mi örömmel segítettünk elkészíteni. Az alkotómunka közben kóstolgatták a nyers zöldségeket. A folyosó szépen lassan megtelt a zöldségek világának különös szereplőivel. A bábok elkészítése után, körbejártuk az óvodát, megtekintettük az összes csoport csodás munkáit.

Szerdán gyümölcsökkel ismerkedtünk, megtapogattuk a formájukat, megkülönböztettük őket színük, nagyságuk alapján. Játszottunk „gyümölcsvarázslót”, az asztalon letakart gyümölcsöket kellett felismerni alakjuk alapján. Bábsüni segített nekünk almákat gyűjteni, és számlálni, megállapítottuk hány almát szedett össze télire, hol van több-kevesebb. Énekes játékkal képzeletben ellátogattunk a „Kozári piacra”, ahol a gyerekek kofaként árulták a gyümölcsöket. Elsétáltunk Márti néniék kertjébe diót szedni, amit nagy örömmel fogadtak a gyerekek. Törtük, pucoltuk és kóstoltuk a finom diót, ízletes almákat rágcsáltunk hozzá és közben élveztük az őszi nap utolsó sugarainak melegét. Csütörtöki gyümölcsnapunkon közösen készítettünk kétféle gyümölcssalátát. Az egyik mézes-narancsos ízesítésű volt, a másikhoz egy kis joghurtot kevertünk. Mindenki kapott műanyag kést, amivel ügyesen szeletelték az almákat, narancsokat, szilvákat, a kisebbek szemezgették a szőlőket. Rettentően élvezték a salátakészítés minden pillanatát, örömmel végezték el a rájuk bízott feladatokat és végül boldogan fogyasztották a közös munka gyümölcsét!

Fényképek megtekinthetők itt