2010. október 29., péntek

2010. október 25-29.

A hét témája: A tűz melege – őszi öltözködés


Ősz közepén járunk, lassan kezd hidegre fordulni időjárásunk, ezért fontosnak tartjuk megbeszélni a gyerekekkel, mivel „védekezhetünk” a hideg ellen. A hét első napjaiban arról ejtettünk szót, mivel tudunk fűteni ha fázunk. Beszélgettünk arról, hogy kezdetben az ősemberek tüzet raktak, ha hideg volt, hogy nagyszüleink, dédszüleink féltve mondták: „Tűzre, vízre vigyázzatok!” Felhívtuk a gyerekek figyelmét a tűz fontosságára, hasznosságára, hogy a levegőhöz és a vízhez hasonlóan, tűz nélkül sem tudnánk élni. Megbeszéltük mivel tudunk tüzet gyújtani, mi kell ahhoz, hogy égjen a tűz, megnéztük a levegő és a tűz kapcsolatát. A gyerekek élvezték az aprócska kísérletet, ha letakarjuk a tüzet egy kupakkal (vagyis nem kap levegőt) akkor elalszik. Elmondtuk Weöres Sándor: Tűz a házam, ispiláng című versét, énekes körjátékot játszottunk a „Tüzet viszek…” kezdetű dalra. Tűzzel kapcsolatos meséket hallgattak a gyerekek (Benedek Elek: Tűzmadár, A kiskakas gyémánt félkrajcárja).

A hét második felében az őszi öltözködésről beszélgettünk, milyen ruhadarabokat húzunk fel, ha hűvösebb az idő. Megemlítettük, mennyire fontos a réteges öltözködés, mivel ősszel még csalóka az időjárás, a napon melegebb van, ezért ha kicsit kimelegszünk, le tudjuk venni a kabátot, pulóvert. Nagyméretű lapra körberajzoltuk Balázskát, majd közösen „felöltöztettük”. Rajzoltunk neki, sapkát, pulóvert, nadrágot, csizmát, mindenki ügyesen kiszínezte a ruhadarabokat. Következő nap is „öltöztetőset” játszottunk, mindenki felöltöztethette saját magát papíron. A gyerekek kaptak egy lapot, melyen egy kisfiú, ill. egy kislány rajz volt, és színes papírból kivágott ruhadarabokat ragasztottak rá. Az elkészült műveket tovább díszíthették, sokszínű kis papír mintákkal (masni, őzike, napocska), a kislányok többsége kiszínezte a haját, szemét, arcát is a saját babájának. Elmondtuk közösen az „Aki fázik, vacogjon…” kezdetű versikét, meghallgatták a gyerekek a „Kucsmás szomszéd” című mesét.

Csütörtökön Hangoló előadáson vettünk részt, ahol különböző állatokról (lovakról, kígyóról) hallottunk, láttunk szórakoztató zenés műsort.

Fényképek a csütörtöki Hangolóról megtekinthetők itt
Ízelítő a Gyümölcskenyér c. műsor bemutató előadásából (Szivárvány Gyermekház) megtekinthető itt