2010. december 23., csütörtök


Boldog Karácsonyt
és örömökben gazdag 2011-es esztendőt kívánunk
minden kedves Olvasónknak!

2010. december 17., péntek

2010. december 13-17.

A hét témája: Kis karácsony, nagy karácsony…

Ez a hét a karácsonyi készülődéssel telt. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy a kis Jézus születését ünnepeljük, mi történt, hogy történt „azon a napon” Betlehemben. Meggyújtottuk a 4. gyertyát is az adventi koszorúnkon.
Feldíszítettük a termet, karácsonyi dalokat hallgattunk, énekeltünk (Jaj de pompás fa, a karácsony fa; Szálljatok le, szálljatok le…; Kis karácsony, nagy karácsony;). Minden nap elmondtunk közösen, Donászi Magda: Karácsony című versét, így mire elérkezett Karácsony napja, már mindenki kívülről tudta. A visszajött a répa mesét elevenítettük meg bábokkal, először mágneses síkbábok voltak a szereplők, majd ujjbábok színesítették a vidám kis történetet. Színeztünk karácsonyos képeket, majd a szülőknek szánt ajándék cd-hez elkészítettük a borítót (angyalkás képet színeztünk és csillagokat ragasztottunk rá) végül gyurmalenyomattal alkottunk fenyőfás, csillagos, harangos kísérőkártyát mellé. 16-a reggel, már mindenki izgatottan lépett a csoportszobába, ahol a gyerekeket várta a csodásan feldíszített karácsonyfa. Reggeli után, míg a kicsik a mosdóban szépítkeztek – hogy csinosan várják a Jézuskát – a sok-sok meglepetés a fa alá került. A fenyőfán csillogtak a fények, sok kis gyertya égett és hangulatos zene tette meghitté a várva várt pillanatot. A gyermekek boldogan rohantak az ajándékokhoz, mindenki talált kedvére való játékot. Hozott nekünk a Jézuska új társasokat, kirakókat, Barbie babát, kis autókat, és még számos remek játékot, valamint Beni anyukája készített nekünk egy csoda klassz babzsák fotelt is!

Fényképek megtekinthetők itt

2010. december 10., péntek

2010. december 6-10.

Érdekes események színesítették ezt a hetünket.

Hétfőn nálunk járt a Mikulás.
Már reggel mindenki izgatottan mesélte, hogy mi mindent talált otthon az ablakban, cipőben, csizmában. Itt, az óvodában, a délelőtt folyamán igyekeztünk csendesen játszani, hogy halljuk, ha közeledik Mikulás a mi csoportunk felé. És egyszer csak eljött a várva várt pillanat, valaki kopogtatott. Megilletődve néztek a gyerekek, majd az első csodálkozó percek után szépen elénekelték, elmondták azokat a verseket, énekeket, amiket tanultunk. A Mikulás kedvesen beszélgetett velük, kérdezgette őket, majd átgyújtotta az ajándékokat. A kicsik is mindannyian bátran átvették a kis csomagot, nem fél senki a Nagyszakállútól. Sok-sok gyerek várta még Szent Miklós utódát, így a rövid találkozás után elköszöntünk egymástól. Emléke itt marad velünk, visszavárjuk jövőre is.

Videófelvétel a hétfői napról

Kedden az óvónénik „A négy vándor” c. műsorát láthattuk a tornateremben.
A történet a négy évszakról szólt, akik egymást követve mindenféle jót hoznak nekünk, embereknek. Az előadás folyamán közös versmondásra, éneklésre is lehetőségük volt a gyerekeknek, s a végén együtt táncoltunk Micimackó énekére: „Hull a hó és hózik …”


Szerdán kirándulni voltunk a szilvási Kemencés tanyán.
Délelőtti programunk úti célját az Önkormányzat kisbuszával és két személyautóval közelítettük meg. Mi, őzikék, még nem voltunk közös buszos kiránduláson, így a rövid útnak is meg volt a maga izgalma és néznivalója: egy rövid szakaszon a Pécs felé vezető autópályán utaztunk, valamint elhaladtunk a pogányi repülőtét mellett is.
Szilváson, a Kemencés tanyán Lívia néni fogadott minket. Megmutatta a barátságos, gyerekek méretéhez éppen elegendő udvart az ott lakó állatokkal együtt: láthattunk kacsát, mangalicát, kecskét, nyulakat, s egy kicsi halastavat. Szaloncukor keresés színesítette érkezésünket, majd egy igazi búbos kemence fűtötte helységben tízóraiztunk: habos kakaót illetve finom teát kaptunk az ovis szendvics mellé. A karácsonyi díszekkel ékesített teremben ülve és ünnepi zenét hallgatva egész más íze volt az elfogyasztott finomságoknak, mint a hétköznapokban. Evés után kimentünk az udvarra szaladgálni, levegőzni, illetve a nyári tűzrakó környékén felelevenítettük a „tüzes” versünket, eljátszottuk a „Tüzet viszek, lángot viszek” játékunkat. Ezalatt Lívia néni előkészítette a mézeskalács tésztát, Péter bácsi begyújtotta a kinti kemencét. Bent serény munka kezdődött: a gyerekek gyúrták, szagolták, nyújtották, szaggatták az illatos tésztát, majd tojással kenték, magokkal szórták a sütésre váró finomságot. Hamar eltelt az idő, azt vettük észre, hogy már csak a sütés van vissza. A kinti kemencében pillanatok alatt megsült a vékony kis mézeskalács, amit magunkkal hozhattunk az óvodába – ebéd után tartottuk a kóstolót. Búcsúzóul, emlékképpen minden kisgyerek kapott egy kis szalma karácsonyfadíszt Lívia nénitől. Az időjárás éppen kitartott, akkor kezdett el csöpögni az eső, amikor már visszaindultunk az óvodába. Szép, egyedi élményekkel térhettünk haza.
Köszönjük a szíves vendéglátást.

Fényképek a kirándulásról megtekinthetők itt

A hét hátralévő részében igyekeztünk a színes eseményeket rajzban is megeleveníteni, valamint egy Betlehem segítségével beszélgetni Karácsonyról. Az adventi koszorúnkon már két gyertyát gyújtottunk meg „Advent, Advent, ein Lichtlein brennt. Erst eins, dann zwei ..”– ez is jelzi, hogy közeleg az ünnep.

Pénteken padgyakorlatok színesítették a testnevelést. Főgyakorlatként padon járás volt egyenes háttal; padra fel- és lelépés összekötve a mozgáskotta elemeivel; valamint csúszás kb. 40 cm magas rudak alatt. Játékként fogó- és futójátékot is játszottunk.
Mozgás után jól esett egy kis joghurtos gyümölcssaláta, amit Ancsa néni készített, és hozzá a finom mézeskalács.

2010. december 3., péntek

2010. november 29- december 3.

A hét témája: Mikulásvárás


A december a gyermekek számára a két legnagyobb ünnepet hozza el. Hónap elején a Mikulás, a végén pedig a Karácsony szerez sok örömöt a kicsiknek.
A hét első napjaiban beszélgettünk arról, hogy véget ért az ősz, december a tél első hónapja, mely sok izgalmat tartogat számunkra. Hamarosan eljön hozzánk Télapó! Megbeszéltük honnan ered az ünnep, hogy réges-régen egy Miklós nevű püspök ezen a napon megajándékozta a szegényeket. Innen kapta a nevét Mikulás, aki azóta jár nagy puttonyával és ajándékot osztogat nem csak a szegény gyerekeknek, hanem minden jó kisgyermeknek. Meghallgatták a Szent Miklós ünnepén, ill. a Mese a Mikulásról című mondókát. Közösen felelevenítettük a tavalyi Mikulásos verseket, dalokat. Furulya kísérettel elénekeltük a Hull a pelyhest, valamint megtanultunk egy vidám kis éneket, amit előadunk majd, ha eljön hozzánk a Télapó. Egy új versikével is készültünk a Mikulásnak (Hegyen, völgyön mély a hó). Mesehallgatás során, Bartócz Ilona: Jön a Mikulás! című meséjét hallgatták, majd közösen eljátszottuk bábokkal a történetet.
Színeztünk csodaszép Mikulásos képeket, hajtogattunk színes papírból mini Mikulást, és készítettünk „kívánságcsizmákat”. A kiscsizmákat kidíszítettük csillogós mintákkal és mindenki festett rá az ujjacskájával hópelyheket. Ragasztottunk hozzá ajándékcsomagot, amire ráírtuk, ki mit szeretne a Télapótól. Az elkészült alkotások az öltözőt szépítik, színesítik. Felkészültünk a Mikulás fogadására, mindenki nagy izgalommal várja a hétfőt!
Pénteken mezítláb tornáztunk a tornateremben. Nagyon jó torna a lábnak, ha lábujjhegyen, sarkon, a talp külső és belső élén járnak a gyerekek. Megpróbáltunk a lábujjakkal kendőt felcsippenteni, valamint különböző felületeken jártak a gyerekek mezítláb:  jó és érdekes volt egy kicsit a talp érzőidegeit "tornáztatni". Érdemes otthon is hasonló, mezítlábas játékokat játszani (pl. szalvéta széttépése a lábujjakkal), és majd nyáron minél többet járkálni természetes, göröngyös felületeken.

2010. november 30., kedd

Novemberi vers, énekek

Az őszi szünet, Márton nap után, de még az ádventi időszak előtt mondogatott versünk, énekeink:

Csanádi Imre: Levélsöprő

Köd szitál,
hull a dér,
lepörög a falevél.
Földre szökik,
szemétnek, -
aki éri, ráléphet.
Sziszegő szél
söpri -hajtja,
hullongó hó
betakarja.

Énekek kottáit lásd itt

2010. november 26., péntek

2010. november 22-26.

Wir sind das Thema von voriger Woche „Die Farbe“ weitergegangen.
Als erster haben wir die Herbstfarben durchgeschaut: rot, zitronengelb, orangengelb, grün, braun. Wir haben einen Baum mit bunten Blättern angezogen wonach wir mit einem bunten Würfel irgendeine Farbe geworfen haben. Wir haben das Lied „Wenn der frische Herbstwind weht“ wiederholt – es hat zum Thema gut gepasst. Wir hatten ein anderes Spiel mit den bunten Blättern: wir haben ein Blatt im Gruppenraum versteckt und ein Kind musste es suchen. Wir haben ihm mit Wörtern „kalt“ und „warm“ geholfen.
Wir haben ein neues Lied gelernt: „Grün ja, grün sind alle meine Kleider“. Vier Strophen gehören diesem Lied und alle Strophe handelt über andere Farbe (grün, weiß, schwarz, bzw. bunte). In allgemeinem ist es ein bisschen schwer für die Kinder ein neues Lied zu lernen (neuer Text, neue Melodie, Regeln des Spiels u. s. w.), aber dieses Lied war interessant den Kindern, sie haben es leicht gelernt und mit Freuden gespielt.
Am Ende der Woche sind wir zu einem anderen Thema übertreten: „Wir kennen einen Mann, der nur rote Kleider hat: rote Mütze, roter Mantel. Wer ist das? Der Nikolaus!“ Wir haben ein Spiel gemacht: der Nikolaus kommt und bringt vielfältige Dinge in seiner Tasche. Alle Kinder dürfen etwas ziehen aus der Nikolaustasche und wir antworten die Fragen: „Was ist das? Welche Farbe ist …?“ Wir haben die Gegenstände nach ihren Farben sortiert.
Wir haben einen kleinen Reim über den Nikolaus.
Die Kinder haben ein Märchen über drei Katzen gehört, die weiß, grau und schwarz waren.

Új óvodás érkezett csoportunkba ezen a héten: B. Benjámin. Beni a bölcsödéből jött hozzánk, így a közösségi élet nem ismeretlen számára. Érdeklődő, kommunikatív kisgyerek, szivesen ismerkedik az őzikésekkel, bátran próbálgatja az ovis játékokat.

2010. november 21., vasárnap

Decemberi programok, munkarend az óvodában

November 28: már advent első vasárnapja.
Az alábbiakban összegyűjtöttük a decemberben várható főbb eseményeket.

December 6. (hétfő)
Jön a Mikulás! (Apró ajándékot csoportpénzből veszünk, illetve az óvodától, konyhától is szoktak kapni édességet, gyümölcsöt a gyerekek.)

December 7. (kedd)
Óvónénik meglepetés műsora a gyerekeknek (Pszt! Ez tényleg maradjon meglepetés!)

December 8. (szerda)
Délelőtt kirándulni megyünk a szilvási Kemencés tanyára. Mézeskalácssütés igazi kemencében, kézműveskedés, stb. lesz a program. Az iskolabusz szállít minket, a részvételi díjra kell majd fizetni 500 Ft-ot gyerekenként. Részletek (pl. indulásról) később.

December 11. (szombat)
Munkanap december 24. helyett. Óvodánkban ügyelet lesz összevont csoportokkal.

December 16. (csütörtök)
Karácsony az óvodában. Ezen a napon feldíszített karácsonyfa várja a gyerekeket, megemlékezünk a kis Jézus születésének ünnepéről. Egy kicsit csinosabb ruhában jövünk. Új, az óvodában használható játékokat is kapnak a gyerekek, valamint apróságot, amit mindenki hazavihet.

(December 17. péntek: utolsó tanítási nap az iskolában)

December 20-23. (hétfő-csütörtök)
Az óvodában ügyelet lesz összevont csoportokkal.

2010. november 19., péntek

2010. november 15-19.

A hét témája: Őszi színek


Ősszel a fák csodás színekben pompáznak, majd néhány hét alatt a lombok igazi színkavalkád kíséretében hullnak le…
Nézegettünk a gyerekekkel gyönyörű őszi fákról, tájakról képeket, megbeszéltük milyen színeket látnak. Ilyenkor ősszel eljön hozzánk „Ősz anyó” és a fák üde zöld leveleit, átfesti aranyló sárgára, élénk narancsszínűre, pirosra, bordóra, majd mikor már „megöregszenek” a levelek, elfáradnak és barna köntösben lehullnak.
Tettünk egy nagy sétát a szabadban, és változatos formájú, színű faleveleket gyűjtöttünk. Gryllus Vilmos őszi dalait hallgattuk (ősz szele zümmög, őszi ének, őszi falevél) és közben eljátszottuk, hogy hatalmas fákon kicsi falevelek vagyunk (mindenki fogott a kezében egy falevelet) és ringat minket a szellő, szállunk egyre lejjebb a fáról, a föld felé.
Énekes játékként a „Bújj, bújj zöld ág…” kezdetű dalt együtt énekelve jártuk körbe a csoportszobát kézenfogva, és bújtunk át az „aranykapun”.
A mesehallgatás során Zelk Zoltán: Őszi meséjét hallgatták meg a gyermekek, bábozás kíséretében. Közösen is eljátszottuk a mesét, melyet rettentően élveztek a szereplők és a nézőközönség egyaránt.
Osvát Erzsébet: Jött őszanyó hideg téllel és Csanádi Imre: Levélsöprő verseit mondtuk el mindannyian, utóbbit néhány ismétlés után, már egyedül is fel tudták idézni a gyerekek.
Az ábrázolás alkalmával faleveles képeket színeztünk, kiválogattuk az őszi színeket és azokkal varázsoltunk színpompás leveleket, mint őszanyó. Az összegyűjtött falevelekből képeket készítettünk, mindenki megmozgatta a kis fantáziáját, így lettek levélből sünök, madarak, teknősök, vitorlás hajók, melyeket vidám rajzok egészítettek ki még szebbé. Természetesen a csodálatos alkotások most is megtekinthetők az öltözőben.
Kihasználva a kellemes időjárást, elsétáltunk a nagyokkal meglátogatni Henikét, aki sajnos már több hete otthon van, mert eltörte a lábát. A gyerekek nagyon élvezték a közös játékot a szabadban, a kedves vendéglátást (Heni anyukája sok-sok finomsággal lepett meg minket) és jó volt látni Heni arcán az örömöt, hogy újra láthatja ovis társait.

2010. november 18., csütörtök

Szelektív hulladékgyűjtés az óvodában

A Biokom által meghirdetett „Kukadíszítő pályázat” jóvoltából óvodánkban szelektíven gyűjtjük a papír és műanyag hulladékot az általunk díszített tárolókba, valamint kaptunk egy használtelem gyűjtőt is.

Kedves Szülők!

Kérjük, hogy az otthon elhasznált, veszélyes hulladéknak minősülő elemeket és tölthető akkumulátorokat ne dobjátok a háztartási szemétbe, hanem küldjétek el gyermekeitekkel az óvodába. Mi összegyűjtjük, s a Biokom gondoskodik azok elszállításáról.

Köszönjük

2010. november 12., péntek

Gyerekszáj

Kicsikkel - sőt! még a nagyobb gyerekekkel is - előfordul, hogy egy-egy nap valamiért nincs kedvük oviba jönni. A kisebbek leginkább azt mondják, hogy hiányzik az anyukájuk.
Flóra ma szivesen játszott hol ezzel, hol azzal, majd megjegyezte:
- Kiderült, hogy anya nélkül is jó!

2010. november 8-12. Márton nap az óvodában

Az őszi szünet utáni hetünk Márton nap jegyében telt.
Hétfőn új naptárunkat nézegetve beszélgettünk, hogy milyen események lesznek ebben a hónapban (Márton nap, több gyermek szülinapja, és a hónap végén már elővesszük az adventi koszorúnkat), majd színeztünk egy meghívót a szerdai lampionos felvonulásra.
Keddi napunk legnagyobb részét a lámpás készítés töltötte ki. Ebben az évben pauszpapíros-ragasztásos technikát választottunk: szép folyamatosan mindenki ragasztgatott díszeket a saját lampionjához. Munka közben és a mindennapos beszélgető körünkben nem maradhatott el, hogy felelevenítsük Szent Márton életének főbb eseményeit, illetve énekeljük, a kicsiknek megtanítsuk az aktuális énekeket. Szerdán hangszerekkel kísérve gyakoroltuk énekeinket.
A folyamatos esős idő következtében a hét első felében nem tudtunk levegőzni menni, így adódott az ötlet, hogy a „szobafogságban” nézzünk meg két részt a Magyar népmesék sorozatból, ami kapcsolódik mostani témaköreinkhez. Az egyik mese a „Király kis Miklós” volt – ebben a történetben a Sárkány ellopja a Napot, a Holdat és a Csillagokat, amiket a bátor vitéz visszaszerez. A másik mese (Az állatok beszéde) a „Tűz” témakörhöz kapcsolódott – a juhász kiszabadítja a tűzbe esett kicsi kígyót, s tettének jutalma, hogy megérti az állatok beszédét.
Az esti lampionos felvonulásra – szerencsére – elállt az eső, így nagyon sokan voltunk. Az iskolával közös rendezvényünk résztvevőinek lámpásai vonulás közben igazán szép és hosszú sorként világítottak az őszi estében. Az iskola udvarán tábortüzet körbeállva „melegedtünk” - kár, hogy hangosítás híján eközben nem hallottuk a rövid műsort. Az est záró eseménye volt, hogy a gyerekek némi kalácsot és (kakaó helyett) fűszeres meleg teát fogyaszthattak. Jó volt egy kicsit találkozni és beszélgetni szülőkkel, amire a szaladós munkanapokon nem mindig van idő.
Hetünk második fele az iskolai tanítási szünet miatt csendesebben telt, illetve azt tőlünk független események (fényképezkedés, fogorvosi bemutató a helyes fogápolásról, úszás) tarkították.

Das Thema unserer Woche war der „Martinstag“.
Wir haben die bekannten Lieder wiederholt und die neuen Laternen gebastelt. Wörter, die zum Thema angeknüpft haben: die Laterne, die Sonne, der Mond, die Sterne. Regel von einem unseres Gesellschaftsspiels: wir haben drei Karten mit Bilder (Sonne, Mond und Sterne), woraus ein Kind ein in seine Hände versteckt. (Vorher ein anderes Kind seine Augen zumachen muss.)Wir fragen vom Sucher: „Was fehlt jetzt?“ und er muss den Name des Bildes benennen. Ich verwende mit Bewusstsein mehrere Sterne, weil es eine Möglichkeit ist den Singular und den Plural zu üben: z. B.: „Die Sonne fehlt.“ „Die Sterne fehlen.“ Wir singen das Lied „Laterne, Laterne“ leise und der Sucher muss nach dem versteckten Bild aussehen. Wir können ihm helfen: wenn es nahe entsprechendem Platz geht, singen wir lauter.

Márton napi énekek megtekinthetők itt
Fényképek az esti felvonulásról

Kedves Szülők!
Többen készítettetek fényképeket. Ha szeretnétek, hogy mások is lássák, kérjük, juttassátok el (mammut-mail, pendrive, stb.)
Köszönjük mindenki részvételét!

2010. október 31., vasárnap

Októberi versek, énekek

Weöres Sándor: Tűz a házam, ispiláng

Tűz a házam, ispiláng,
hegyes tornya rőzseláng.
Piros-sapkás emberke,
mákot kaszál kertembe'.


Zipfel, zapfel,
Birn' und Apfel,
Birn' und Nuss,
suchen muss'.


Zwei Vöglein

Zwei Vöglein schlafen im Nest
- ganz fest -
Das Erste erwacht, flattert und lacht,
fliegt ein Stück
und fliegt zum Nest zurück.
Das Zweite erwacht, flattert und lacht,
fliegt ein Stück
und fliegt zum Nest zurück.
Jetzt fliegen sie Beide
über Felder und Weiden,
sie lachen vor Glück
und fliegen zum Nest zurück.
Zwei Vöglein schlafen im Nest
- ganz fest -

Énekek kottái megtekinthetők itt

2010. október 29., péntek

2010. október 25-29.

A hét témája: A tűz melege – őszi öltözködés


Ősz közepén járunk, lassan kezd hidegre fordulni időjárásunk, ezért fontosnak tartjuk megbeszélni a gyerekekkel, mivel „védekezhetünk” a hideg ellen. A hét első napjaiban arról ejtettünk szót, mivel tudunk fűteni ha fázunk. Beszélgettünk arról, hogy kezdetben az ősemberek tüzet raktak, ha hideg volt, hogy nagyszüleink, dédszüleink féltve mondták: „Tűzre, vízre vigyázzatok!” Felhívtuk a gyerekek figyelmét a tűz fontosságára, hasznosságára, hogy a levegőhöz és a vízhez hasonlóan, tűz nélkül sem tudnánk élni. Megbeszéltük mivel tudunk tüzet gyújtani, mi kell ahhoz, hogy égjen a tűz, megnéztük a levegő és a tűz kapcsolatát. A gyerekek élvezték az aprócska kísérletet, ha letakarjuk a tüzet egy kupakkal (vagyis nem kap levegőt) akkor elalszik. Elmondtuk Weöres Sándor: Tűz a házam, ispiláng című versét, énekes körjátékot játszottunk a „Tüzet viszek…” kezdetű dalra. Tűzzel kapcsolatos meséket hallgattak a gyerekek (Benedek Elek: Tűzmadár, A kiskakas gyémánt félkrajcárja).

A hét második felében az őszi öltözködésről beszélgettünk, milyen ruhadarabokat húzunk fel, ha hűvösebb az idő. Megemlítettük, mennyire fontos a réteges öltözködés, mivel ősszel még csalóka az időjárás, a napon melegebb van, ezért ha kicsit kimelegszünk, le tudjuk venni a kabátot, pulóvert. Nagyméretű lapra körberajzoltuk Balázskát, majd közösen „felöltöztettük”. Rajzoltunk neki, sapkát, pulóvert, nadrágot, csizmát, mindenki ügyesen kiszínezte a ruhadarabokat. Következő nap is „öltöztetőset” játszottunk, mindenki felöltöztethette saját magát papíron. A gyerekek kaptak egy lapot, melyen egy kisfiú, ill. egy kislány rajz volt, és színes papírból kivágott ruhadarabokat ragasztottak rá. Az elkészült műveket tovább díszíthették, sokszínű kis papír mintákkal (masni, őzike, napocska), a kislányok többsége kiszínezte a haját, szemét, arcát is a saját babájának. Elmondtuk közösen az „Aki fázik, vacogjon…” kezdetű versikét, meghallgatták a gyerekek a „Kucsmás szomszéd” című mesét.

Csütörtökön Hangoló előadáson vettünk részt, ahol különböző állatokról (lovakról, kígyóról) hallottunk, láttunk szórakoztató zenés műsort.

Fényképek a csütörtöki Hangolóról megtekinthetők itt
Ízelítő a Gyümölcskenyér c. műsor bemutató előadásából (Szivárvány Gyermekház) megtekinthető itt

2010. október 22., péntek

2010. október 18-22.

Diese Woche haben wir uns das Thema „Die Herbstfrüchte“ beschäftigt: der Apfel, die Birne, die Nuss, die Traube, die Pflaume. Wir haben unserem Hampelmann die Früchte anbieten. Bei diesem Spielsituation mussten die Kinder die Frageform benutzen: „Möchtest du …. essen?“ Die größeren Kinder waren mutvoll und sie haben die Frage gesagt.
Es gab eine Möglichkeit die Früchtewörter zu üben: beim Spiel „Herbstfrüchtekette“. Wir hatten fünf Tellern mit fünf verschiedene Früchte und fünf Kinder haben die Früchte spielweise gekostet. Aber: das erste Kind musste während der Kostprobe gesagt z. B.: „Ich esse eine Birne.“ Das zweite: „Ich esse eine Birne und eine Nuss.“ Das dritte Kind: „Ich esse eine Birne und eine Nuss und einen Apfel.“ und das Spiel ist weiter gegangen. Die Spielregel war nicht so einfach, aber die Kinder haben das Spiel ihnen gefallen. Beim Spiel haben wir ein neuen Reim gelernt: „Zipfel, Zapfel, Birn’ und Apfel, Birn’ und Nuss, suchen muss!“
Wir haben ein Domino mit Früchtebilder: wir haben mit dem bei einem Stuhlkreis gespielt.
Wir haben das Lied „Es war eine Mutter“ gesungen, und beim Spiel mussten die Kinder auch die Namen der Früchte benennen.
Wir haben mit Nüsse als Instrument gespielt und die gelernte Lieder wiederholt.
Wir haben Früchtebilder ausgemalt. Bei der Arbeit mussten die Kinder sagen welches Bild und mit welcher Farbe ausmalen möchten: wir haben die Themen „Früchte“ und „Farben“ verknüpfen.

Pénteken, mivel úszós gyerekeink is elmentek és több hiányzó is volt, együtt mentek a kicsik és nagyok tornázni. A gimnasztikai gyakorlatokhoz padokat használtunk, főgyakorlatként a mozgáskotta elemeinek megfelelő mozgást kellett végezni; hosszában egymás mellett lévő padokon kellett mászni; valamint a trambulinon jó magasra kellett szökdelni.
A testnevelés foglalkozás után még volt időnk jó néhány zenés játék, körjáték eljátszására.

2010. október 15., péntek

Gyerekszáj

Zöldségnapon a terménybábok készítése mellett zöldségkostoló is volt: amit csak lehetett, megpucoltunk, nyersen is megkóstólták a gyerekek.
Egy idő után Bazsi, aki kiscsoportos, ránk néz ártatlan szemeivel, és elnyújtva mondja az ő kis vékony hangján:
- Én már unom ezt a kajálást!

2010. október 11-15.

„Vitaminhét” az óvodában

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek mindennapi étkezésének részét képezze minél több zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Éppen ezért, óvodánkban idén is megrendeztük a „vitaminhetet”, melynek célja, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztási lehetőségeinek új módjával, elkészítésével. Kedden a zöldségnap keretében, „Karalábé Katáé” és kis barátaié volt a főszerep, csütörtökön, a gyümölcsnapunkon pedig „Vitamin Vili” segített nekünk sok-sok gyümölcsös finomságot készíteni.

Már hétfőn ráhangolódtunk a következő napra, beszélgettünk a zöldségekről, formájukról, színükről, ízükről, a növények részeiről. Fejbábok segítségével eljátszottuk a Répa mesét, amit rendkívül élveztek a gyerekek. Kedden érkeztek hozzánk az érdekesebbnél érdekesebb formájú és nagyságú zöldségek, amiket ezúton is nagyon köszönünk minden kedves szülőnek! Reggeli után egyből nekiláttunk a zöldségbábok elkészítésének. Az ügyes kis kezek szúrkodták a fogpiszkálókat a krumplikba, így jött létre sok kis krumplisüni. A fiúk nagy örömmel állítottak elő répamobilokat, kelkáposztalevélből és cukkiniből vitorláshajókat, uborkából és gesztenyéből kajakosokat, a lányok répa és karalábé szeletekből nyakláncokat fűztek, készült még gesztenyefejű pólyásbaba és pattiszon szoknyás benszülött lány is. Közösen megépítettünk egy csodás erdőt brokkoli fákkal, krumpli gombákkal és répavirágokkal. A gyerekek újabb és újabb ötletekkel álltak elő, amit mi örömmel segítettünk elkészíteni. Az alkotómunka közben kóstolgatták a nyers zöldségeket. A folyosó szépen lassan megtelt a zöldségek világának különös szereplőivel. A bábok elkészítése után, körbejártuk az óvodát, megtekintettük az összes csoport csodás munkáit.

Szerdán gyümölcsökkel ismerkedtünk, megtapogattuk a formájukat, megkülönböztettük őket színük, nagyságuk alapján. Játszottunk „gyümölcsvarázslót”, az asztalon letakart gyümölcsöket kellett felismerni alakjuk alapján. Bábsüni segített nekünk almákat gyűjteni, és számlálni, megállapítottuk hány almát szedett össze télire, hol van több-kevesebb. Énekes játékkal képzeletben ellátogattunk a „Kozári piacra”, ahol a gyerekek kofaként árulták a gyümölcsöket. Elsétáltunk Márti néniék kertjébe diót szedni, amit nagy örömmel fogadtak a gyerekek. Törtük, pucoltuk és kóstoltuk a finom diót, ízletes almákat rágcsáltunk hozzá és közben élveztük az őszi nap utolsó sugarainak melegét. Csütörtöki gyümölcsnapunkon közösen készítettünk kétféle gyümölcssalátát. Az egyik mézes-narancsos ízesítésű volt, a másikhoz egy kis joghurtot kevertünk. Mindenki kapott műanyag kést, amivel ügyesen szeletelték az almákat, narancsokat, szilvákat, a kisebbek szemezgették a szőlőket. Rettentően élvezték a salátakészítés minden pillanatát, örömmel végezték el a rájuk bízott feladatokat és végül boldogan fogyasztották a közös munka gyümölcsét!

Fényképek megtekinthetők itt

2010. október 8., péntek

2010. október 4-8.

Ezen a héten folytattuk a „Madarak ősszel” témakört.
- madárberkenye és tökmag fűzéséből készítettünk díszt
- madártollas indián fejdísszel eljátszottuk az „Indiánok és cowboyok” játékot
- megnéztük diafilmen Misi mókus történetét, aki a mese szerint megkereste Afrikában az örökké termő fa vidékét

„Die Vögel fliegen nach Afrika“
Wir haben ein Lied gelernt, das wie ein afrikanisches Lied klingt: Aramsamsam. Wir haben während des Singens verschiedenen Bewegungen gezeigt und wir haben das Lied immer mehr schneller gesungen.
Wir haben das Lied „Alle meine Entchen“ wiederholt und mit kleinen Entchenfiguren gespielt. „Die Enten können schwimmen und fliegen.“
Wir haben Äste im Hof gesammelt und einen Nest den Vögeln gebaut. Eine Gedichte gelernt: „Zwei Vöglein“. Wir haben mit kleinen Vögleinfiguren gespielt, dann zwei Kinder haben Kopfschmuck bekommen und sie sind wie die Vöglein geflogen nach dem Text der Gedichte.
Die Kinder hatten Möglichkeit Vöglein auszumalen.
Mehrmals regnete es in der Woche: wir haben das Spiel „Ging einmal im Regen“ gespielt.
Wir haben unsere Bewegungsspiel über das Wetter aufgefrischt, indem konnten die Kinder die Aussagen erkennen: „Die Sonne scheint.“ „Der Wind weht.“ „Es regnet.“

2010. október 1., péntek

2010. szeptember 27-október 1.

A hét témája: „A levegőben repülő élőlények: Madarak”

Megfigyeltük séta közben a madarakat, rovarokat (vizuális észlelés, figyelem fejlesztése), megneveztük őket (lepke, katicabogár, vadkacsa, veréb, cinke, gólya, stb.). A múlt héten sétát tettünk a tó körül, láttunk vadkacsákat és egy üres gólyafészket, ebből adódóan beszélgettünk a költöző madarakról, illetve azokról, melyek hidegben is itt maradnak.
Madaras képeket nézegettünk, kiválogattuk melyek a költöző, ill. a nem költöző madarak (vizuális észlelés és a differenciálás fejlesztése).
Utánoztuk a madarak mozgását, nagy karcsapásokkal a gólyát, vállra tett kézzel, kis karmozgással a cinkét. Gryllus Vilmos: Dalok című lemezéről a „Gólya” és a „Cinkehívogató” zenére körbe-körbe „repdestünk” a teremben, tapsra megálltunk felhúzott lábbal, gólyát utánozva, ill. ha megállt a zene, a kis „cinkék” berepültek a fészekbe (szőnyegre ültünk).
Választhattak a gyerekek madaras képeket, melyeket kiszíneztek, valamint feladatlapon fel kellett ismerniük az egyforma madarakat és azokat ugyanolyan színre színezni (vizuális észlelés, figyelem, differenciálás, és a finommotoros képességek fejlesztése).
Mesehallgatás során „A rút kiskacsa” történetét hallgathatták meg a gyerekek. Utána beszélgettünk a mesében elhangzott madarakról, a hattyú elköltözik télen, a kacsa nem (értelmi képességek, és a memória fejlesztése). A meséhez kapcsolódóan, színes papírból hattyút hajtogattunk a nagyobbakkal, a kicsik addig kacsás és hattyús képeket színeztek.
Új versként a Csiripelő kismadarat elmondtuk közösen, a nagyobbak hamar megjegyezték és pár ismétlés után, ügyesen egyedül is el tudták mondani.
Fakanálból és színes kartonból gólyát készítettünk (ragasztás technikájának elsajátítása, finommotorika fejlesztése), melyekkel utána egész nap élvezettel játszottak.
Csütörtökön a „Népmese Világnapja” alkalmából a „Kóró és a kismadár” című magyar népmesét hallgatták meg a gyerekek.
Pénteken a „Zene Világnapját” ünnepeltük, ehhez kapcsolódóan a „Kerekerdő Zeneműhely” hangszeres, táncos előadásán vettünk részt.


Fényképek megtekinthetők itt
Újcágcikk a Zene világnapjáról

Gyerekszáj

Fakanálból gólya bábot készítettünk, amit pénteken vihettek haza a gyerekek.
Viki nagy boldogan mutatja kincsét keresztapjának és kérdezgeti:
- Tudod milyen madár a gólya?
- Fekete.
- Nem!
- Hát akkor nagy.
- Nem!
- Hosszú lábú?
- Nem!!! Nem érted Csabi? ÖLTÖZKÖDŐ!

2010. szeptember 30., csütörtök

Szeptemberi versek, énekek

Amiket szeptemberben mondogattunk:

Nagy Bandó András: Szappanbuborék
Szappanbuborék,
ide lép, oda lép.

Szappanbuborék,
üde zöld, üde kék.

Szappanbuborék,
ez a zöld, az a kék.

Szappanbuborék,
ez a föld, az az ég.

Csiripelő kismadár
Csiripelő kismadár
Ágról-ágra száll.
Csiripelő kismadár
Hangja messze száll.

Hallja már, hallja már
Ki messzeföldről arra jár.
Hallja már, hallja már
A rét csilingelő harangját.


Ich heiße Daumen, bin dick und nicht groß.

Ich heiße Zeigefinger, doch zeig ich nicht bloß.
Ich heiße Mittelfinger und steh mittendrin.
Ich heiße Ringfinger, trag gern einen Ring.
Ich heiße kleiner Finger und bin zwar nur klein,
doch möchten die anderen nicht ohne mich sein.


Da oben auf dem Berge, 1, 2, 3,
da tanzen kleine Zwerge, 1, 2, 3,
da unten auf der Wiese, 1, 2, 3,
da sitzt ein großer Riese, 1, 2, 3.


Énekek kottáit lásd itt

Szeptember 30: A népmese világnapja

Intézményünk - óvoda és iskola - rajzpályázatot hirdetett "A népmese világnapja" alkalmából, melynek témája "Vár, király, sárkány" volt.
Mi a "Király kis Miklós" c. mesét választottuk ki, ehhez készítettek középsőseink és nagycsoportosaink illusztrációt. Johanna és Mirci rajzát érdemesnek találta a zsűri, hogy kiállítsák az iskolában.

Gratulálunk a lányoknak!

A rajzokról készült fényképek itt láthatók.

2010. szeptember 24., péntek

2010. szeptember 20-24.

Folytattuk a „Levegő” témakör feldolgozását, e heti mottónk:

„Tekereg a szél”

Igyekeztünk változatos körülmények között megfigyelni a levegő mozgását:
- a csoportszobában, ahol a gyertyaláng mutatta, jár-e a levegő (előtte alaposan megnéztük a különböző alakú gyertyák formáját, megszámláltuk, összehasonlítottuk a gyertyákat pl. nagyság szerint)
- a játszótéren, ahova pálcára tűzött szalagokat vittünk
- elsétáltunk a tóhoz, megfigyelni, hogyan fodrozza a szél a vizet

Vershallgatásként elmondtuk Szabó Lőrinc: A szél meg a nap c. versét.
Beszélgettünk az évszakokról. Bár ősz van, az időjárás sokszor hasonlít a tavaszira: táncoltunk a Tavaszi szél vizet áraszt énekre.

- Wir haben das Lied „Es war eine Mutter“ wiederholt und das Spiel und die gehörende Wörter geübt. Wir haben die Namen der Jahreszeiten aufgefrischt.
- Wir haben ein neues Lied gelernt: „Wenn der frische Herbstwind weht“
- Wir haben einen Drachen geklebt aus Papier. Die großen Kinder mussten auf die Form aufpassen.
- Wir haben einander und die Kerze gezählt
- Unsere Gesellschaftsspiele:
            a., Memory mit entsprechenden Aussagen
            b.,ein Bewegungsspiel: die Kinder spazieren in der Kreismitte (wie sagen den Reim „Da oben auf den Berge“ zusammen) dann sagt der Spielleiter ein Aussage und die Kinder müssen die gehörigen Bewegungen machen.
           c., Wir haben mit einem Luftballon gespielt.
- Aussagen zum Thema:
„Es ist Herbst.“
„Der Wind weht.“
„Die Sonne scheint.“
„Es regnet.“
„Der Drache fliegt hoch und nieder.“
„Wir machen Luft, wir blasen den Luftballon.“

2010. szeptember 17., péntek

2010. szeptember 13-17.

E hetünk témája: „A levegő, mint az élet egyik lételeme”

Beszélgettünk a levegő fontosságáról, gyakoroltuk a helyes légzést (orron be, szájon ki). Hogyan kell orrot fújni („kis elefánt, nagy elefánt”)?
Mire használjuk még a levegőt, mit tudunk felfújni a szánkkal? (autógumi, bicikli kereke, lufi, gumimatrac, labda, stb.)

Tapasztalások:
Lufit, vízbe buborékot, és szívószállal szappanbuborékot fújtunk.
Elmondtuk Nagy Bandó András „Szappanbuborék” című versét.
Megbeszéltük hogyan lélegeznek az állatok. Mivel lélegeznek a szárazföldön, és mivel a vízben élők. Állatos képeket nézegettünk, különválogattuk a szárazföldi és külön a vízi állatokat. Majd kiszíneztük az állatokat, és két kartonlapra felragasztottuk őket, egyik lapra a vízben élőket, másikra a szárazföldieket.

Mindenki kedvére választhatott vízi állatos színezőt, amit nagyon ügyesen színeztek ki a gyerekek.
A mese témája is ehhez kapcsolódott: Bálnamese (Égbőlpottyant új mesék).

Testnevelés során légzőgyakorlatokat végeztünk: orron be, szájon kifújni, mintha lufit fújnánk, mintha méhecskék lennénk, vagy legyek, szúnyogok, sziszegtünk, mint a kígyók. Utánoztuk az állatok mozgását (csibejárás, békaugrás, fókamászás, tekeregtünk, mint a kígyók). A mozgáskottalapok segítségével végeztünk gyakorlatokat (futás, majd a lapon lévő állatfigura utánzása, nyuszi, medve, béka, stb.).

Készítettünk szívószállal fújt képet, amit nagyon élveztek a kicsik és a nagyok egyaránt. A csodás „alkotásokat” kitettük a faliújságra.

2010. szeptember 14., kedd

Szülői értekezlet

Összegyűjtöttük emlékeztetőül, amikről beszélgettünk:

- rövid bemutatkozás, elérhetőségeink, csoportunk összetétele, óvónők munkarendje
- házirend és az óvoda megújult, kompetencia alapú nevelési programja
- intézményünk gyermekvédelmi felelőse: Bakonyi Anna – óvónő (Nyuszi csoport), iskolapszichológus:   Németh Anita (30/ 59-65-826)
- Szülői Munkaközösségi tagok csoportunkban:
Krasznai Tiborné - Móni, Pápainé Deményi Ágnes
Ha valaki szeretne még a Szülői Munkaközösség tagja lenni, kérjük, jelezze a csoportban.
- félévenként továbbra is 1500 Ft a csoportpénz, valamint a jelenlévő szülők megszavazták, hogy legyen a gyerekeknek PI-víz. Erre 500 Ft-ot szedünk egyszeri alkalommal, ami elegendő az egész tanévre. Mindkét összeget kérjük szeptember-október hó folyamán befizetni.
- különfoglalkozások (lsd. szórólapok), iskola-előkészítő a nagycsoportosoknak
- péntekenként tornázunk a tornateremben: 10-10.30-ig a kicsik, 10.30-11-ig a nagyok. A kicsiknek elegendő, hogy kényelmes ruhában és biztonságos lábbeliben vannak, a nagyoknak kérünk szépen torna pólót és rövid nadrágot – velük már átöltözünk a testneveléshez.
- újságrendelések (lsd. szórólapok)
- az újság és egyéb pénzek befizetésével az éppen délutános óvónőt keressétek
- köszönjük a hozott gyümölcsöket, zöldségeket, kérjük, továbbra is segítsétek, hogy a gyerekek rendszeresen fogyaszthassanak belőlük napközben is. Egyéb enni- és innivalót ne hozzanak a gyerekek, kapnak mindent az óvodában.
- kérünk szépen a lányoknak fésűt
- kérjük, ne feledkezzetek el péntekenként a törölközőket hazavinni, valamint célszerű a zsákban tartalék törölközőt tenni, hogy ne maradjon el hétfőn a tiszta törölköző
- az ágyneműk cseréje 3 hetente van, amit akkor is le kell húznunk, ha éppen hiányzik a kisgyerek. Kérjük, ekkor is gondoskodjatok a hazavitelről.
- lehetőség van olyan, sarkán gumival rögzített lepedő rendelésére (990 Ft/db), ami kimondottan a műanyag fektetőkre illik, és nem csúszkál a gyerekek alatt. Aki kér, jelezze a mellékelt lapon.
- folytatódik a fogászati klinika által szervezett 3 éves fogászati program a tavalyi kiscsoportosok, nekik biztosít időnként fogászati eszközöket a klinika
- folyamatosan figyeljétek a faliújság híreit, illetve az „Üzeneteken” jelezzétek, ha nem jön a gyermek, vagy aznap nem alszik itt, vagy nem a szokott módon/személlyel megy haza, stb.
- csoportunk életéről honlapot szeretnénk működtetni, melyhez hozzájárulásotokat kérjük. Részleteket lsd. személyesen.
- bármi észrevételetek, kérésetek van, kérjük jelezzétek.

Köszönjük.