2012. december 29., szombat

Adjon Isten minden jót ...

... ez új esztendőben!
Jobb időt, mint tavaly volt,
ez új esztendőben!
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
jó termést és jó vásárt,
ez új esztendőben!

Örömteli 2013-as esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

2012. december 27., csütörtök

2012. december

Ez a hónap bizonyára minden család életében sok-sok tervvel, teendővel tarkított időszakot jelent. Izgalommal telik az adventi várakozás, a naptár ablakocskáinak nyitogatása, számoljuk, hogy mennyit kell még aludni a várva várt ünnepig. Készülődünk testben és lélekben, hiszen szeretnénk örömtelivé, emlékezetessé tenni gyerekeink számára a Karácsonyt.
Az óvodában is sűrűsödtek az események. A Mikulás látogatását követően sokszor beszélgettünk december végi ünnepünkről, gyakran kerültek elő olyan szavak, mint "ajándék", "titok", "szeretet". Az adventi koszorú fényénél énekek, versek segítségével próbáltuk kifejezni a szívünkben lévő várakozást. A nagyobbacska gyerekek már jól ismerték a kis Jézus születésének történetét, szívesen mondták el a többieknek is. Örömmel forgattuk az otthonról hozott mesekönyveket, óvodás énekes könyveinket.
Ajándékot kapni jó, de adni talán még jobb: nagy titkolózás közepette mi is ajándékkészítésbe fogtunk. A dióhéjak festegetése, a lisztgyurma szívecskék formázása közben családtagjainkra gondoltunk, s reméltük, hogy kezünk munkájával örömet tudunk majd szerezni.
Sok apró esemény tarkította az utolsó heteket:
- a "Mária kis szamara" című történetet játszotta el nekünk Gaál Marianna lelkésznő. Közös énektanulás egészítette ki a karácsonyi történetet, amit a hátralévő napokban is szívesen emlegettünk.
- december 13-án felelevenítettük a Luca napjához kapcsolódó népszokásokat, búzát ültettünk, szalonnát kóstoltunk ("Luca, Luca kity-koty ... ha nem adnak szalonnát ...").
- elsétáltunk megnézni a Kultúrház által szervezett "Bóbita 50" című kiállítást. Sok-sok mesére ismertünk rá a látott bábok alapján.
- az óvodai karácsonyt megelőző napon még egy báb- és énekes műsort megtekintve hangolódhattunk rá az elkövetkező ünnepre.
December 20-án feldíszített karácsonyfa várta a gyerekeket. Reggeli után igyekeztünk kicsinosítani magunkat erre az ünnepnapra, s várakoztunk, hogy mikor halljuk az angyalok csengőjét. Csendben énekelgetve könnyen észrevettük a jelet, s izgatottan mentünk a csoportszobába. Közös énekléssel, verssel köszöntöttük a Kisdedet, majd szépen, sorban megnéztük, mi minden került a fa alá. A délelőtt hátralévő részében az önfeledt játéké volt a főszerep: nagy örömmel vették kezükbe új játékaikat az Őzgidák, amiket csak egy-egy sütemény, rágcsálnivaló kedvéért tettek le. 
Köszönjük a karácsonyra kapott finomságokat!

Az ajándékkészítés pillanatairól készült képek megtekinthetők itt
Fényképek decemberi eseményekről

2012. december 21., péntek

2012. novemberi-decemberi énekek, versek


Tamkó Sirató Károly:Törpetánc

Fenn a hegyen
körbe – körbe …
Tűztáncot jár
három törpe.

Rátiporva
kőre – rögre,
azt huhogják
 megpörögve:

Hipp – hopp
hepe – hupa,
Avar – muhar,
 jaj de puha!

Zeng a dalunk
mindörökre:
Törpe Bögre,
Görbe Bögre!


Nüsse knacken, Nüsse knacken,
eins, zwei, drei,
Nüsse naschen, Nüsse naschen,
das ist fein.


Palotai Boris: Boldog Karácsony

Hó hull, hó hull
Tündérálom
Suhanva száll a
Világon.
Fehér csipkés
Mennyországi fákon
Megérkezett
Már a karácsony.
Fenyőillatú drága béke
Jöjj, jöjj az emberek szívébe.
Sziporkáznak a csillagok
Karácsonyi béke ragyog.
Ajándék
   Titkos
       Örömét
            Várom
Boldog karácsony,
Boldog karácsony.


Énekek kottái megtekinthetők itt

2012. december 7., péntek

2012. december 3-7.

A Mikulás hete – talán nem meglepő – a készülődéssel telt. A gyerekek már hétfőn izgatottan várták a puttonyos vendég érkezését, amikor csak tehették, az erre az alkalomra tanult dalokat énekelgették. Hogy ne csak dalokkal hangolódjunk rá a várva várt ünnepre, mindenki elkészítette a saját Mikulás csizmáját: az előre kivágott csizma formákat saját kezűleg festették pirosra, majd száradás után saját ízlésük szerint díszítették prémmel (vatta) és apró formákkal a gyerekek. Mindenki büszke volt az elkészült csizmákra, amiket az öltözőben az anyukák, apukák is megcsodálhattak.
Szerdán az óvó nénik egy része előadással kedveskedett a gyerekeknek, amiből megtudhattuk, hogyan készül otthonában a Mikulás december 6-ra. A gyerekek nagyon élvezték a műsort – különösen, amikor felismerték, hogy Márti néni játssza a Mikulást – , és az előadás végén kapott szaloncukor sem volt ellenükre.
Csütörtökön aztán már tényleg ellátogatott hozzánk a Nagyszakállú, és örömmel hallgatta a sok-sok dalt, amivel készültünk a fogadására. Felcsendült a „Hull a hó …”, a „Hull a pelyhes …”, a „Ha-ha-ha havazik …”, és a „Télapó itt van …” is. A Mikulás, miután meggyőződött róla, hogy ide csak jó gyerekek járnak :-), és megígértette velünk, hogy jövőre is jók leszünk, kiosztotta a névre szóló kis csomagokat, majd elbúcsúzott, hogy a többi csoportot is meglátogassa.
Péntekre ez az ünnep ugyan véget ért, de nem szomorkodunk, hiszen el is kezdhetjük a készülődést a következőre. De ez már egy másik történet … :-)

Fényképek megtekinthetők itt

2012. november 30., péntek

2012. november 26-30.

Ende November und Anfang Dezember bilden eine aufregende Zeitperiode für die Kinder, die sehr auf den Nikolaus warten.
Wir haben uns mit diesen Themen beschäftigt: wann er kommt (wie viele Tage müssen wir noch schlafen), was wir für ihn singen, was wir von ihm bekommen möchten, u. s. w.
Wir konnten zwei Themen auffrischen:
-         - „die Spielzeuge“: unser Nikolaus-Handpuppe ist gekommen und es gab verschiedene Süßigkeiten und Spielzeuge in seiner Tasche
-        -  „die Farben“: wir haben einen kleinen grüner Kranz mit bunten Herzen geschmückt
Wir haben einen neuen Reim und zwei Lieder gelernt: „Nüsse knacken, Nüsse knacken“, „Nikolaus, komm ins Haus“ und zum Advent „Advent, Advent, ein Lichtlein brennt“ – die die Kinder ganz schnell angeeignet haben. Früher haben wir ein CD zum Weihnachten bearbeitet, worin es ein schönes Lied gibt: „Kleiner grüner Kranz“. Wir haben den Refrain gelernt und einen Papierkranz mit Kleben gebastelt.
Wir haben unser Gruppenzimmer geschmückt, den Adventkranz gesucht, den neuen Kalender mit vielen Feiertagen gezeichnet und wir warten mit Geduld auf den 6. Dezember.

2012. november 24., szombat

"Backe, backe Küchelchen"

Ebben az évadban érdekes kezdeményezésről olvashattunk a Bóbita Bábszínház műsortervezetében: „Süssünk, süssünk valamit! – anekdotamesék egy sváb konyhából”, melyet ajánlanak családoknak, illetve nemzetiségi óvodáknak, iskoláknak is. A darab „utazó” előadás formájában is kérhető, azaz a két előadó: Papp Melinda és Tóth Krisztina igény szerint elmennek egy-egy intézménybe. Egy ilyen előadás részesei lehettek a kozármislenyi óvoda német nemzetiségi csoportjai is november 21-én.
Izgatottan vártuk ezt a napot, hiszen tudtuk, hogy a Bóbita Bábszínház olyan védjegy, akiktől eddig is igényes, gyerekközpontú, művészi előadást láthattunk. Most sem kellett csalódnunk: az eredeti, sváb tárgyi eszközből összeállított díszlet, a történetet hitelesen aláfestő zene, a színésznők előadásmódja mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink szép élménnyel gazdagodhassanak. A kerettörténet német-sváb nyelven játszódott, melybe jól illeszkedett egy-egy ismert gyermekmondóka beleszerkesztése. Egyszerű szavak, kifejezések hangzottak el, amik az előadók mozdulataival, mimikájával kiegészítve könnyedén érthetők voltak a gyerekek számára. Az összetettebb történeteknél magyar és sváb nyelvet ötvöző kifejezéseket hallhattunk, ami teljesen hiteles volt – úgy érezhettünk magunkat, mintha valamelyik baranyai sváb falucska utcáján lennénk.
„Dolgosak és vidámak a reggelek a kicsiny konyhában, ahol Kati (svábosan Khádi) asszony a nap legnagyobb részét tölti. Persze ha Lizi, a szomszédasszony megérkezik a piacról és beköszön pár percre, akkor muszáj leülni egy kis tereferére. Hol Kati mesél az almával feleségül kért leányokról meg a 30 évvel az esküvő után eljárt menyasszonytáncról, hol Lizinek jut eszébe egy történet a takarítás közben elalvó háziasszonyról. Mindeközben feltűnik egy-egy váratlan vendég is a stelázsi környékén, de végül elkészül a finom sváb krumplis pogácsa vagy pfutni.”
Guten Appetit! – mondhattuk mi is az előadás végén, amikor finom, friss pogácsával kínáltuk meg a gyerekeket. Reméljük, hogy szívesen emlékeznek vissza óvodásaink erre a szép bábműsorra.
Köszönjük a Kozármislenyi Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatását.

Az előadáson készült fényképek megtekinthetők itt

2012. november 23., péntek

2012. november 14-23.

Ebben az időszakban két fő témánk volt. Elsőként megismerkedtünk a tűz tulajdonságaival, mind pozitív mind negatív szempontból. Megbeszéltük, mi mindenre lehet használni a tüzet, és azt is, mivel tud ártani nekünk, illetve hogyan lehet elkerülni ezeket az eseteket. Felelevenítettük, amit a tűzriadóról tanultunk még szeptemberben, és megbeszéltük, kinek milyen tűzzel kapcsolatos élménye van. Ezeket az élményeket aztán zsírkrétával meg is rajzoltuk, így sok szép és ötletes alkotás született. Tanultunk egy tűzzel kapcsolatos verset is, Tamkó Sirató Károly: Törpetánc c. versét, amit el is játszottunk.

A másik témánk az ünnepekre való ráhangolódás, és ennek kapcsán a hónapok felelevenítése volt. Megbeszéltük, hogyan követik egymást a hónapok, melyik milyen évszakba tartozik, és melyik az a hónap, azon belül pedig az a nap, amit már mindenki annyira vár. Természetesen mindenki rögtön tudta, hogy a Mikulásra gondolunk, és többen lelkesen el is mesélték, hogy ők már megírták a kívánságlistájukat a Mikulásnak, és igyekeznek jól viselkedni. Hogy decemberben illőképp tudjuk köszönteni rég várt vendégünket, megtanultuk a „Hull a hó” c. dalt, és hogy biztosan szépen tudjuk előadni, meg is beszéltük az énekben előforduló ismeretlen kifejezéseket. Megnéztük, milyen is a zúzmara, és vajon hogy nézhet ki egy ökörszem. A Mikulásnak szép rajzokat is készítettünk, hogy megmutassuk, mi hogy képzeljük el a lakhelyét. Reméljük, örülni fog a munkáinknak.

2012. november 15., csütörtök

Gyerekszáj

A 3 éves Marci nagyon szeret autókkal játszani.
Egyik délután Ancsa nénivel az asztalnál autózgatnak, és sajnos ütközés is előfordult, megsérült az egyik jármű.
Marci tudja a megoldást, örömmel közli:
- Megyek és megnézem az alkatrészt a NETERNETEN!

2012. november 14., szerda

Bábműsor

Óvodánkban november 21-én, szerdán a Bóbita Bábszínház "Süssünk, süssünk valamit! Backe, backe Küchelchen!" c. előadását láthatjuk, melyre kérünk szépen gyerekenként 500 Ft-ot.
Az előadást a Kozármislenyi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatja.

2012. november 5-12. Márton nap az óvodában

Az őszi szünet utáni időszak a Márton napi készülődéssel és ünnepléssel telt.
Elsőként felelevenítettük Szent Márton életét, hiszen az ő segítőkészsége, emberek iránti szeretete él máig is oly elevenen, hogy emlékezzünk rá minden év novemberében. A kisebbeknek új esemény volt mind a történet, mind az ünnephez kapcsolódó szokások, a nagyobbak már fel tudták idézni az elmúlt évek emlékeit. A tavalyi készülődésünk, ünnepünk fényképeit le is vetítettük – ez igen tetszett a gyerekeknek: örömmel nézték volt ovis társaikat, illetve magukat, hogy mennyit nőttek és változtak egy év alatt.
Az idei lámpásunkat krumplinyomat technikájával készítettük, ami könnyedén ment minden kisgyereknek. Arra kellett ügyelni, hogy ne kerüljön sok festék a nyomatra, mert könnyen eláztatta volna a vékony krepp-papírt. Mutatós, sárgán világító lámpásokat sikerült varázsolnunk a hétfői felvonulásra. Öltözőnket a Márton naphoz kapcsolódó színezőkkel díszítettük. (Megbeszéltük, hogy egy-egy kép hogyan kapcsolható ehhez az ünnephez.)
A már ismert Szent Mártonnak ünnepén k. dalunk mellé egy újat is tanultunk: Kommt, wir woll’n Laterne laufen. Az énekben előforduló szókincset (die Laterne, die Kerze, die Sterne, der Mond, das Pferd) memória játék formájában tanultuk, gyakoroltuk. Igen megkedvelték a gyerekek énekeinket, napközben is sokszor kérték, hogy „Még! Még!”
A hétfői ünnepen először furcsának tartották a gyerekek, hogy miért várjuk meg együtt a reggelit, de a közösen megterített asztal, a besötétített szoba, a lámpások fénye, a halkan szóló zene megéreztette velük, hogy ez a nap más, mint a többi. Az ilyenkor gyerekeknek kedveskedő kakaó és kalács is biztos finomabb volt, mint máskor!
A délelőtt folyamán vendégségbe mentünk a Csibe csoportosokhoz, ahol együtt nézhettük meg Márton lovag történetét a pillangós gyerekek előadásában. A rövid előadást közös körjáték, tánc zárta. Ezt követően meggyújtottuk minden kisgyerek lámpását és énekelve körbe sétáltuk az óvodát – az is ízelítőt kapjon a lámpásos felvonulás hangulatából, aki nem tudott eljönni az igazi, esti felvonulásra.
Este sok-sok gyerek és felnőtt gyűlt össze az iskola udvarán, hogy égő mécseseinkkel fényt vigyünk a sötétedő, őszi estébe. Együtt, hosszú sort alkotva mentünk a kultúrházhoz, ahol tábortűz, közös éneklés, finom sütemények, meleg tea várták az ünneplőket.

Köszönjük a szülők részvételét, segítségét a finomságok elkészítésében!

Fényképek megtekinthetők itt

2012. november 7., szerda

Gyerekszáj

Ebben az évben sok ünnepnap körül alakult ki munkarendváltozás, gyakoriak a szombati munkanapok. Ilyenkor összevont csoportokkal tartunk ügyeletet.
Bianka kérdezte november 10. előtt:
- Mikor lesz össze-vissza csoport?

2012. október 31., szerda

2012. szeptemberi - októberi versek, énekek


Hétfőn heverünk,
kedden keverünk,
szerdán szemezünk,
csütörtökön csücsülünk,
pénteken pipálunk,
szombaton szitálunk, 
vasárnap titeket vendégségbe várunk.


Ich bin Peter,
du bist Paul.
Ich bin fleißig,
du bist faul.
Eins, zwei, drei,
du bist frei!
(oder beim Spiel: Komm herein!)

Csoóri Sándor: Dióbél bácsi

Ki lakik a dióhéjban? 
Nem lakhat ott bárki, 
Csak Dióbél bácsi. 
Ha rácsapsz a dióhéjra 
Kinyílik a csontkapuja 
És cammogva előmászik 
Vén Dióbél bácsi- 
Csak a szádat 
Tátsd ki! 

Der Apfel ist rund,
der Apfel ist bunt.
Ich trag' den ins Haus
und komm' wieder raus.


Énekek kottái megtekinthetők itt

2012. október 26., péntek

2012. október 24-26.

Wir hatten eine kurze Woche: wir waren nur drei Tage im Kindergarten.
Wir haben mit solchen Themen weitergearbeitet, wie „Obst im Herbst“ oder „Wir waren auf dem Markt“, b. z. w. das Thema „Die Farben“ aufgefrischt.
-  wir haben einen neuen Reim gelernt: „Der Apfel ist rund“
-  wir haben verschiedene Dinge sortiert: ist das rund oder nicht rund? (Ich war neugierig während des Spiels, ob die Kinder das Wort „rund“ verstehen – die Probe ist gut gelungen. )
-  wir haben den neuen Reim gesagt und inzwischen einen Apfel herum gegeben. Am Ende des Reims musste das Kind auf den Teppich sitzen, das eben den Apfel gehalten hat. Die geschicktesten Kinder sind bis Ende des Spiels im Kreis stehen geblieben.
-  wir haben einen bunten Apfel gemalt: ich habe den Kindern drei Farben (gelb, grün, rot – die für einen Apfel möglich sind) gegeben und jetzt durften sie die Farben vermischen! Die Kinder haben mit ihren Zeigefingern gearbeitet.
-  ich habe den Kindern das Märchen „Die riesengroße Rübe“ erzählt
Es waren Möglichkeiten den Wortschatz aktiv zu üben: wir haben das Spiel „Hatschi-patschi“ aufgefrischt (Benutzung der Aussagen „Wer bist du?“ und „Ich bin …“) und ich habe einen kleinen Dialog zum Kauf-Spiel zusammengesetzt. Wir haben ein kleines Geschäft mit Obst, Gemüse und Kasse eingerichtet und die Käufer sind kommen. Die Kinder mussten die Begrüßungsformen nutzen, auf die Frage „Was möchtest du kaufen?“ antworten und die Münzen zählen. Später habe ich auch die Verkäufer-Rolle den Kindern übergegeben. Die Kinder haben an diesem Spiel gern teilgenommen.

2012. október 19., péntek

2012. október 15-19.


Ezen a héten az ősz és a család álltak a középpontban. A hétfői frissítő torna után kedden a hangunkat edzettük: új dalként megtanultuk a Hej, vára, vára énekes játékot, felelevenítettük a Lipem-lopom a szőlőt, és érkezett egy vendégünk is a Zeneovis Ági néni személyében, akitől kaptunk egy játékos ízelítőt a hétfői Zeneovik hangulatából.
Szerdán a családról beszélgettünk, mindenki elmondhatta, hányan vannak a szűk családban, és fel is sorolhatta a családtagjait név szerint. Megnéztünk néhány fényképet is, amiknek kapcsán beszélgettünk arról, milyen típusú fotókat lehet készíteni (családi fotó, tájkép, csoportkép), illetve milyen alkalmakon szoktunk fotózkodni.
Csütörtökön egy kis meglepetéssel készültünk. Mindenki ahogy megérkezett az óvodába, felragaszthatott néhány színes papírból tépett őszi levelet a közös őszi faágunkra, így mindenki részt vehetett Ancsa néni szülinapi ajándékának elkészítésében. Amikor elkészültünk, és mindenki jelen volt, körbeülve felköszöntöttük az ünnepeltet a szokásos születésnapi dalunkkal, és átadtuk az ajándékot is.
Pénteken a fényképezkedés volt a nap eseménye. Akik korábban feliratkoztak, szép ruhába öltözve, kicsinosítva, kettesével elmehettek a torna terembe, hogy ott szebbnél szebb fotókat készíthessenek róluk. Mivel mindenki ügyesen követte a fotós bácsi utasításait, hamar végeztünk, és bőven maradt időnk, hogy felelevenítsünk egy már tavaly is tanult verset: Csoóri Sándor Dióbél bácsi-ját. Ennek kapcsán megbeszéltük, mi lehet a dió csontkapuja, és kipróbáltuk, milyen cammogva járni. A hetet végül egy vidám játszóterezéssel zártuk.

2012. október 17., szerda

Munkarend változások októberben, novemberben

E hónap végén és november elején az alábbiak szerint alakulnak a munkanapok, szabadnapok, ünnepnapok:

október 20 - szombat
október 21 - vasárnap
október 22 - hétfő: szabadnap!
október 23 - kedd: ünnepnap
október 24 - szerda
október 25 - csütörtök
október 26 - péntek
október 27 - szombat: munkanap (okt. 22. helyett),
                    az óvodában nevelés nélküli munkanap!
október 28 - vasárnap
október 29 - hétfő: iskolai őszi szünet,
                    az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
október 30 - kedd: iskolai őszi szünet,
                    az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
október 31 - szerda: iskolai őszi szünet,
                    az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal
november 1 - csütörtök: ünnepnap
november 2 - péntek: szabadnap!
november 3 - szombat
november 4 - vasárnap
november 5 - hétfőtől normál munkanapok
...
november 10 - szombat: munkanap (nov. 2. helyett),
                        az óvodában ügyeletet tartunk összevont csoportokkal

2012. október 12., péntek

2012. október 8-12. Vitaminhét az óvodában

Ezen a héten az őszi zöldségeké, gyümölcsöké volt a főszerep.
Tevékenységeink fő célja volt, hogy ismerkedjenek meg a gyerekek a különböző termésekkel, ha nyersen is ehetők, kóstolják meg azokat, illetve savanyúság készítésével igyekeztünk szemléltetni, hogy miként lehet az ősz ízeit télire eltenni. Az anyagbeszerzést ebben az évben közös programként szerveztük, vagyis együtt mentünk el a piacra illetve a boltba vásárolni.
Kedden a középső és nagycsoportosokkal a pécsi Vásárcsarnokba utaztunk zöldségeket venni. A buszos utazás igen tetszett a gyerekeknek, élvezték ezt a számukra nem szokványos közlekedést. Hamar eljutottunk a piaci forgatagig, belevetettük magunkat a sok szép termény, vásárolnivaló közé. Először sétáltunk egy kört a Vásárcsarnokban, majd egy kozármislenyi ismerős néninél válogattuk össze a savanyúsághoz valókat: vásároltunk kétféle paprikát, karfiolt, sárgarépát, káposztát, uborkát, mutatóba céklát, padlizsánt. A néni ajándékképpen akarta adni a sok-sok finomságot, de végül elfogadott az előzőleg összegyűjtött 200 Ft-osokból három darabot. Hiszen a vásárláshoz a fizetés is hozzátartozik! Hamar tele lett a kosarunk, megköszöntük a zöldségeket, majd még egy kis piaci séta után elmentünk a közeli játszótérre egy kicsit szaladgálni, mászókázni a visszafelé jövő busz indulásáig. Az óvodában megmutattuk a kicsiknek, hogy miket vásároltunk, mindenki elmesélhette, hogy neki mi tetszett legjobban a délelőtti kirándulásból.
Szerdán nekiláttunk a savanyúság készítéséhez. A kisebbek a paprika mosásában, a karfiol apró részekre szedésében tudtak segédkezni, a nagyobbak sárgarépát pucoltak, paprikát daraboltak. Az összekevert csalamádé üvegbe töltésénél érdeklődve figyelték, szagolgatták a gyerekek, hogy milyen fűszerekkel ízesítjük a savanyúságot, ők is raktak egy-egy darab babérlevelet, fokhagymát. Egyik üveghez sóval, cukorral, ecettel felöntőlevet is készítettünk. Reméljük, hogy finomra sikerült a csalamádé, már várjuk, hogy megkóstolhassuk.
Csütörtökön kicsik és nagyok együtt indultunk el a kozármislenyi postánál lévő zöldség-gyümölcs boltba. Itt a gyümölcsök megtekintése, vásárlása volt a cél: szőlő, szilva, körte, banán, citrom, sütőtök került a kosárba, és a boltos néni ajándékaként kaptunk egy nagy görögdinnyét is. A szomszédos kisboltban vásároltunk még két doboz joghurtot a másnapi gyümölcssalátához.
Pénteken ismét daraboltunk, szőlőt szemezgettünk, szimatoltuk a finom illatokat – készült a gyümölcssaláta: egyik joghurtos, a másik karamellával, mazsolával ízesített. Ennyi ínycsiklandó gyümölcs láttán igazán jól esett a végeredmény! Kár, hogy páran nem kértek, mondván, hogy ők nem szeretik. A többség jóllakottan, vitaminokkal eltelve emlékezhet vissza erre az eseménydús hétre.

Fényképek megtekinthetők itt 

2012. szeptember 29., szombat

Szeptemberben volt felhajtás ...


... Minden apró gidapajtás
Pillantását ránk emelve
Időnként megérdeklődte:
„Nagy már Lilla néni hasa?”
„Benne van még a kisbaba?”
„Ha majd kijön, megnézhetjük?”
„Mi is megdédelgethetjük?”

„Persze, meglátogat minket”-
Felelték erre a „vének”,
De azért ők is izgultak,
Lesz-e nagy esemény aznap.
Huszonkettedikén végül
Esemesben küldték hírül,
Megtörtént, amire vártunk:
Lilla néni, gratulálunk!

2012. szeptember 28., péntek

2012. szeptember


„Elmúlt a nyár, itt az ősz,
kampósbottal jár a csősz …”

Szeretettel köszöntjük kedves Olvasóinkat 
a 2012/2013-as tanév kezdetén!

Az elmúlt tanévben 8 óvodásunkból lett iskolás, néhányan elköltöztek vagy óvodát váltottak, s mint minden szeptemberben: jöttek hozzánk új kiscsoportosok. Három kisgyereket már ismertünk (a nagytestvérek hozzánk járnak), egy kisfiú érkezett a bölcsödéből, ketten családból. Az ősz folyamán még két leendő őzgidával bővül csoportunk.
Az első hetek két témakör köré csoportosultak: mindenki örömmel mesélte, hogy merre járt a nyáron (az élményeket még le is rajzolták a gyerekek), illetve az újonnan érkezők befogadása, bemutatkozó, névtanulós játékok színesítették napjainkat. Tanultunk új „pakolós” éneket (Dolgozni szaporán) és egy verset, amivel könnyedén számolhatjuk a hét napjait. „Friss” óvodásaink jól vették az első akadályokat – mármint édesanyjuk elengedését -, rövid pityergés után szívesen fogadtak egy-egy felkínált játéktevékenységet, keresték és elfogadták a kapcsolatot felnőttekkel, gyerekekkel egyaránt.
Szeptember utolsó hetében a magyar népmeséké volt a főszerep: így igyekeztünk bekapcsolódni a Benedek Elek születéséhez kapcsolódó „Népmese napja” emléknaphoz. A gyerekek otthonról elhozhatták kedvenc mesekönyvüket, amiből aznap a tulajdonos választhatott egy népmesét; ragasztással, színezéssel készítettünk egy madaras képet a TV-ből ismert sorozat mintájára; s pénteken egy kis magyar népmese nézésre is sor került.
Reméljük, hogy az első hónap mindennapjai, melyeket igyekeztünk változatos tevékenységformákkal érdekessé, otthonossá tenni, elnyerték új ovisaink bizalmát, s továbbra is örömmel jönnek az Őzike csoportba nap mint nap.

Csoportunk névsora megtekinthető itt

2012. június 15., péntek

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő ...


Reméljük, hogy a nyár folyamán mindenkinek lesz alkalma strandolni, kikapcsolódni, esetleg elutazni valahova. Kívánjuk, hogy szép élményekkel feltöltődve teljenek el a következő hetek, kipihenten találkozhassunk szeptemberben.

Viszontlátásra az új tanévben!

2012. május 31., csütörtök

2012. május

E hónap főbb eseményei az évzáró, a családi kirándulás és a gyereknap volt.

A május 16-i évzárónk időpontja szerint valójában még nem zárta le a tanévet, hiszen az május 31-ig tart, hanem egy szép, ünnepélyes alkalom volt arra, hogy ének- és vers válogatásunkkal megmutathassuk, mit tanultunk a tanév során, illetve elbúcsúzzunk az iskolába készülő nagycsoportosainktól. A szeptembertől eltelt idő múlása adta az ötletet, hogy a "négy vándor" módjára járjuk végig az évszakokat, bemutatva egy-egy gyerekek által kedvelt éneket, verset, táncot. Igen sokat gyakoroltuk, hogy ki mikor született - ebből adódott, hogy fejdíszeket készítettünk mindenkinek a születési évszakának megfelelő szimbólummal.
Ebben a tanévben 8 iskolás korú kisgyerektől búcsúztunk el. A visszaemlékező gondolatok fogalmazásánál ismételten elcsodálkoztunk, hogy nem csak egy-egy tanév, hanem az óvodakezdéstől eltelt idő is nagyon hamar eltelt. Reméljük, hogy szép emlékekkel, a szükséges tudással, sok-sok szeretettel feltarisznyázva engedhetjük el nagycsoportosainkat.

Az évzáróról készült képek megtekinthetők itt. 

Az évzárót követő szombatra szerveztük családi kirándulásunkat a Mecsextrémparkba. Közösen kigondolt uticélunk jó választás volt, hiszen többen még nem jártak itt, és nagyon jól éreztük magunkat. Örülünk, hogy sokan el tudtak jönni. Óvodás korosztály lévén a belső udvar használatát kértük, itt is sok-sok játék dolgoztatta meg a gyerekek és felnőttek izmait, adtak lehetőséget az aktív pihenésre. Éppen megfelelő időjárást fogtunk ki: se nem hideg, se nem forró - belefért a napba egy közös fagyizás-jégkrémezés is. A közösen töltött idő élményeiről, lendületéről meséljenek a fényképek ...

Május utolsó vasárnapja mindig a gyerekeké, így az ezt megelőző pénteken mi is nem megszokott programokkal vártuk ovisainkat. Az évről évre visszatérő rendőr- és mentőautó bemutató nagy siker: türelmesen állnak sorba, hogy megnézhessék a járműveket, be- és felülhessenek autóba, motorra, kipróbálhassák a szirénát. Reméljük, hogy gyerekeink leginkább ilyen békés-játékos körülmények között lépnek kapcsolatba a mentős és rendőr "bácsikkal". Az autónézegetés közben mi, óvó nénik különböző játékokkal igyekeztünk emlékezetessé tenni a délelőttöt: lehetett horgászni, pillangót hajtogatni, célba dobni, képeket összerakni (puzzle). A játékokban való részvételért jutalom matrica járt.
A délelőtt zárása valódi ajándék volt: 11 órától rámehettek a gyerekek a tavaly ősszel elvetett új fűre, használhatták a hőn vágyott udvari játékokat, kipróbálhatták a dombot. Ez utóbbi aratta a legnagyobb sikert,   nem győztek elég sokszor felmászni és legurulni. Ebéd után fagyiztunk és apró ajándékkal kedveskedtünk az őzikéknek.

Fényképek megtekinthetők itt.  

2012. május 25., péntek

2. félévi csoportpénz

Lezárultak a májusi események, az alábbiakban a csoportpénz elszámolást szeretnénk közzé adni.
Hamarosan jön a szöveges-fényképes beszámoló is!


(A képre kattintva lehet nagyítani.)

2012. május 6., vasárnap

Szeretettel köszöntjük az Édesanyákat, Nagymamákat!


Az ajándékkészítés pillanatai megtekinthetők itt

2012. április 27., péntek

2012. április 26. A Bóbita bábszínházban jártunk

Középsőseinkkel és nagycsoportosainkkal a Bóbita bábszínház „Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű” című előadását néztük meg Pécsett.
A menetrendszerinti buszos utazás, illetve a valódi színházi jelleg (sötét nézőtér, esetleg kicsit hangosabb zene) miatt gondoltuk, hogy ezen a programon a nagyobbak vegyenek részt, így 21 gyermekkel vágtunk neki az útnak. Kicsijeink az oviban maradtak, de megbeszéltük: mire középsősök lesznek, ők is jöhetnek a bábszínházba.
A buszozás (hasonlóan a szeptemberi alkalomhoz) igen tetszett a gyerekeknek, mindenkiben sok-sok emlék, élmény merült fel: "Erre szoktunk úszni járni!" "Itt lakik a ..." stb. A mohácsi úti megállótól gyalog sétáltunk a Felsővámház utcába - igen szép időt fogtunk ki erre a csütörtöki napra. Közeledve az épülethez, két kisgyerek említette, hogy már jártak itt. A gyereksereg izgatottan pakolta le a hátizsákokat a ruhatárban, majd pár perc elteltével már mehettünk is a nézőtérre. A környezet, majd a hamarosan kezdődő mese elvarázsolta ovisainkat, s valódi klasszikus bábműsort láthattunk művészi előadásmóddal, sok-sok humorral, élő zenével fűszerezve. Reméljük, hogy maradandó élményben volt részük a gyerekeknek, szívesen kívánkoznak máskor is ide, a "csodák palotájába".
Az előadás után volt még időnk a busz indulásáig, így a társaság birtokba vehette a bábszínház melletti játszóteret. Mindent kipróbált a kiváncsi gyereksereg! Játék, egy kis eszem-iszom után gyalog sétáltunk vissza a mohácsi útra, majd busszal vissza, Kozármislenybe. A délelőtti kirándulás után jól esett az ebéd, majd a pihenés - ezen a napon senkit sem kellett bíztatni, hogy pihenjen, aludjon.

Fényképek megtekinthetők itt

2012. április 13., péntek

2012. április 2-13. Húsvét az óvodában

A tavaszi szünet jóvoltából két rövid, 3-3 napos hetet kaptunk.
Az otthoni ünnep előtt is és utána is "húsvétoltunk": fészket készítettünk, verseltünk, énekeltünk, locsolkodtunk.

Szeretettel adjuk közre fényképeinket,
kívánjuk,
hogy a húsvéti öröm, a tavaszi megújulás sokáig kísérje napjaitokat!

2012. március 30., péntek

2012. március 26-30.

A hét témája: Tavaszi zsongás, nyuszivárás
 
A hét első felében igazi tavaszi időjárás volt, hétágra sütött a nap, ezért igyekeztünk minél több időt a szabadban tölteni. Sétáink során megfigyeltük a kiskertekben nyíló virágokat, aki felismerte ügyesen mondta a nevét.
Megbeszéltük mi jellemző erre a csodálatos évszakra, hogy ilyenkor éled a természet, rügyeznek a fák, virágok nyílnak, visszatérnek a költöző madarak. Virágos képeket nézegettünk, megneveztük a virágok fajtáit, elmondtuk melyik nő ki hagymából, melyik magból. Felsoroltuk mi szükséges ahhoz, hogy egy növény kikeljen a földből, és nagyra nőjön. Elsétáltunk Márti néniék kertjébe, ahol kis cserepekbe virághagymákat ültettünk, majd meglocsoltuk őket. Nagyon élvezték a gyerekek az ültetés minden mozzanatát. Mielőtt visszaindultunk az oviba, kiástunk egy kis orgonabokrot, amit másnap közösen elültettünk az óvoda előkertjében. Egy másik alkalommal virágmagokat nézhettünk közelről, majd balkonládába szórtuk, megöntöztük. Ha kibújnak és megnőnek a kis büdöske virágok, szeretnénk szétpalántázni őket. Pihenéskor a virágokról, a kertészkedésről szóló meséket hallgattak a gyerekek (A pitypang bóbitája, Mókus Péter kiskertje).
A hét második fele a közelgő nagy ünnepünkhöz, a Húsvéthoz kapcsolódott. Felelevenítettük milyen húsvéti népszokásokat ismerünk, mindenki elmesélte miért szereti ezt az ünnepet. Tanultunk egy versikét Tapsifüles nyuszikáról, akinek ilyenkor rengeteg a dolga, a sok színes tojást szét kell osztania. Megnéztük diafilmen a legokosabb nyúlról szóló mesét, a végén megbeszéltük hogyan tudott a róka eszén túljárni a nyuszika. Meghallgattuk a Három nyúl című mesét, mely a nagyobbak által már igen jól ismert, a tavalyi évzáróról, másnap közösen el is báboztuk. Csendes pihenő alkalmával is húsvéti mesék hangzottak el: Húsvét az erdőben, Nyúlpapa ötlete. Énekes játék során a Nyuszi Gyuszi és a Hová mész te kis nyulacska című dalokra ugráltunk, mint a kis nyuszik, kétféle körjátékot is játszottunk, mely közben a „Nyuszi ül a fűben…” kezdetű dalt énekeltük. Színeztünk húsvéti képeket, valamint készítettünk színes kartonból, tojáshéjból kibújó kiscsibét, amit kicsik és nagyok egyaránt nagyon ügyesen vágtak, ragasztottak, díszítettek. A húsvéti előkészületek után, mindenki nagy izgalommal várja Tapsifülest, aki a jövő héten remélhetően ellátogat hozzánk, és meglep minket apró ajándékokkal.

Fényképek megtekinthetők itt

2012. március 23., péntek

2012. március 19-23.

Ezen a héten két új kisgyerek is érkezett hozzánk: Kitti és Léna.
Kitti a bölcsödéből jött, így a közösségi életforma nem volt ismeretlen számára. Már néhány délelőtt vendégeskedett nálunk, ám most lett „igazából” óvodás. Hamar megnyílt mind a gyerekek, mind a felnőttek irányába. Léna családból érkezett, de nővére is hozzánk járt, így ismerős volt számára az Őzike csoport. Barátkozó természetű, bátran jött játszani, tornázni velünk, hamar elengedte édesanyját.
Több olyan játékot elővettünk, amiket még év elején, az ismerkedős időszakban játszottunk:
-         „Ki van a takaró alatt?”
-         néven szólító, táncba hívó énekünk: "XY, XY, tanz mit mir"
-         „Wir sitzen im Kreis”
„Új” kislányaink érdeklődve kapcsolódtak be az óvodai életbe, s a „régi” óvodások is szívesen játszották a már ismert játékokat.
 
Csütörtökön nyílt nap volt az óvodában: sok érdeklődő szülő és kisgyerek látogatott el hozzánk. Az ovisok kíváncsian kérdezgették, hogy miért van itt sok vendég, s újra előkerült a mostanában sokat emlegetett téma: „Ha ti, nagycsoportosok, elmentek az iskolába, …”
 
Wir haben uns noch ein bisschen mit dem Thema „Der Frühling“ beschäftigt.
-         wir haben einige Blumennamen gelernt (die Rose, die Tulpe, das Schneeglöckchen, die Narzisse, die Lilie, der Goldregen)
-         wir haben knospenvolle Goldregen-Äste in eine Vase gestellt und die beobachtet
-         wir haben einen Spaziergang gemacht um die schönen Blumen in den Garten sehen zu können
-         wir haben Goldregen mit Kartoffeldruck gemacht - Photos hier
-         wir haben unser Frühlingslied aus vorigem Jahr aufgefrischt: “Tritt herein, du schöne Rose“. Die Kinder haben es ein bisschen vergessen, aber die lehrenden Kenntnisse sind leicht herauskommen.

2012. március 20., kedd

Meghívó

2012. március 28-án (szerdán) 16.30-kor szülői értekezletet tartunk,
melyre mindenkit szeretettel várunk.

Házi feladat: gondolkodjatok az év végi kirándulás módjáról (családokkal vagy csak a gyerekek), uticélról.

Kérjük, hogy gondoskodjatok gyermekeitek otthoni felügyeletéről.

Köszönjük

2012. március 18., vasárnap

2012. március 12-14.

E rövidke héten folytattuk ünnepi készülődéseinket:
- aki még nem készített gyöngyből kokárdát, most volt rá lehetősége
- papírból, ragasztás technikájával is készítettünk díszt, amit az ünnepségre vittünk magunkkal
- kiszineztük a magyar címert, közben beszélgettünk a színek szimbolikájáról (piros-erő, fehér-hűség, zöld-remény)
- a hűség fogalmához kapcsolódva elmeséltem a "Miért az ember a kutya legjobb barátja?" c. mesét
- nemzeti jelképeink: a magyar zászló, címerünk, s a Himnusz. Említettük, hogy mindig tisztelettel hallgatjuk Himnuszunkat, lsd. például, ha sportolóink győzelme jeléül játszák, vagy ha nemzetközi sportrendezvényeken a mérkőzés előtt hallható
- egy-két katonás játékra is jutott idő: megpróbáltunk várat építeni kockából - bekötött szemmel; csapat toborzót tartottunk, de csak azok jöhettek a "várba", akiknek a megfelelő logikai készlet volt a kezükben; erősítő tornagyakorlatokat végeztünk, hiszen egy katonának erősnek kell lennie.

Szerdán mindenki csinosan, kokárdával érkezett az óvodába. Ebéd előtt tartottuk megemlékezésünket, melyhez a folyosón felsorakozva vártuk a földszintről érkező csoportokat. Közös énekkel mentünk a rendezvényterembe. Intézményünk összes gyermeke és nevelője felsorakozott az ünnepléshez szebbnél szebb csákókban és díszeket, zászlókat, dobot tartva kezükben. A Himnuszt valóban tisztelettel hallgatták a gyerekek, de volt, aki be is tudott kapcsolódni az éneklésbe. Megilletődve figyeltük a Delfin csoportosok szép énekét, táncát, majd elmondtuk a közösen tanult versünket is. Reméljük, hogy a gyerekek szép emlékeket raktároztak el szívükben, gondolataikban.

Fényképek megtekinthetők itt

2012. március 11., vasárnap

Márciusi munkarend

Március 15. - ünnepnap
Március 16. (péntek) - pihenőnap
Március 24. (szombat) - munkanap március 16. helyett.
Ezen a napon összevont csoporttal tartunk ügyeletet az óvodában.


Március 14-én, szerdán emlékezünk meg óvodánkban énekléssel, verssel
az 1848/49-es szabadságharcról.
Kérjük, hogy ezen a napon fehér felsőben, ha lehet, nemzeti színű szalaggal vagy kokárdával jöjjenek a gyerekek.

2012. március 10., szombat

Énekek, versek

Csoóri Sándor: Bűvészinas
 
Hókusz-pókusz,
alma, dió, kókusz,
eldugom, hogy meg ne egye
előlem a mókus.
 
Egyen inkább pókhúst,
kövér viszi lótuszt,
hasa tőlük kerekedjen,
farka tőlük veresedjen.
 
Csiribű-csiribá,
ez ide az ágy alá,
amaz meg a polcra –
jó lesz karácsonyra!
 
Reime, reime Rätzel,
wer backt Brezel?
Wer backt Kuchen?
Du musst suchen!
 
Szilágyi Domokos: Tavaszodik
 
Illan a, tűnik a hó,
olvad a, reccsen a jég,
itt is, amott is a friss
fű ki – kidugja fejét,
bomlik a, pattan a rügy,
égre sivít föl a fütty,
fák közt surran a szél,
s a mély – kék ég üvegén
fecskecsapat csivitél.

Énekek kottái megtekinthetők itt

2012. március 9., péntek

2012. március 5-9.

A hét első felében tovább folytattuk a már elkezdett „Tavasz” témakörünket, csütörtökön, pénteken következő ünnepünkről (március 15.) beszélgettünk.

Was bringt der Frühling uns? Sonnenschein, linde Lüfte, Blumen, feine Düfte, frisches Grün … und Freude.

„Tanzen wir im Frühlingskleid, lustig sind wir heute,
Frühlingszeit, schöne Zeit, Frühling bringt uns Freude.“
 
Unser Hampelmann hat ein schönes Kleid mir Blumen bekommen und wir sind mit ihm während des Liedes im Raum  rundherum gegangen. Wir denken, wir bekommen von dem Frühling nicht nur Freude, sondern Freunde. Wir haben gespielt: wir bilden einen „Freund“ Kranz.

Szerdán került sor ismét egy Hangoló előadásra, mely témája jól illett évszakunkhoz, ugyanis a fák növekedéséről, fajtáiról, hasznosságáról volt szó. Nagyon tetszett a gyerekeknek az egyik „főszereplő”, a Fakopáncs. Élvezettel nézték, amint sorra szedi ki a fákból a farontó kukacokat. Érdekes játék volt, ahogy a bekötött szemű gyerekeknek ki kellett találniuk tapintás alapján, hogy milyen tárgy van a kezükben, s az vajon fából készült-e. A hallgatóság nagyon fegyelmezetten figyelte az éppen soron lévő gyereket, nem árulták el a megoldást. A műsor végén megtanultuk a harkályról szóló éneket, s a gyermeket közelről is találkozhattak az esztétikus bábbal.

A hét második felében az 1848/49-es szabadságharcról és hazánkról, Magyarországról beszélgettünk.
Talán sokan felteszik a kérdést, mit tudhat egy óvodás a történelmünkről?
Beszélgetéseink során mi igyekeztünk azt a gondolatsort követni, hogy amikor megszülettünk, akkor nem csak egy család tagja lettünk, hanem egy másik közösséghez, Magyarországhoz is tartozunk. Abban a szabadságharcban, amelyre most emlékezünk, sok-sok ember adta életét hazánkért – az ő tiszteletükre tűzünk kokárdát. Szerencsére ma Magyarországon béke van, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez nem mindig volt így.
Igyekeztünk egybegyűjteni élményeinket, ismereteinket kis hazánkról: hoztam a gyerekeknek földgömböt (mekkora is ez az ország az egész Földhöz képest?), térképet. Szinte minden kisgyerekből feltörtek emlékek, ahogy „térképészés” közben néztük a Balatont, a Dunát, fővárosunkat, Budapestet, lakóhelyünk környékét, Pécset. Többeknek van „messzi” mamája, megmutattuk, mennyit kell utazni, hogy odaérjenek, ahol a mama lakik.
Pénteken fényképeket vetítettem szabadságharc korabeli lovas katonákról, öltözetekről, valamint a Dunáról, Budapestről, Pécsről, Kozármislenyről. Megismerkedtünk hazánk nemzeti jelképeivel: a nemzeti színű zászlóval, s a címerrel. Összevasalható gyöngyből kokárda formát készítettünk.
Beszélgetéseink közepette mondogattuk Drégely László: Pereg a dob című versét, valamint énekeltük a Nincs szebb a világnál kezdetű dalt.

Fényképek megtekinthetők itt

2012. március 2., péntek

2012. február 27 - március 2.

Bár e hét keddjén még esett a hó, mi rendületlenül TAVASZ-VÁRÓ hangulatban töltöttük napjainkat (s a hét végére – mintha az időjárás is észre vette volna, hogy áthajtottuk a naptárt márciusra -  szép időnk is lett).
„Kipp-kopp, mogyoró, tavaszt hív már a rigó…” – eljött hozzánk Tavasz tündér, s mi kíváncsian kérdezgettük, mit hoz nekünk. Ebben a játékban igyekeztünk minél több ismeretet összegyűjteni, amit az elkövetkező évszakról tudunk. Viszonzásul mi is elmeséltük a tündérnek, miért várjuk őt. A sok-sok jó ötletből rajzok születtek, egyrészt a saját örömünkre, másrészt egy rajzpályázathoz. Emlegetvén a kerti munkákat: különböző formájú „kiskerteket” hasonlítottunk össze, méregettünk körbe pálcikával, vajon melyikhez kell a legtöbb kerítést vásárolnunk. A téli csapadékot felváltja az eső – két kő összekoccintásával utánoztuk az esőcseppek kopogását. Mozgásos játékunkban ha „esett az eső”, esernyőt tartva sétáltunk, ha elállt, mi is megálltunk. Csendben, figyelmesen kellett mozogniuk a gyerekeknek.
Megtanultuk a Négy vándor kezdetű énekünk tavaszi versszakát, Szilágyi Domokos: Tavaszodik c. versét, valamint táncra perdültünk a Kolompos együttes Tavaszi szél vizet áraszt népdalfeldolgozására.
Elbáboztuk a Nagytakarítás a napnál c. mesét, melyet már jól ismertek és szeretnek a gyerekek. Csütörtökön mi is tartottunk egy kisebb „nagytakarítást”: igazából lemostuk a babakonyhai játékainkat. Nagy-nagy lelkesedéssel sikáltak, pancsoltak, törölgettek a gyerekek – még a fiúk is. S hogy emlékezzünk a megtisztított Napra, illetve kifejezzük a tavaszi meleg iránti vágyakozásunkat, pókszövés technikájával napokat barkácsoltunk. Ez a munkafolyamat egy-egy gyermek részvételével zajlott, de mindenki, a kisebbek is hamar megtanulták és rájöttek a fonal tekerés ritmusára. Jó alkalom volt ez a gyerek-felnőtt személyes kontaktus megerősítésére.
Reméljük, most már egyre több időt tudunk tölteni a szabadban, sokat mozogva a friss levegőn. Pénteki udvari játékunk során találtak a gyerekek a kietlen földön, egy fa tövében egy csokornyi hóvirágot, amint szerényen hirdette a tavaszt. Hogy ne essen a szaladgáló gyerekek áldozatául, botokból kiskertet építettünk köré, és színes fonallal próbáltuk felhívni az arra járók figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek.


Kedden a Bóbita Bábszínház vendégjátékát élvezhettük. Oscar Wilde Csillagfiú c. meséjét játszotta-énekelte Bogárdi Alíz és Kozma Andrea, akik olyan magával ragadó módon adták elő a történetet, hogy a gyerekek pisszenés nélkül, teljes átéléssel figyeltek - szinte a légy zümmögését is hallani lehetett. A mesét zenés foglalkozás, hangszerbemutató, tánc követte s zárta.
Egy pályázat útján jöttek hozzánk vendégeink, így nekünk semmit sem kellett fizetni az előadásért. Köszönjük, hogy a kozármislenyi óvodát választották.


Fényképek megtekinthetők itt

2012. február 27., hétfő

Csoportpénz


A fentiekben látható az első félévi csoportpénz elszámolás. (A képre kattintva lehet nagyítani.)
Márciusban gyűjtjük a 2. félévi csoportpénzt (2000,- Ft), melyet átadunk a szülői munkaközösségi tagoknak. Kérjük az összeget a hónap végéig befizetni.

Köszönjük

2012. február 24., péntek

2012. február 20-24.

Jetzt waren die letzten Tage der Faschingszeit, wir haben uns mit den folgenden Themen beschäftigt:
  -          Wir bekommen Gäste
  -          Wir decken den Tisch
  -           Essen und Getränke
Mein Lernziel war, dass die Kinder die wichtige Wörter (z. B. der Teller, der Löffel, der Becher, die Serviette, der Kipfel, das Brot, das Wasser, u. s. w.) erlernen und üben können. Wir nutzen diese Wörter in den Kindergartenalltagen, deswegen  ist es hoffentlich, dass die Kenntnisse der Kinder dauernd werden. Bei den Spielen haben wir die Gegenstände aus der Kinderküche genutzt, damit die Aussagen gut fixieren können. Es wäre gut, wenn die Kinder sich während des spontanes Freispiel an die Wörter erinnern eventuell anwenden.
Wir haben zu diesem Thema ein Bild gebastelt: die Kinder mussten Kreise als Teller ausschneiden, mit kleinen Serviettenstücken auf ein Papier als Tischdecke kleben und  dazu Löffel zeichnen. (Wir haben die rechte und linke Seite geübt.) Am Ende der Arbeit haben wir in den Zeitungen Bilder über Essen und Getränke besucht und in die Mitte des Blattes geklebt. Die Kinder haben mit Spaß betätigt.
Unsere Lieder und Reime, die wir während der Woche wiederholt haben:
  -          Backe, backe Kuchen (das gut gepasst zu unserem Thema)
  -          Reime, reime Brezel – aus vorigem Jahr
  -          Schneeglöckchen – wir haben von dem Winter Abschied genommen
  -          Musik „Die Wochentage“ – Tanz, Bewegung
Wir haben ein Kinderbilderbuch „Emma isst“ (Emma ist eine kleine Maus). Ich habe den Kindern diese geliebte Geschichte mehrmals vorgelesen.

2012. február 17., péntek

2012. február 13-17. Farsang az óvodában

Addig-addig mondogattuk, panaszkodtunk, hogy „Ez a tél nem is tél, a hó csak pilinkél”, mire február elején igazából beköszöntött a tél. Február 2-án a verőfényes napsütést látva valóban azt jósolta minden medve, hogy „télnek, fagynak nincs még vége, visszabújunk ma estére”. A nagy havazás miatt 2 napnyi hószünetet is kaptunk, de többen az egész hetet otthon töltötték, a jó meleg szobákból nézték és élvezték a szép, fehér tájat.
A február 13-án kezdődő héten nagy erővel készültünk a farsangra, igyekeztünk „hatékonnyá” tenni ezt a télűző-tavaszváró ünnepet. Hogy sikerült-e, az hamarosan kiderül.
- vidám, színes bohócokat barkácsoltunk sajtosdobozból
- kidíszítettük a csoportszobát
- varázsoltunk Csoóri Sándor: Bűvészinas c. versével
- táncba hívó éneket tanultunk: „XY, XY, tanz mit mir, tanz mit mir”. (Ebben az tetszett a legjobban, hogy a dalba beleénekeltük egymás nevét.)
- párkereső játékot játszottunk: „Ennek a kislánynak nem jutott párja”
- felelevenítettük zenés-táncos játékainkat („Hej, a farsang itt van, jaj, de jó”, „Most zárd az ajtót”)
- szerdán a Kerek Erdő Zeneműhely előadásával hangolódtunk az ovis farsangra. Édua segítségével tanultunk egy igazán farsangi télűző mondókát:

Szita, szita péntek,
vége van a télnek.
Kikeletet köszönteni
jönnek a népek.
Jer, jer, kikelet,
seprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget,
dideregtünk eleget!

Csütörtökön elérkezett a nagy nap, amikor mindenki magára ölthette a hőn áhított jelmezét. A lányok nagyrészt csodálatos, szárnyas tündér ruhákat húztak fel, szebbnél szebb pörgős szoknyában táncoltak, míg a fiúk rendőrként, titkos ügynökként, focistaként, „Power rangers”-ként, kalózként riogatták a telet. Voltak kedves állatkáink (kutyusok, őzike, teknős) valamint bohócaink és Bob mesterünk, aki mindent meg tud javítani. Egész délelőtt folyt a tánc, a mulatság, finomabbnál finomabb süteményeket ehettünk. Egy meglepetés műsorral is készültünk a gyerekeknek: eljátszottuk a három pösze királylány történetét, akik férjhez akartak menni. A mese végén megállapítottuk, hogy szerencsére nálunk nincsenek pösze lányok, így mindenki bátran várhatja a királyfit, készülődhet a férjhez menésre. A délelőtt befejezéseként végigsétáltunk az óvodán, megnéztük, miként mulatnak a többi csoportba járó gyerekek. Mire az ebéd következett, mindenki kellőképpen elfáradt. A délutáni pihenő igazán jól esett, ezen a napon pillanatok alatt elaludtak az őzgidák.

Köszönjük a sok-sok farsangi finomságot!


Fényképek megtekinthetők itt

2012. február 3., péntek

2012. január 30 - február 3. Mackó-nap

A hét témája: Dirmeg, dörmög a medve…

A hét várva-várt eseménye a csütörtöki Mackó-nap, így már hétfőtől minden napunk a macikról szólt. Képeket nézegettünk és beszélgettünk a medvékről, milyen fajtáit ismerjük (fekete medve, barna medve, koala, panda stb.), melyik hol él, mivel táplálkozik, mi jellemző rájuk. Megbeszéltük milyen „híres” medvéket ismerünk (pl.: Micimackó, Vackor, Boribon, TV-maci, Maci Laci és Bubu, Balu kapitány stb.) Elmondtuk a Dirmeg, dörmög  a medve kezdetű mondókát, majd a Brum-brum Brúnó című dalt énekelve körjátékoztunk. Rengeteg macikkal kapcsolatos mesét hallgattunk, néhányan behozták otthoni kedvenc medvés mesekönyvüket is. Minden nap elhangzott egy történet Boribon-ról, a játékmackóról, alvásidőben pedig Vackor a piszén pisze kölyökmackó kalandjait hallgatták meg a gyerekek. Megnéztük diafilmen a Két kicsi bocs meg a róka című mesét, majd meglepetésként az óvónénik el is játszották, amit nagyon élveztek kicsik és nagyok egyaránt. Készítettünk medvés álarcokat, papírból kivágtuk a maciformát (a nagyok egyedül, a kisebbek segítséggel), majd mindenki választhatott milyen színűre szeretné kifesteni, száradás után kalapgumit kötöttünk rá, és már lehetett is játszani az elkészült fejdíszekben.
Másodikán, a „hivatalos” medve-napon már korán reggeltől ráhangolódtunk a mackózásra. Mindenki behozta az otthoni kedvenc maciját, mindegyiknek a nyakába kötöttünk egy táblácskát, melyen a maci neve és a tulajdonosa jele szerepelt. Reggelire mézet ettünk, ami köztudottan a medvék kedvelt eledele, majd körjátékoztunk medvés énekekre a játékmacikkal. A terem elé rendeztünk egy mackókiállítást a behozott kedvencekből, majd macis állarcokban körbejártuk az óvodát és megcsodáltuk más csoportok mackógyűjteményét is. Természetesen délután sem maradhatott el a medvés finomság, ebéd után Pombär macikat ropogtattunk, uzsonnára pedig mackó sajtot eszegettünk. Másnap megbeszéltük, kinek mi tetszett legjobban a Mackó-napon, majd lerajzoltuk a legemlékezetesebb momentumát a napnak. Az elkészült műveket a faliújságon megtekintheti mindenki!

Fényképek megtekinthetők itt